Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, yüzeyleri 90 güne kadar virüs ve bakterilerden koruyabilen bir koronavirüs dezenfektanı geliştirdiklerini açıkladı. “MAP-1” adı verilen ve 2 ayrı saha çalışmasında test edilen dezenfektan, ısıyla temas ettiği zaman aktif hale gelmeye başlıyor.
Çin’in Wuhan şehrinden dünya geneline hızla yayılan COVID-19, yüzeylere temasla solunum yollarına taşınabildiği için maske, eldiven, sabun ve dezenfektan kullanımında da ciddi bir artışa sebep oluyor. Durum böyle olunca, virüse karşı en etkili dezenfektanın hangisi olduğu da pek çok kişi için merak konusu oluyor. Bu nedenle bilim insanları, aşı ve tedavi çalışmaları ilerletilene kadar COVID-19’un etki alanını daraltabilecek dezenfektanlar geliştirmeye çalışıyor. Aktarılan son gelişmelere göre; Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları da kısa bir süre önce, yüzeyleri 90 gün boyunca koruyabilen bir koronavirüs dezenfektanı geliştirdiklerini açıkladı. “Çok Seviyeli Antimikrobiyal Polimer” ya da kısaca “MAP-1” adı verilen kaplama malzemesinin; yüzeylerdeki mantar, virüs ve bakterileri öldürmede oldukça etkili olduğu kaydedildi.
Çalışmayı gerçekleştiren uzmanlar; MAP-1’in kızamık, kızamıkçık ve kabakulak gibi enfekte oranı yüksek virüsleri bile yüzde 99.9 oranında etkisiz hale getirebildiğine işaret etti. Geliştirilen koronavirüs dezenfektanı, 2 ayrı saha çalışmasında test edildi. Araştırmayı gerçekleştiren üniversite profesörlerinden Yeung King Lun; kaplama malzemesini, yerel bir devlet hastanesindeki hasta bölmesi perdelerinde 7 ay boyunca ve bir yaşlı bakım evinde bulunan yastık kılıfı ve çarşaflarda 6 ay boyunca denediklerini ifade etti. Test sonuçlarının oldukça umut verici olduğunu söyleyen Lun; yapılan çalışmalarda perdelerdeki toplam bakteri miktarının yüzde 99’un üzerinde bir oranda azaltıldığını, yastık kılıfı ve çarşaflarda ise bu oranın yüzde 95.8 olduğunu belirtti.
Geliştirilen COVID-19 dezenfektanı, geleneksel alkol bazlı dezenfektanlardan çok daha iyi sonuç veriyor
Uzmanlar; geliştirilen COVID-19 dezenfektanı ve yüzey kaplama malzemesinin, geleneksel alkol bazlı dezenfektanlardan çok daha yüksek oranda koruma sağladığını belirtti. Alkol bazlı dezenfektanların, temas ettikleri yüzeylerden uçtuğu anda etkisini kaybettiği ifade edildi. Araştırmacılar; MAP-1’in içerisinde bulunan antimikrobik malzemelerin ise el değmesi veya ter damlası düşmesi gibi nedenlerle ortaya çıkan ısıyla birlikte, tekrar aktif hale gelebildiğinin altını çizdi. Dezenfektanın; ısıyla birlikte aktif hale geldikten sonra, yüzeyleri bir kez daha dezenfekte edebilmek için mikrop, bakteri ve virüslerle savaşma gücünü tekrar ortaya çıkardığı ifade edildi.
Konuya ilişkin yapılan basın açıklamasında; Çin’deki Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından düzenlenen dezenfektan standartlarına göre, yüzey kaplama malzemesinin insan vücuduna zararsız olduğunun kanıtlandığı belirtildi. Araştırmacılar ayrıca, dezenfektanın cilt ve çevre dostu olduğuna da işaret etti. Uzmanlar bu nedenle; MAP-1’den el dezenfektanı, duvar boyası, kaplama malzemesi, hava ve su arıtımı için üretilen filtreleme malzemeleri, tıbbi kıyafet ve cerrahi maske üretilebileceğini de sözlerine ekledi.
Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Araştırmacılar, Evde Kumaş Maske Yapmak İçin En İyi İki Materyali Açıkladı!
Maske takmak virüs yayılımını azaltıyor!
Robot Köpek Spot, Bu Kez de Koronavirüs Hastalarına Yardım İçin Çalıştı