Okuma Süresi
2 dakika

Robot Köpek Spot, Boston Dynamics tarafından bu kez de sağlık çalışanlarına ve koronavirüs hastalarına yardım için ABD’de bulunan bir hastanede çalışmak üzere gönderildi. Sırtında taşıdığı bir iPad aracılığıyla uzaktan tedaviyi mümkün kılan Spot’un, sağlık çalışanlarının COVID-19 salgınından enfekte olma oranlarını ve olası maske ihtiyacını azaltabileceği tahmin ediliyor.  

Geliştirildiği günden bu yana akla gelmeyecek pek çok ilginç görevde kullanılan robot köpek Spot, Boston Dynamics tarafından bu kez de sağlık çalışanlarına ve koronavirüs hastalarına yardım etmek için ABD’deki bir hastaneye gönderildi. Şirket, robotu sağlık çalışanlarının COVID-19 hastalarına uzaktan muayene ve tedavi işlemi yapabilmesini mümkün kılacak şekilde bir iPad ve çift taraflı iletişimi mümkün kılan bir ekipmanla donattı. Bu sayede, sağlık çalışanlarının virüsle hiçbir şekilde temas etmeden gerekli tıbbi desteği sağlayabilmesi mümkün hale getirildi. 

Robot Köpek Spot Koronavirüs Hastalarına Yardım
Kaynak: interestingengineering.com

ABD’de şu ana kadar 5 bin 400 doktor, hemşire ve sağlık görevlisi virüse yakalandığı ve onlarcası hayatını kaybettiği için Boston Dynamics’in bu hamlesi önemli oranda beğeni topladı. Şirket ayrıca, hastanelerin robotu tekrar kurabilmelerini mümkün hale getirmek için Spot’un donanım ve yazılım verilerini açık kaynaklı bir hale getirdi. ABD merkezli mühendislik devi, diğer robotların yalnızca açık kaynaklı yazılımla bir triyaj görevlisine dönüştürülebileceğini de sözlerine ekledi.  

Boston Dynamics; konuyla ilgili açıklamasında Mart ayının başlarından bu yana hastanelerden robotlarının, sağlık görevlilerinin virüsle temasını azaltmaya yardımcı olabilmesinin mümkün olup olmadığına dair sorular aldıklarını belirtti. Görüştükleri hastanelerden birinin toplam personelinin altıda birinin COVID-19 salgınından etkilenmiş olduğunu söyleyen şirket, hastanenin bu yüzden robotlarını kullanmayı talep ettiğini ifade etti. Yaşanan bu gelişmeler sonrası robot köpek Spot, Harvard Üniversitesi bünyesindeki “Brigham and Women’s Hospital” isimli bir hastaneye gönderildi. Daha sonra dünyaca ünlü robot, uzaktan tedaviyi mümkün kılmak ve yüksek riskli ortamlardaki sağlık çalışanlarına yardımcı olmak için çalışmaya başladı.  

Robot Köpek Spot Koronavirüs Hastalarına Yardım
Kaynak: interestingengineering.com

Boston Dynamics, Robot köpek Spot ‘u geliştirmeyi hedefliyor

Robot köpek Spot şu anda; sahip olduğu iPad’ler sayesinde doktorların, hastaların fiziksel durumunu uzaktan görebilmelerini mümkün hale getiriyor. Bunun yanında; yerleştirilen mikrofonlar sayesinde doktorlar, hastalara salgın belirtileri ile ilgili sorular sorabiliyor. Ayrıca Spot, doktorun hastayı daha iyi görebilmesi için hasta çevresinde hareket etmek üzere yönlendirilebiliyor. Robot köpek teknolojisinin yaygın kullanımının, sağlık çalışanlarının virüsle temas oranını ve olası maske ihtiyacını azaltabileceği tahmin ediliyor.  

Robot Köpek Spot
Kaynak: interestingengineering.com

Diğer yandan Boston kentindeki hastane, geçen hafta itibariyle Spot’u sağlık cephesinde gerçek vakalar üzerinde denemeye başladı. Robot köpeğin kullanıldığı tüm hastalar, sağlık çalışanlarıyla Spot üzerinden uzaktan görüşme yapmaya bireysel olarak onay verdi. Şirket, Spot’un mevcut versiyonunun yalnızca uzaktan tedaviyi mümkün kılabildiğini belirtti. Fakat yakında aynı hastaneye; solunum sayısı, nabız sayısı, oksijen seviyesi ve vücut ısısı gibi hayati bulguları ölçebilen kameralara sahip geliştirilmiş bir model gönderileceği de aktarıldı. Boston Dynamics; robot köpeğin geliştirilmiş versiyonunu tamamladıktan sonra, üzerindeki olası virüs parçacıklarından kurtulmak ve çevresindeki yüzeyleri dezenfekte edebilmek için UV-C ışığı kullanacağını da sözlerine ekledi.  

Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

“Spot” isimli robot köpek, el yapımı bir çekçeği çekmek için kullanıldı

Robot köpek Spot, petrol rafinesinde göreve başlıyor!

Robot köpek bomba imha ekibi için çalışmaya başladı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz