Sim kart takıldıktan sonra telefonda farklı hatalarla karşılaşılabiliyor. “Sim kart takılı değil” hatası da bunlardan biri. Peki, bir telefon sim kartı neden okumaz ya da takılı sim kart neden takılı değilmiş gibi görünür?
Bazen telefona sim kartı taktıktan sonra cihazın içerisinde herhangi bir sim kart yokmuş gibi hata verdiğine şahit olabilirsiniz. Herhangi bir sebepten dolayı okunamayan sim kart, telefon içerisinde olsa bile ana ekranda “Sim Yok” ya da “Sim Takılı Değil” ifadesi ile karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumda sim kartı çalışır hale getirmek için neler yapabileceğinizi merak ediyor ve “Bir telefon sim kartı neden okumaz?” sorusuna yanıt arıyorsanız, sizler için hazırladığımız bu yazıyı inceleyebilirsiniz. İşte sim kart takılı değil hatası hakkında merak edilenler ve çözüm yolları…
Telefon Sim Kart Takılı Değil Diyor, Neden Olabilir?
Eğer Android ya da iOS işletim sistemine sahip herhangi bir telefon, sim kart takılı değil diyor ise bu durumun farklı sebepleri olabilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
- Sim kart çok eskimiş olabilir. Bazen sim kartlar takıp çıkarma aşamasında yıpranabiliyor. Kartın üzerindeki çip üzerinde hasar oluşabiliyor. Böyle bir durumda telefon sim kartı okuyamıyor.
- Benzer bir durum nano sim kart kullanılmadığında da ortaya çıkabiliyor. Sim kartı keserek kullanmak bir yerden sonra sorun yaratabiliyor. Bu durumdaki kartlarda telefonda ufak bir hareket olduğunda ya da cihaz düştüğünde temassızlık yaşandığı için telefon sim kart takılı değil hatası verebiliyor.
- Kimi zaman sorun telefonun yazılımında oluşan anlık bir hatadan da kaynaklanabiliyor.
Peki, Sim Kart Takılı Değil Hatası Nasıl Düzeltilir?
Eğer telefon sim kart takılı değil hatası veriyorsa yapabileceğiniz birkaç şey var. Aşağıda aktardığımız çözüm önerilerinin hiçbiri soruna çözüm getirmezse, bir yetkili servise başvurmanızı öneririz.
- Her şeyden önce telefonu yeniden başlatmayı deneyin. Bu, sistemde oluşan ufak hataları çözmenizi sağlar.
- Sim kartı çıkarın. Bu esnada hem sim kartı hem de telefonun kart yuvasını kontrol edin. Sorunun sim kartta olup olmadığını anlamak için aynı kartı farklı telefonda deneyebilirsiniz. Aynı şekilde farklı bir kartı aynı telefonda denemek de sorunun kaynağını bulmanıza yardımcı olur.
- Telefonu yurt dışında aldıysanız IMEI numarasının kayıtlı olduğundan emin olun. Eğer kayıtlı değilse hat kullanıma açılmaz. Bu durumda sim kart yokmuş gibi görünebilir.
- Cihazın yazılımının güncel olduğundan emin olun. Bazı güncellemeler operatör ayarları ile ilgili olduğu için sim kartı etkileyebilir. Eğer aktif bir güncelleme varsa, onu yükleyerek sim kartı takmayı tekrar deneyin.
- Ağ ayarlarınızı sıfırlamak da sim kart takılı değil hatasına çözüm getirebilir. Telefonun ayarlar menüsünden hücresel ya da ağ ayarları kısmına gelin ve buradan ayarları sıfırlayın.
Telefon Sim Kart Ağda Kayıtlı Değil Ne Demek?
Bazı durumlarda telefon sim kartı görse bile hata verebilir. Sim kart ağda kayıtlı değil hatası alındığında kullanıcı sim kartı aktif olarak kullanamaz, arama yapamaz ya da hücresel veriden faydalanamaz. Bu hata kimi zaman operatörden kaynaklansa da çoğunlukla telefonun ya da sim kartın kendisiyle ilgili bir problem vardır.
- Böyle bir hatayla karşılaştığınızda ilk olarak telefonu kapatın ve mümkünse bataryasını çıkarın. Ardından 10 dakika bekleyin ve telefonu açın. Sonrasında da sim kartı takın. Çoğu zaman bu adımlar tamamlandığında sorun kendiliğinden ortadan kalkar.
- Yurt dışından getirilip kaydettirilmeyen telefonlarda bu hata ile karşılaşılabilir. Bunun için size tanınan süre içerisinde imei numarasını kaydettirmelisiniz.
- Eğer telefon orijinal değilse, yani IMEI numarasında sorun varsa, operatör hattı kullanıma kapatabilir.
- Bazen sistem güncellemesi yapılmadığında bu hata ile karşılaşılabilir.
- Operatör ayarlarında sorun olabilir. Sizin sağlayıcınız telefonun operatör ayarlarında seçili değilse sorun çıkabilir. Burada telefonun ayarlar menüsünden “Ağ ve Operatör Ayarları” kısmına gelerek gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. Ağ ayarlarını otomatik yapabilir ya da manuel olarak sağlayıcı listesinden kendi operatörünüzü seçebilirsiniz.
- Eğer çok eski tip bir sim kart kullanıyorsanız bu hata ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumda operatörünüzün bayilerine giderek yeni nesil bir sim kart alabilirsiniz.
Açmaya Çalışırken Telefon Sim Kartı Bloke Oldu Ne Yapmalıyım?
Sim kartı takıp açmaya uğraşırken PIN kodunu yanlış girebilirsiniz. Üst üste yanlış kod girdiğinizde ise telefon kendini kitler. Böyle bir durumda sim kartı açmakta zorlanabilirsiniz. Bu aşamada yapmanız gerekenler aslında oldukça basit. Şöyle ki:
- Her sim kartta PIN kodunun yanında PUK kodu da bulunur. Bu kod sim kartın verildiği minik kart üzerinde yer alır. PIN kodu kilitlendiğinde bu kodu kullanarak sim kartı açabilirsiniz.
- Eğer sim kartın geldiği kartı bulamıyor ya da PUK kodunu girmenize rağmen sim kartınızı açamıyorsanız, operatörünüzle bu sorunu görüşmenizi tavsiye ederiz. Müşteri hizmetlerini arayarak ya da bayilerden birine şahsen giderek sorun hakkında yetkililerle iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir:
Telefon Başka Sim Kartı Tanımıyor, Başka Hattı Tanımıyor. Nasıl Çözerim?
‘eSIM’ Teknolojisi, Yakında Türkiye’de Kullanıcı Beğenisine Sunuluyor!
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın.
Kendi hesabımı bulamıyorum