Tidal Erişim Engeli
Okuma Süresi
2 dakika

RTÜK (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu), ‘Tidal’ isimli müzik platformuna yayın lisansı almadığı gerekçesiyle erişim engeli getirdiğini duyurdu. Lisans başvurusu yapılması halinde, erişim engelinin kaldırılması için yeni bir sürecin başlatılacağı ifade edildi.  

Kısa bir süre önce Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren sosyal medya yasası, Türkiye’de günlük erişimi belli bir sayıda olan sosyal ağ sağlayıcılara temsilci bulundurma ve RTÜK (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu)ten lisans alma zorunluluğu getirmişti. Bu kapsamda NetflixSpotify ve Foxplay gibi popüler platformlar, RTÜK’e lisans başvurusunda bulunmayı kabul etmişti. Bunun üzerine RTÜK; kısa bir süre önce, ‘Tidal’ın da yayın lisansı alması ve 3 aya tekabül eden yayın lisansı ücretini peşin ödemesi gerektiğini belirtmişti. ‘Tidal’ yanında, aralarında ‘Deezer’ın da bulunduğu 5 platforma daha konuya ilişkin ihtarda bulunulmuştu. 

Yaşanan gelişmeler sonrası RTÜK, ‘Tidal’ isimli müzik platformuna belirtilen süre içerisinde yayın lisansı başvurusunda bulunmadığı gerekçesiyle erişim engeli getirdi. Konuya ilişkin açıklamada, ‘Tidal’ dışındaki dişer 5 platformun lisans başvurusunda bulunduğuna işaret edildi. Diğer yandan; Türkiye’nin, ‘Tidal’a erişim engeli getiren ilk ülke olma niteliği taşıdığı bildirildi.  

Tidal Erişim Engeli

İşte ‘Tidal’ için gelen erişim engeli ile ilgili RTÜK tarafından yapılan açıklama! 

RTÜK Tidal Erişim Engeli

Tidal’ için gelen erişim engeli ile ilgili RTÜK tarafından yapılan açıklamanın tamamı ise şu şekilde: 

“Radyo ve Televizyon Üst Kurulumuz 9 Kasım 2020 tarihinde İnternet ortamından yayın lisansı almadan yayın hizmeti yapıldığı tespit edilen URL adreslerini ilan ederek ihtarda bulunmuştur. 

RTÜK’ün resmi internet sitesine eklenen ihtar metninde aralarında https://www.tidal.com URL adresinin de bulunduğu yayıncılar açıkça belirtilerek kendilerine lisans müracaatı yapmaları için mevzuat gereği 72 saat süre tanınmıştır. 

Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin ‘İnternet ortamından yayın lisansı almadan yapılan yayın hizmetleri’ başlıklı 10’uncu maddesi kapsamında yapılan duyuru üzerine bahse konu yayıncı dışındaki tüm platformlar gerekli başvurularını yapmıştır. Başvuru talebini içeren dilekçesini sunmayan yayıncı hakkında Üst Kurul tarafından 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca sulh ceza hâkimliğine başvurulmuş ve ilgili mahkeme söz konusu yayınla ilgili olarak erişimin engellenmesi kararını vermiştir. 

Adı geçen kuruluşun lisans talebine ilişkin müracaatta bulunması halinde verilen kararın kaldırılması için yeni bir süreç başlatılacaktır. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” 

Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

RTÜK Uyardı: “Deezer ve Tidal 72 Saat İçinde Lisans Başvurusu Yapmalı”

RTÜK Açıkladı: Spotify Resmî Olarak Lisans Başvurusunda Bulundu

RTÜK Başkanı, Netflix ile İlgili Yeni Açıklamalarda Bulundu 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz