Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
3 dakika

Birleşmiş Milletler, Washington Post’un sahibi ve Amazon’un kurucusu Bezos’un telefonunu Hack’lediği gerekçesiyle, Suudi Veliaht Prensi bin Selman hakkında derhal soruşturma açılmasını istedi.

BM (Birleşmiş Milletler) raportörleri, Suudi Veliaht Prensi Selman’ı Kaşıkçı‘nın köşe yazdığı Washington Post’un sahibi Bezos‘un cep telefonunun Hack’lenmesinden sorumlu tutuyor. Söz konusu iddianın nedeninin ise  gazetenin Suudi kraliyetiyle ilgili yayınlarını etkilemek olduğu söylendi. ABD ve diğer ilgili yetkililerden derhal soruşturma talep etti.

Suudi kraliyetinin, İsrail’i NSO Grup’un ‘Pegasus’ isimli casus yazılımla vatandaşlarını takip ettiği ve Cemal Kaşıkçı cinayetinde de aynı teknolojiye başvurduğunu ortaya çıkmıştı. Şimdi ise Birleşmiş Milletler, Suudi kraliyeti tarafından dünyanın en zengin kişisi Jeff Bezos’un cep telefonunu Hack’lediğini iddia ediyor. Bezos, e-ticaretin bir numaralarından Amazon’un yanı sıra The Washington Post Gazetesi’nin de sahibi.

İlk olarak İngiliz The Guardian tarafından duyurulan ve 2018’de gerçekleşen olayda, Bezos’un cep telefonuna Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın (MbS) WhatsApp hesabından gönderilen virüslü bir video ile Hack’lendiğini ortaya çıkmıştı.

Bu iki raportör, daha önce de BM’nin Kaşıkçı cinayeti soruşturmasını yürütmüştü. 

The New York Times gazetesi ise iki raportörün, hacklemenin nedenini, ‘The Washington Post’un Suudi kraliyetiyle ilgili yayınlarını susturmak değilse bile etkilemek’ olarak açıkladığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard ve Birleşmiş Milletler Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye tarafından yapılan açıklamada, Bezos’un telefonunun adli tıp incelemesi sonucunda bin Salman’a ait bir hesap tarafından hacklendiğinin kesinleştiği belirtildi. Açıklamada Selman’ın “yıllara yayılmış, kesintisiz, doğrudan ve şahsen yürüttüğü muhaliflerini hedef alma çabalarının” derhal soruşturulması talep edildi. BM raportörleri, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın, konunun Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı cinayetinin azmettiricisi olduğu iddialarıyla beraber soruşturulması gerektiğinin altını çizdi.

BM’nin soruşturma açılması talebi, İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesinin konuya ilişkin haberini takip etti. Guardian, Prens Salman’ın 1 Mayıs 2018’de WhatsApp hesabından Bezos’a zararlı yazılım içeren bir video yolladığını ve bu yolla telefondan veri indirildiğini ileri sürmüştü. Bu olaydan beş ay sonra Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürüldüğünü hatırlatan Guardian, dokuz ay sonra da National Enquirer gazetesinin Bezos’un özel hayatına ilişkin haberleri yayımlamaya başladığına dikkat çekti.

Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçiliği, haber üzerine, iddiayı Twitter üzerinden yalanlayarak, “gerçeklerin açığa çıkması için” soruşturma açılmasını istedi.

CIA’in Suudi Arabistan kaynaklı tehdit uyarısı üzerine Norveç’te koruma altında yaşamaya başlayan, Arap insan hakları savunucusu ve yazar İyad el Bağdadi, Guardian’da çıkan haberin ardından Twitter’dan Kaşıkçı cinayetiyle Bezos’un telefonunun hacklenmesi arasındaki ilişkiye dikkat çeken şu paylaşımları yaptı:

1) Jeff Bezos’un telefonu Whatsapp hesabı üzerinden hacklendi.

2) Zararlı yazılım doğrudan Muhammed bin Salman’ın (MbS) kişisel telefonundan gönderildi.

3) Suudiler Bezos’un telefonunu Mayıs 2018’den Şubat 2019’a kadar dinledi.

4) Bezos’un hacklenmesi Amazon’la ilgili değildi. Washington Post ile ilgiliydi.

5) Kapsamlı bir adli tıp raporu geliyor.

6) Tüm detaylar birkaç aya kamuoyuyla da paylaşılacak.

7) Evet, kullanılan zararlı yazılım İsrail şirketi NSO’nun Pegasus’uydu.

8) Kaybolan mesajlarla Signal’in daha güvenli olduğuna inanıyorsanız, iki kere düşünün.

9) Mayıs ve Ekim 2018 arasında Suudiler pek çok kişiyi daha Hack’lediler. Hepsi de ifade özgürlüğü kapsamına giren durumlarda, iş dünyasıyla ilgili değil.

CIA, Cemal Kaşıkçı cinayetinin arkasında Muhammed bin Selman’ın olduğunu söylese de Trump onaylamadığı için Suudi Arabistan’a yaptırım uygulanmadı. Ancak Suudi Arabistan’da açılan davada geçen Aralık ayında 5 kişiye idam cezası verilmiş ancak Selman’a yakın olduğu belirtilen kişiler ise serbest bırakılmıştı.

Rus ajanlar, Trump’ın azil sürecinin başlamasına neden olan ‘Ukrayna şirketini hackledi’