Coronavirüs gıda maddelerine bulaşır mı
Okuma Süresi
2 dakika

Coronnavirüs gıda ürünlerine bulaşır mı? akıllarda oluşan en büyük sorulardan biri haline geldi. Ya da sosyal mesafeye ve evde kalmaya özen gösterdiğimiz bugünlerde merak edilen konulardan bir başkası Coronavirüs alışveriş ürünlerine bulaşır mı? oluyor. Virüsler, bakterilerinin aksine gıda maddelerinde büyüyemezler. Ama kısa bir süre olsa bile gıda ve market ürünlerinin üzerinden yaşayabilirler. Bu yüzden alışveriş sonrasına kişisel hijyen önemlidir.

Sosyal medyada yaygın olarak korona virüsü ifadesi yerleşik olsa da “şiddetli akut solunum yolu sendromu” hastalığına (SARS) yol açan korona virüsü “koronavirüsü 2” ya da kısaltılmış olarak “SARS-CoV-2” olarak adlandırılıyor. Korona virüsü, insanlarda ve hayvanlarda (develer, sığırlar, kediler ve yarasalar) yaygın olan büyük bir virüs ailesinden oluşmaktadır. SARS-CoV-2 virüsü 2003 yılında benzer bir salgına sebep olan SARS-CoV virüsünün yeni bir türü olarak nitelenmektedir.

İnsanlarda hastalık yapan virüsler çoğalmak için insan hücresine ihtiyaç duyarlar. Yani virüs bulaşabilmek için bir dokuya, bir hücreye ihtiyaç duyar. Bu hücreye bağlanma ve bu hücre içerisinde büyümeye devam ettikçe zaman içerisinde etkilerini gösterir ve kendini belli eder. Bu noktada da hastalık dediğimiz belirtiler ortaya çıkar.

Coronavirüs gıda ürünlerine bulaşır mı?

SARS-CoV-2 isimli virüs, gıda maddelerine sadece insan yoluyla bulaşır. Yani hasta ya da taşıyıcı bir insanın gıda maddelerinin üzerine öksürmesi ile virüs gıda maddesinin üzerine yerleşir. Fakat virüsler, bakterilerden farklı olduğu için bir gıda maddesinin içine giremez ve aynı şekilde çoğalamazlar. Beslenemeyen ve yayılamayan bu virüs zaman içerisinde sayısal olarak azalmaya başlayacaktır. Daha sonra ise virüs gıda maddesinin üzerinden yok olacaktır.

SARS-CoV-2 virüsünün karton gıda ambalajlarında bir gün boyunca ve plastik ambalaj malzemelerinde ise birkaç gün boyunca bulunabildiği ve virüsle bulaşık bu tip yüzeylere ya da nesnelere dokunduktan sonra ağzımıza, burnumuza ya da gözlerimize dokunmanın “çok küçük” de olsa virüs bulaştırma riski olduğu belirtilmektedir. Bu yüzden gıda ürünü ya da başka bir ürün satın alındıktan sonra dikkat edilmesi gereken şey, bireysel temizliktir. Ellerimizi yıkamamız durumunda bir sorun kalmayacak ve dezenfekte olunmuş olunacak.

Alışverişte dikkat edilmesi gerekenler

Alışverişte dikkat edilmesi gerekenler

  •  Hastalık belirtileri gösteren kişilere hem alışveriş yaptırmamak hem de çalıştırmamak gerekir.
  • Alışveriş merkezlerinin, marketlerin ya da pazarların kalabalık olmasından dolayı, hastalık belirtilerine sahipsek kalabalığa girmemek gerekir. Zaten bu günlerde bu kadar kalabalığın içerisine girmemek gerekiyor.
  • İnsanlar ile aramıza koymamız gereken sosyal mesafeyi, gıda ve market ürünleri ile de koymamız gerekiyor. Yani ürünleri ellemek yerine gözlerimizle seçmeli ve sadece alacağımız ürüne dokunmalıyız.
  • Bu durumdan ötürü, sokağa çıkma yasağı ile karşılaşan 65 yaş üstü kişilere de bu konuda yardımcı olmak gerekir. Ama unutulmamalı, hastalık belirtileri göstermiyor olsanız bile bir taşıyıcı olabilirsiniz. Yani yaşlılara yardım ederken sosyal mesafeye çok önem gösterilmeli.
  • Dışarı çıkıldığında yapılması gerektiği gibi olabildiğince az noktaya temas edilmeli ve alışveriş sonrasında kişisel temizlik yapılmalı.

Koronavirüs en çok hangi illerde ? TTB’den koronavirüs açıklaması

Can Sıkıntısına Birebir 5 Mobil Savaş Oyunu

 

Kaynak: bianet

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz