Şu ana kadar 109 ülkeye sıçradığı açıklanan coronavirüs, son olarak dün akşam Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamaya göre ilk defa Türkiye’de de tespit edildi. Influenza (Grip) ve COVID-19 (coronavirüs)’un gösterdiği benzer ve farklı semptomların ayırt edilebilmesi, coronavirüsün daha fazla yayılmasını bir nebze de olsa engelleyebilir. Dünya Sağlık Örgütü de, benzer semptomlar gösteren grip ve coronavirüs arasındaki 6 farkı açıkladı.
Influenza ve COVID-19 virüsleri yaşanan benzer semptomlar sebebiyle birbirlerine benzetilen iki farklı virüs türleridir. Ancak grip ve coronavirüs arasındaki farklar Söz konusu iki virüsün ortak yönleri ve belirtileri olmasına rağmen iki virüs de aslında oldukça farklıdır.
Özellikle sosyal medyada yayılan coronavirüs ile ilgili yanıltıcı içerikler, insanların coronavirüs hakkında yanlış bilgilenmelerine neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü de söz konusu iki virüs arasındaki farkların daha net anlaşılması için bir rapor yayınladı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı raporda coronavirüs ve grip arasındaki benzerliklerin iki önemli noktada olduğu görülüyor. COVID-19 ve Influenza virüslerinin ikisi de enfekte olan kişiye veya temas sonrası yüze dokunarak bulaşıyor. Ancak coronavirüs, öksürükten veya hapşırıktan sonra havada asılı kalarak farklı insanlara da bulaşabiliyor.
Hem COVID-19 hem de Influenza enfekte olduğu bireylerde benzer semptomlar görülmesine neden olabiliyor. Her iki virüs de, bireylerin solunum sistemlerini çeşitli şekillerde zarar veriyor. İki virüs türü de, yüksek ateş, öksürük ve halsizliğe neden oluyor. Bunların dışında hem coronavirüs hem de grip zatürreye sebep olarak ölümle sonuçlanan vakalar ortaya çıkarabiliyor.
COVID-19 ile Influenza arasındaki benzer yönlerin yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü iki virüs türü için semptom farklılıklarını açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün grip ve coronavirüsü birbirinden ayırdığı altı önemli nokta:
Coronavirüs gripten daha yavaş yayılıyor
Coronavirüs ve grip arasındaki farklar içerisinde en önemli detayın virüslerin yayılma hızı olduğu belirtiliyor. Influenza (grip) çok kısa sürede kuluçka dönemi geçirip hızlı bir şekilde yayılırken coronavirüs için bu durum daha farklı. DSÖ, grip virüsünün yayılma hızının üç güne yakın olduğunu ancak coronavirüsün beş ile altı günde yayıldığını aktarıyor.
Deri yoluyla bulaşma
Deri yoluyla virüsün bulaşması ise, virüsün hücreye girdikten sonra üreyerek çevreye yayılmasıyla meydana gelir. Söz konusu hastalığı bulaşıcı yapan şey ise viral dökülmedir. Coronavirüse yakalanan bazı insanlar sonraki iki gün içinde semptomları göstermeden önce deri yoluyla virüsleri yaymaya başlarlar. Grip virüsünde ise semptomlar ortaya çıktıktan iki sonra deri yoluyla yayılmaya başlıyor.
İkincil Enfeksiyonlar
Grip, genellikle zatürreye sebep olurken coronavirüs yaygın bir biçimde ikincil enfeksiyonlara da neden olmaktadır.
Coronavirüs yetişkinler aracılığıyla yayılıyor
Genellikle yaşlıları ve yetişkinleri etkilediği bilinen coronavirüsü yetişkinlerin birbirleriyle olan teması yayıyor.
Coronavirüs gripten çok daha fazla ölümcül
Coronavirüsün şimdiye kadar tespit edilen vaka/ölüm oranı yüzde 3 ile 4 arasında değişiyor. Ancak henüz raporlanmayan birçok vaka olduğu düşünülüyor. Henüz raporlanmayan vaka sayılarının aktarılması coronavirüsün vaka/ölüm oranını düşürebilir. Grip (Influenza) vaka/ölüm oranı ise yüzde 0.1.
Coronavirüs için bulunmuş aşı veya tedavi yok
Grip virüsü için aşı ve tedavi yöntemleri bütün dünyada kullanılıyor. Ancak yeni tip coronavirüs için geliştirilen aşı veya tedavisi henüz mevcut değil. Bilim insanları coronavirüsün ortaya çıktığı zamandan bu yana aşı ve tedavisi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.