Okuma Süresi
1 dakika

Erkek odaklı doğum kontrol yöntemi geçtiğimiz yıllarda da üzerinde çalışılan bir araştırma konusuydu. Ancak yöntemlerin çok ağrılı olması ve beklenen koruma etkisini göstermediği için araştırmalar geliştirilmeye devam ediliyordu. Şimdi ise dünyanın ilk erkek odaklı doğum kontrol yöntemi geliştirildi.

Günümüzde çeşitli doğum kontrol yöntemleri bulunuyor ancak kullanılan doğum kontrol yöntemlerinin neredeyse tamamı kadın odaklı yöntemler. Araştırmacılar kadın doğum kontrol yöntemlerine dünyanın ilk erkek doğum kontrol yöntemini de artık eklemiş oldu. Araştırmacılar geliştirilen yeni yöntemin başarı oranının %97.3 olduğunu açıkladı.

Araştırmanın tamamlanması için hala yedi, sekiz  aylık bir süre mevcut ancak Dr. R.S Sharma, Hindustan Times’a yaptığı açıklamada “Ürün şu an hazır, sadece düzenleyicilerin onayı gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Erkekler için geliştirilen ilk doğum kontrol yöntemi, sperm tünellerine yapılan bir enjeksiyon ile gerçekleştirilecek.  Erkek vücudunda testislere en yakın kanala gerçekleştirilecek bu operasyonda erkeğe lokal anestezi uygulanacak.

Uygulanan yöntemle birlikte ilacın etkisinin 13 yıl süreceği vasektominin (meni kanalı ameliyatı) yerini alacağı da araştırmacılar tarafından açıklandı. Dr. Sharma yaptığı açıklamada, klinik deneylerde %97,3’lük bir başarı oranına ulaştıklarını ve bildirilen herhangi bir yan etkinin olmadığını söyledi.

Polimer adı verilen doğum kontrol formu, kendini tekrar eden molekül zincirleriyle doğum kontrol ilacından oluşuyor.

Dr. Sharma, Hindustan Times’a yaptığı açıklamada “Ürün, rahat bir şekilde dünyanın ilk erkek doğum kontrolü olarak adlandırılabilir” şeklinde konuştu. Bilim insanları, şu an Hindistan’da ilaç için gelecek onayı bekliyorlar.

2019’un başlarında erkek doğum kontrol hapı ile ilgili çalışmanın da sonuçları kamuoyu ile paylaşılmıştı. Yapılan araştırmada klinik deneklerde 40 sağlıklı erkek üzerinden çalışmalar gerçekleştirildi. Katılımcıların bazılarında yorgunluk, baş ağrısı, sivilce, libidoda düşüş ve ereksiyon sorunları gibi yan etkiler görülmüştü. Yapılan klinik deneyde katılımcıların 5’inde (yüzde 17) cinsel dürtüde düşüş, 2’sinde (yüzde 7) ereksiyon sorunları görülse de cinsel aktivitelerde herhangi bir düşüş yaşanmamıştı.

Araştırmacılar geri çevrilebilir hormonal erkek doğum kontrolünün 10 sene içerisinde hayata geçebileceğini de belirtti.