Okuma Süresi
6 dakika

Twitter’ı 44 milyar dolara satın almak üzere yeniden teklif sunan Elon Musk’ın platformla davası sürerken, Twitter avukatları Musk’ın mesajlaşmalarını delil olarak yargıca sunmuştu. O mesajlar şaşırtan gerçekleri ortaya çıkardı!

Geçtiğimiz nisan ayında Twitter’ı almak isteyen hatta fiyat teklifi sunan Elon Musk, sonraki dönemde Twitter yönetimiyle bot hesaplar üzerine anlaşmazlık yaşamıştı. Musk, bu anlaşmazlığın ardından teklifini geri çekerken, Twitter konuyla ilgili hukuki süreç başlatmış ve Elon Musk da Twitter’a dava açmıştı. Dava tarihi yaklaşırken Musk, teklifini yinelemiş ve kararını değiştirdiğini göstermişti.

17 Ekim tarihinde görülecek olan dava için araştırmalar ve delil toplama süreci sürüyordu. Elde edilen deliller arasında en çarpıcı olanı ise 28 Eylül’de Twitter avukatları tarafından ortaya kondu. Elon Musk’ın Twitter’da önemli isimlerle yaptığı tüm görüşmeler halka açık bir şekilde paylaşıldı. Peki o konuşmalarda neler geçiyordu?

Elon Msuk’ın Twitter İle Konuşmaları Halka Açık Olarak Paylaşıldı!

Sunulan delillerde Twitter lehine delil olarak sunulan söz konusu mesajlaşmaların başlangıç tarihi 24 Ocak 2022 olarak görülüyordu ve Musk, SpaceX’te görev yapan bilişim teknolojileri yöneticisi Alex Stillings ile konuşuyordu.

21 ve 24 Ocak’ta gerçekleşen bu konuşmada Stillings, Elon Musk’ın e-posta kutusunda Twitter adına gelmiş gibi gözüken bazı spam e-postalar görüyor, durumdan şüpheleniyordu. Daha sonra Elon ve Stillings, Twitter yönetimiyle iletişime geçerek hesabı güvence altına almak için çalışıyor, iki faktörlü doğrulamayı yeniden kuruyordu.

Twitter’ı Satın Alma Fikri 24 Mart’ta Filizlenmiş

Elon Musk’ın Twitter mesajlarında Platformu satın alma fikrinin ilk olarak 24 Matr tarihinde ortaya atıldığı görülüyor. Bu tarihte Musk, aynı anda “TJ” olarak anılan ve Palantir kurucusu Joe Lonsdale ile iletişime geçiyor, şu şekilde bir sohbet yaşanıyor:

  • TJ: Twitter’ı satın alıp silebilir misin, lütfen!? […] Ya da Twitter’ı satın alıp platformu özgür konuşulabilir yapabilir misin? […]
  • Musk: Belki satın alırım ve konuşma özgürlüğünü düzgün bir şekilde desteklemesi için değiştiririm.

Musk, bu sohbet sırasında “Twitter açık kaynak olmalı” paylaşımını yapıyor ve bu paylaşım üzerine Lonsdale bir mesaj yazıyor. Lonsdale, Musk’a katıldığını ve sansürün olmaması gerektiğini söyleyerek “Şu anda olan şey gizli bir yolsuzluk!” diyor. Musk da Londsale’den gelen bu mesajı beğeniyor.

Fikir İyice Şekilleniyor!

Belgeler arasında 26 Mart günü Twitter kurucusu Jack Dorsey ve Musk arasında geçen konuşmadan bir kesit de bulunuyor. Konuşma esnasında Dorsey, yeni bir sosyal medya platformuna ihtiyaç duyulduğunu, fakat bunun bir şirket olamayacağını söylüyor. Üstelik kendisinin ayrılık nedenini de buna bağlıyor. Elon Musk ise Dorsey’e “Peki bu platform nasıl olmalı?” sorusunu yöneltiyor. Jack Dorsey soruyu şu şekilde cevaplıyor:

“Protokolün sahibi olmayan ancak sadece bu protokolü geliştiren bir kuruluş tarafından fonlanan, açık kaynak protokolü olması gerektiğine inanıyorum. Signal’in yaptığına benzer bir şey. Reklam modeli bile olmamalı. Öteki türlü hükûmetler ve reklam verenlerin kontrol ve etki etmeye çalıştığı bir yüzeye sahip olacaksın. Arkasında merkezileştirilmiş bir varlık varsa saldırıya uğrayacaktır. Karışık bir iş değil, sadece doğru yapılmalı ve böylece Twitter’a olanları tekrar yaşamamalı.”

Elon Musk, Jack Dorsey’in bu mesajına “Çok ilgi çekici.” şeklinde cevap veriyor. Dorsey ise bir sonraki mesajında yine Twitter’da yapılan hatalardan, hiçbir zaman şirketleşmemiş olması gerektiğinden ve aslında bu yüzden şirketten ayrıldığından bahsediyor. Bunun üzerine Musk ve Dorsey bir görüşme planlıyor.

Üst Üste Görüşmeler!

Musk, Dorsey ile konuştuktan sadece bir saat sonra Twitter yönetim kurulu üyesi Egon Durban ile iletişime geçiyor ve bir görüşme ayarlıyor.

26 Mart’ı 27 Mart’a bağlayan gece Larry Ellison, Elon Musk’a “Elon, önümüzdeki günlerde seninle görüşmek istiyorum. Yeni bir Twitter’a ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini içeren bir mesaj atıyor. Bunun ardından Musk ve Larry ikilisi görüşme ayarlıyor.

Elon Musk’ın yönetim kurulu hakkında görüşme yaptığı Egon Durban, bir gün sonra bir mesajlaşma grubu kuruyor ve bu grupta Twitter CEO’su Parag Agrawal, Bret Taylor ve Twitter yönetiminden ‘Martha’ da yer alıyor. Durban, gruba gönderdiği mesajda Musk’a yönetim kurulunda olabilecek olmasının herkesi sevindirdiğini söylüyor.

Musk, ilerleyen günler boyunca Twitter CEO’su Parag, Martha ve Bret Taylor ile görüşmeler yapıyor, bu süreçte ise daha önce Twitter’ı satın almak isteyen Sam Bankman-Fried ile iletişime geçiyor. Bu görüşmeler 3 Nisan’a kadar sürüyor.

4 Nisan Tarihinde Elon Musk Twitter’ın En Büyük Pay Sahibi Oluyor

Musk, Twitter yönetimiyle görüşmelerini sürdürürken 4 Nisan günü büyük bir sürpriz geldi. Bu sürpriz, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu aracılığıyla sunulan, Musk’ın Twitter’ın %9,2’sini satın aldığı duyurusuydu. Duyuruyla birlikte Twitter yönetimi, Musk ile iletişime geçti. Musk’ın yönetim kuruluna dahil edilmesi süreci hızlandırıldı.

Musk, Parag ve Twitter yönetimi ile yapılan mesajlaşmalarda Elon, ilk etapta kabul ettiği yönetim kurulu davetini aynı gün içinde geri çeviriyordu. Fakat Musk, bu mesajın üzerinden bir gün sonra yönetim kuruluna katılmayı tekrar kabul ediyordu.

Musk’ın kararsızlığının ardından Elon ve CEO Parag’ın, Elon’ın yönetim kuruluna kabul edildiği duyurusunu birlikte hazırladıkları da görülüyordu. Parag, hazırladığı paylaşımı önce Elon’a gönderiyor ve Elon’ın onayını aldıktan sonra aynı şekilde paylaşıyordu:

Musk ve Parag, 5 Nisan’daki duyurunun ardından geçen konuşmalarda oldukça iyi anlaşıyorlardı. İkili, Twitter’daki mevcut sorunlardan söz ediyor, Parag Elon’a Twitter’ın kod tabanı hakkında bilgi sunabileceğini bile söylüyordu.

Elon Musk’ın Kardeşine Gönderdiği Mesaj Herşeyi Açıklıyor

Elon Musk, şef kardeşi Kimbal Musk’a Twitter’dan gönderdiği mesajda aslında bugün de bildiğimiz bir gerçeği söylüyordu:

“Hem ödeme hem de Twitter gibi kısa mesaj/bağlantılar paylaşabileceğin blokzincir tabanlı sosyal medya sistemi fikrim var. Zincire mesajını kaydettirmek için ufak bir ödeme yapman gerekecek, böylece bot ve spam hesapların büyük çoğunluğu ortadan kaybolacak. Boğacak bir boğaz yok, dolayısıyla konuşma özgürlüğü garanti olacak.

Puzzleın ikinci parçası ise tüm blokzincir mesajlarının, sana gönderilen ya da senin gönderdiğin mesajların, takipçilerinin veya senin takip ettiklerinin bir kopyasını tutan devasa gerçek zamanlı bir veri tabanı.

Üçüncü parça ise telefonda veri tabanına bulut üzerinden ulaşan Twitter gibi bir uygulama. Bu fikir patlayabilir.”

9 Nisan’da Musk, Parag’a Twitter’ı Satın Alacağını Söylüyor!

Elon Musk, “Twitter ölüyor mu?” paylaşımını yaptıktan sonra doğrudan Parag’dan bir özel mesaj alıyor. Parag, Elon’a bu tür mesajların çalışmalarını etkilediğini söylüyor. Musk ise Parag’a karşı bayağı sert çıkıyor:

“Bu hafta hangi işi bitirdiniz? Yönetim kuruluna katılmıyorum. Bu bir zaman kaybı. Twitter’ı özel şirket yapmak için teklif sunacağız.”

Parag, bu mesajı Twitter yönetimine ulaştırmış olacak ki daha sonrasında Bret Taylor ile de görüşmeye başlıyor. İkili, bir görüşme ayarlıyor, Musk’ın Twitter yönetim kurulunda olmayacağını da resmen belirliyor.

13 Nisan’da Elon Musk, Bret Taylor’a Twitter İçin Teklif Sunacağını Söylüyor ve İkinci Planını Açıklıyor

Elon Musk, Bret Taylor’a 4 gün sonra tekrar ulaşıyor ve Twitter için bir teklif sunacağını, teklifin ertesi günün sabahında halka açık olarak paylaşılacağını ifade ediyor. Bununla birlikte Musk, kurucusu olduğu Boring Company’nin başkanı Steve Davis’e Twitter için ikinci planını yazıyor:

“Plan B, Twitter’ın blokzincir tabanlı bir versiyonu. Burada Tweet’ler, zincir üzerindeki işlemlerde yorumlara gömülü olacak. Dolayısıyla bir yorum yapmak ya da bu yorumu repostlamak için 0.1 Doge gibi ücret ödemek zorunda olacaksın.”

14 Nisan’da Elon Musk’ın Teklifi Halka Açıklanıyor

Elon Musk’ın Twitter teklifi, 14 Nisan sabahı halka açılıyor ve Musk’ın özel mesajları tepeden tırnağa tebrik mesajlarıyla doluyor. Bu mesajlar arasında “Gotham’ın ihtiyaç duyduğu kahramansın!” gibi mesajlar da yer alıyor.

Ardından Elon Musk, 44 milyar dolarlık anlaşmada gerekli parayı toplayabilmek için bazı tanıdık isimlere ulaşıyor. Bu isimlerden en önemlilerinden biri, Oracle kurucusu Larry Ellison oluyor. Ellison ve Musk arasında geçen konuşma şu şekilde şekilleniyor:

  • Elon: Twitter anlaşmasına dahil olmaya ne dersin?
  • Ellison: Evet, tabii ki.
  • Elon: Tam olarak ne kadar para ayırabilirsin? Bir limit varmış gibi düşünme ama anlaşmaya dahil olan insan sayısı çok arttı o yüzden katılımcıların bazılarını çıkarmam gerekiyor.
  • Ellison: 1 milyar dolar… ya da sen ne kadar istersen.
  • Elon: Sana nasıl uyarsa. Ben 2 milyar dolar ve üstü derdim. Bu anlaşmanın çok büyük potansiyeli var ve başkalarından çok seni yanımda görmek isterim.
  • Ellison: Potansiyelin büyüklüğüne katılıyorum ve çok eğlenceli olacağını düşünüyorum.

Konuşmalar, 17 Haziran’da sona eriyor. Musk, bu tarihte Parag ile bot hesaplar üzerine tartışıyor ve Twitter hakkındaki görüşlerini ve planlarını halkla paylaşıyor. Elon, 9 Temmuz 2022 tarihinde ise Twitter teklifini geri çekiyor, Twitter ile mahkemelik oluyor ve bu mesajlarıyla Eylül ayının sonunda gündeme geliyor.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz