Facebook Sahte Haberlerin Yayılmasını Engellemek için
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Facebook, sahte haberlerin yayılmasını önlemek için yeni bir eğitim içeriği yayınladığını duyurdu. Sosyal medya devi; içerikte kullanıcıların, sahte haberleri nasıl anlayabileceğine dair detaylı açıklamalar yaptı.

Facebook, hala aktif olarak kullanılan bir sosyal medya platformu ve her ne kadar gençlerin aktif olarak kullanmadığı bir mecra olsa da yine de sosyal medya platformları arasındaki liderliğini korumayı başarıyor. Diğer yandan şirket; sık sık veri gizliliği, asılsız haber paylaşımı ve veri güvenliğiyle ilgili skandalların da ana öznesi haline geliyor ve yasal yaptırımlarla karşılaşıyor. Bugüne kadar konuyla ilgili bazı hamleler yapmış olan Facebook, bu kez de sahte haberlerin yayılmasını engellemek için yeni bir eğitim içeriği yayınladığını duyurdu. 

Sosyal medya devi konuyla ilgili açıklamasında “İnsanların internet ortamında gördükleri haberlerin nereden ve nasıl geldiklerine dair bilinçli bir şekilde karar vermeleri için araçlar geliştiriyoruz. Kullanıcıların, yanlış haberleri nasıl tespit edebileceklerine dair önümüzdeki haftadan itibaren EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) ülkelerinde eğitim ve bilgilendirme amaçlı yeni bir kampanya başlatacağız” ifadelerini kullandı. 

Facebook, yanlış haberleri anlamaya yardımcı olacak ipuçları paylaştı

Facebook Sahte Haberler

Şirket ayrıca, yanlış haberleri anlamaya yardımcı olacak bazı ipuçları paylaştı. Konuya ilişkin tabloda, Facebook’un eğitim odağını üç temel ögede topladığı görüldü. İşte Facebook tarafından paylaşılan tabloya göre, yanlış haberleri anlamanıza yardımcı olacak 3 madde: 

  1. Kaynağı bilinmeyen haber güvensizdir. Kaynak yoksa kaynak arayın! 
  2. Haber sadece başlıktan oluşmuyor. Haberin içeriğini de kontrol edin. 
  3. Sahte haber yapanlar duygularınızla oynamaya çalışır. Haberin, size nasıl hissettirdiğini göz önünde bulundurun.

Facebook; bu faktörlerin, kullanıcıların yanlış haberleri tespit etmelerine yardımcı olacağına işaret ediyor. Şirket, kullanıcıları bu faktörleri göz önünde bulundurduktan sonra emin değillerse paylaşmamaları konusunda da uyarıyor. Söz konusu faktörler arasında, “Haber sana nasıl hissettiriyor?” maddesi dikkat çekiyor. Şirkete göre; haberlerin başlıkları, aslında duygularımızı tetikliyor. Yayıncılar, etkileşim oranını artırmak için duyguları tetikleyecek başlıklar oluşturuyor. Birçok kişi, yalnızca başlığa aldanarak yorum yapıyor ve haberi paylaşıyor. Bu da içerik okunmasa bile asılsız bir haberin erişiminin artması anlamına geliyor.

Twitter da bilinçli paylaşım oranlarını artırmak için benzer bir hamle yapmıştı 

Twitter Bilinçli Paylaşım

Kısa bir süre önce Twitter da platformdaki bilinçli paylaşım oranlarını artırabilmek adına benzer bir hamle yapmıştı. Sosyal medya devi, kullanıcıların açmadıkları içeriği paylaşmalarını önlemek için platforma yeni bir uyarı ekranı özelliği getirmişti. Şirketin bu hamlesinin de kullanıcıların, paylaştıkları içerik hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayabileceği ve yanlış bilgi akışını kaldırmaya yardımcı olabileceği tahmin edilmişti. 

COVID-19 hakkında ortaya atılan komplo teorileri ve asılsız haberler de yanlış bilginin, internet dünyasında büyük bir sorun olduğunu ve insanların asılsız haberlerden çok kolay etkilenebildiğini göstermişti. Örneğin “5G koronavirüs bulaştırıyor” haberi; çok yüksek oranlarda etkileşim almış, pek çok kişiyi manipüle etmiş ve özellikle Avrupa’da yıkıcı olayların yaşanmasına sebebiyet vermişti. 

Facebook’un yeni dijital okur yazarlık kampanyasının; Amerika’nın yanı sıra Birleşik Krallık, Orta Doğu, Afrika ve Türkiye’de de hizmete sunulacağı ifade edildi.

Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Facebook, Eski Bir Haber Paylaşmadan Önce Uyaracak

Facebook Türkiye’de Üçüncü Taraf Haber Doğrulama Programı İçin Doğruluk Payı ile İş Birliği Yaptı

Facebook, Bünyesine Google Fotoğraflar’a Video ve Fotoğraf Aktarma Özelliği Ekledi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz