Sosyal medya devi Facebook, etiket önerileri için yüz tanıma teknolojisine ilişkin verileri izinsiz biçimde kaydedip saklamakla suçlandığı davanın kapanması için 550 milyon dolarlık bir anlaşmaya vardı. Anlaşma bölge mahkemesi tarafından kabul edilirse şirket, bugüne kadar gizlilik yasasına ilişkin bir dava için ödenmiş en yüksek miktarı ödeyecek.
Facebook, karıştığı pek çok skandalın yanında bir süredir veri gizliliği ve siber güvenlik konularına ilişkin davaların da ana öznesi haline gelmişti. Şirketle ilgili bir süre önce benzer şekilde, Illionis Eyaleti Biyometrik Veri Gizliliği Yasası’nı ihlal etmesi gerekçesi ve etiket önerileri için kullanıcıların iznini almaksızın yüz tanıma teknolojisi verilerini kaydedip sakladığı suçlamasıyla yeni bir dava daha açılmıştı. Sosyal medya devi, yüz tanıma verilerini haksız biçimde kullandığı gerekçesiyle açılan davanın kapanması için 550 milyon dolar ödeyeceği bir anlaşmaya vardı.
Yapılan anlaşma, şirketin 2020’nin ilk çeyreğine ilişkin mali raporlarını açıklamasının ardından duyuruldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Facebook yetkilisi, sosyal medya platformundaki topluluğun ve hissedarların çıkarına olacak şekilde davayla ilgili anlaşmaya varmaya karar verdiklerini ifade etti.
Facebook’un ihlal etmekle suçlandığı “Biyometrik Veri Gizliliği Yasası” gereğince, şirketlerin parmak izi ve yüz tanıma verileri gibi kritik verileri toplamadan önce tüm kullanıcılara açık, yazılı bir onay metni sunması gerekiyor. Söz konusu yasa, kullanıcılara konuyla ilgili olarak ihlal durumunda şirketlere 5 bin dolara kadar dava açabilme hakkı veriyor.
İlk dava dosyası 2015 yılında hazırlanmıştı
Dava “Edelson PC”, “Labaton Sucharow LLP” ve “Robbins Geller Rudman&Dowd LLP” ismindeki 3 farklı hukuk bürosu tarafından açılmıştı. Mahkemeye sunulan ilk dava dosyası, 2015 yılında “Edelson PC” tarafından hazırlanmıştı. Avukat Jay Edelson, konuyla ilgili olarak biyometrinin coğrafi konum verileri ile birlikte yeni nesil için gizlilik haklarını tanımlayacak olan 2 ana savaş alanından biri olduğunu belirtmiş ve diğer şirketlerin de biyometrik verilerin gizliliğine büyük önem vermelerini umduklarına işaret etmişti.
Yapılan anlaşma, hala bölge mahkemesinin onayını bekliyor olsa da eğer onaylanırsa sosyal medya devi, bugüne kadar veri gizliliğine ve güvenliğine ilişkin bir davada anlaşma için ödenmiş en yüksek miktarı ödeyecek.