Okuma Süresi
2 dakika

Facebook geçtiğimiz yıl tarihinin belki de en korkunç dönemini yaşadı. Yaşanan tüm skandallar ve atılan yasal adımlara rağmen sosyal medya devi, gün geçtikçe büyümeye devam ediyor.

Belki de en zor dönemini geçiren Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, geçtiğimiz yıl takım elbise ve kravatıyla Amerikan mahkemelerinde saatlerce soruları yanıtlamış ve soğuk terler dökmüştü. Kanun yapıcılar halihazırda şirkete nefret gruplarının organize olmasına izin verdiği, çocuk istismarına zemin hazırladığı, veri gizliliğini ihlal ettiği ve yanıltıcı siyasi reklamlara müsaade ettiği gerekçesiyle öfkeliydi.  

Tüm bunlarla beraber Facebook’un yeni kripto para birimi girişimi olan Libra duyuruldu ve yetkililer şimdi de bunun finansal olarak bir tahribat yaratması ihtimali konusunda endişeli. Kaliforniyalı Demokrat RepMaxine Waters, konuyla ilgili olarak şirketin yeni girişimiyle ilgili daha fazla ilerlemeye geçmeden önce halihazırda var olan problemler için bir adım atması gerektiğine işaret etti.  

Yaşanan skandallar ve şirketin sık sık Washington’da göz önüne gelmesi gündemdeki problemler listesine yenilerini ekledi. Fakat tüm bunların hiçbiri sosyal medya devini  büyümekten alıkoymadı. Her ay yaklaşık 2,8 milyar kişi Facebook veya onun bünyesinde olan Messenger, Instagram ve WhatsApp’ı kullanmaya devam ediyor. Bir yıl öncesine kadar ise bu kullanıcıların yalnızca %8’i Facebook’un online hizmetlerinden en az birini kullanıyordu.  

Bununla birlikte şirket bu süreçte Amerika’da yeni bir flört uygulaması geliştirdiğini, video konuşması hattını genişlettiğini, yeni bir haber hizmetini test etmeye başladığını ve sanal gerçeklik yatırımını ikiye katladığını açıklayarak geliştirdiği yeni özellikleri duyurmaktan da geri kalmadı. Sosyal medya devi, yeni girişimi Libra’nın yasal düzenlemelerle ilgili onay alınmadan piyasaya sürülmeyeceğini söylese de yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen giderek daha da güçlü bir pozisyona yerleşecek gibi gözüküyor.  

Neler olmuştu? 

Facebook yeni bir sayfa açtığına yetkilileri ikna etmek istiyor olsa da geçtiğimiz yıl içerisinde ardı ardına pek çok skandala imza attı. Platform üzerinden temsilciler meclisi başkanı Nancy Pelosi’nin sarhoş olduğu izlenimini veren içeriğiyle oynanmış sahte bir video paylaşılmıştı ve çalışanlar ancak milyonlarca izlenmenin ardından içeriğin yanlış olduğunu tespit ederek kaldırmayı başarabilmişti. Bununla birlikte kişisel verileri yeterince koruyamadığı gerekçesiyle pek çok kez eleştirilerin hedefi haline gelen sosyal medya şirketi, veri gizliliğiyle ilgili yasal adımlar atılmasına da davetiye çıkarmıştı.

Yine, New York Times’ta yayınlanan bir araştırma bazı kötü niyetli kişilerin çocukların cinsel istismarına yol açan görselleri oluşturmak ve paylaşmak için Facebook’u kullandığını ortaya koymuştu. Yeni Zelanda’da iki ayrı camide 51 kişinin öldürülmesine sebep olan bir katliamın görüntüleri ise aynı şekilde platform üzerinden canlı bir şekilde yayınlanmıştı. Bu gelişme de nefret suçlarının yayılması için sosyal medya platformlarının nasıl kullanıldığını bir kez daha gözler önüne sermişti. 

Şirket seçim süreçlerinde de platform üzerinden yayınlanan ve politikacıların yalan söylemelerine müsaade eden siyasi reklamlar için pek çok eleştiri almıştı. 

Yaşanan tüm olumsuzlukların ardından Zuckerberg, yapılacak hiçbir yasal düzenlemeye karşı olmadığını ve eğer konu veri güvenliği, incitici içerik veya kötü niyetli kullanımsa yasa yapıcı ve yöneticileri daha aktif bir rol almaya davet ettiğini açıklamıştı.