Samsung ’un ilk olarak CES 2020’de görücüye çıkardığı, tasarımı ve bünyesinde barındırdığı özelliklerle ilgiyi üzerine toplayan QLED Q950TS 8K TV ’si 65 inç, 75 inç ve 85 inç boyut modelleriyle geçen aylarda satışa sunulmuştu. Neredeyse yokmuş gibi duran çerçevesi, 8K çözünürlük sunan ekranıyla; görüntü ve izleme deneyimini yukarılara taşıyan akıllı TV hakkında görüşlerimizi Tekno Safari YouTube kanalında paylaştığımız videoda paylaşmıştık. Şimdi ise bu yazımızda Samsung’un QLED Q950TS 8K TV ‘si neler yapabiliyor, bünyesinde hangi özellikleri taşıyor ve fiyatı ne kadar gibi sorulara yanıt verelim istedik.
Küresel anlamda pek çok şeyin değiştiği ve zorluklarla karşılaşılan 2020 yılı alışkanlıklar üzerinde de büyük farklılık yarattı. Pandemi sebebiyle tüm dünyanın evlerine kapandığı; çalışma, öğrenme ve eğlence gibi işlerimizi dışarıya çıkmadan hallettiğimiz bu yıl akıllı televizyonlar için de önemli bir yıl oldu. Pek çok tüketici bu bağlamda evine yeni teknoloji ürünleri alırken televizyon seçimlerinde genellikle yüksek teknolojili “akıllı TV”ler tercih etmeye başladı. Firmaların yüksek teknolojiler kullanarak geliştirdiği televizyonlar da artık bir kutu olmaktan çıktı ve aslına bakarsanız evlerin eğlence merkezi haline gelmeyi başardı. Bu durum birkaç yıldır devam etse özellikle pandemi dönemiyle birlikte akıllı TV’lerle geçirilen vakit de arttı. Bu da tüketicilerin seçim yaparken cihazların teknik özelliklerine ve tasarımına daha fazla dikkat etmesine sebep oldu. Samsung’un 8K çözünürlük sunan yeni akıllı TV’si de sektörde ilgi çeken bir cihaz olmayı başardı. Fiyatını göz önüne alınca canların sıkılacağı bilinse de gelin Samsung QLED Q950TS 8K TV neler yapıyor bakalım.
Samsung QLED Q950TS 8K TV Tasarım
Samsung’un 8K TV’si, 65 inç boyutundaki versiyonuyla geldi. Serinin en küçük boyu olsa bile cihazın büyüklüğü göz önüne alındığında profesyonel yardım ile kurulması gereken bir cihaz. TV’nin stantla birlikte set ağırlığı 32.1 kg iken, stantsız set ağırlığı 26.5 kg. Bunun yanı sıra 15 mm kalınlığı olduğunu da düşündüğümüzde nazik ve dikkatli bir şekilde taşınması gerektiği de ortaya çıkıyor. Cihaz hem sahip olduğu konsol sayesinde düz bir zeminde kullanılabileceği gibi dilenirse duvara da asılabiliyor. Bence duvara asılması estetik açıdan çok daha şık duruyor, ancak elbette ki tercih meselesi. Cihazın nasıl bu kadar ince olduğu sorusuna verilecek yanıt ise şu oluyor: Samsung cihazda 4 HDMI girişi ve 3 USB 2.0 bağlantı noktası ve LAN kullanasa da bu bu girişler cihazın yanında gelen konsolda bulunuyor. Bu sebepten ötürü cihazda sadece konsola bağlanmayı gerektiren bir kablo kullanılıyor.
Ekran deneyimi
Samsung’un QLED 8K TV’si ilk bakıldığında çerçevesiz gibi görünüyor. 8K çözünürlük (7680 x 4320) sunan ve %99 ekran/gövde oranı bulunan cihaz bu konuda pek çok televizyondan ayrılıyor ve şık izleme deneyimi vadediyor. Bu ekranda film izlemek kullanılan teknolojiler de göz önüne alındığında oldukça keyif veriyor.
HDR10+ dinamik ton eşleştirme özelliğini bünyesine barındıran akıllı TV bu sayede, renkleri ve kontrastları her sahne için ayrı ayrı ayarlayarak en küçük ayrıntıları dahi fark edilir hale getiriyor.
Samsung QLED Q950TS 8K TV’sinde Quantum Dot teknolojisini de kullanıyor. Şirket bu teknolojiyle şimdiye kadar sunduğu en iyi görüntü kalitesini sunduğunu belirtiyor. %100 Renk Hacmi ile Quantum teknolojisi, ışığı alıp hangi parlaklık seviyesinde olursa olsun renkleri gerçekliğini koruyarak sunuyor. Bu noktada seyir zevki ciddi oranda artırılıyor. 4K çözünürlüğün 4 katı bir çözünürlüğe sahip olması da izlediğiniz içerikteki tüm ince detayların görülmesine olanak tanıyor. Bunun yanı sıra cihaz bulunduğu ortamın ışığına göre adaptif olarak görüntü ayarını değiştirebiliyor. Parlaklığı otomatik olarak ayarlayarak izleme ortamına aktif bir şekilde uyum sağlıyor.
İçerik izleme kalitesinin yanı sıra, ekranın yanıt süresi ve performans hızı da oldukça başarılı. PlayStation 5, Xbox Series X gibi yeni nesil oyun konsollarının sunduğu yüksek grafik seviyelerini de destekleyen cihaz bu noktada oyunseverler için de öne çıkacak bir alternatif olabiliyor. 4K 120 fps desteklemesi hem yeni nesil oyunlar hem de oyun konsolları için ciddi bir avantaj sağlıyor.
Samsung’un inceliği, ekranı ve çerçevesi görüntüsüyle dikkat çeken akıllı TV’sinin çevreye çok ısı yaydığını ve yakından izlerken bunun biraz sorun çıkardığını belirtmek gerek. Ancak bu teknolojilere sahip olması ve çok ince olması bu durumun varlığını biraz da olsa hafifletiyor.
Tizen OS ve yapay zeka
Samsung, akılı TV’sinde kendi işletim sistemi Tizen OS’u kullanıyor. Yapay zeka desteğinin etkisinin büyük olduğu ve bu bağlamda cihazın pek çok avantaj sunduğunu belirtmek gerekiyor. Quantum İşlemci 8K’nın güçlü zekası farklı türdeki kaynakları ve görüntüleri yapay zeka öğrenme yöntemiyle 8K’ya yükseltebiliyor. AI Görüntü Yükseltme mükemmel dokular ve gerçekçi kenarlar oluşturuyor ve parazitleri piksel piksel azaltıyor. Ayrıca Quantum İşlemci 8K ile film veya futbol gibi farklı içeriklere göre optimize edilmiş bir deneyim sunuyor.
OTS+ (Object Tracking Sound Plus) ile görüntüdeki objeyi ses ile takip edebiliyor. Bu teknoloji görüntüde hareket eden nesneleri analiz ederek görüntünün bulunduğu yere göre hoparlörleri optimize ediyor. Böylece görüntüde, örneğin helikopter var ise ses de onu takip ediyor ve sanki sinemadaymışsınız gibi 3 boyutlu bir ses deneyimi sunuyor. Bu da evde film izlemeyi sevenleri memnun ediyor. AVA (Aktif Ses Yükseltici) konuşma sahnelerinde sesi arttırarak konuşmaların net bir şekilde duyulmasını sağlıyor.
Akıllı ev aletleri TV üzerinden çalıştırılabiliyor
TV’de Tizen OS’nin kullanılması da Samsung akıllı TV serisinin geri kalanıyla aynı kullanıcı deneyimini yaşayacağınız anlamına geliyor. PLEX medya sunucunuzdaki içeriği izlemek için PLEX istemcisi gibi mağazadan uygulamaları kolaylıkla indirebilir ve yükleyebilirsiniz. Samsung Smart Things ekosistemine aşina iseniz, TV’yi Smart Things listesine ekleyebilir ve hatta çamaşır makinesini ve robot süpürgesini kontrol etmek gibi tüm akıllı ev aletleriniz için bir ana bilgisayar olarak kullanabilirsiniz.
Uzaktan Erişim özelliği ise, bilgisayarın ekranını TV ekranına kablosuz olarak yansıtmaya olanak tanıyor. Bu şekilde, Microsoft Office 365 kullanarak dosyalara erişmek veya belgeler üzerinde çalışmaya yardımcı oluyor. Ekran paylaşımı (yansıtma) yalnızca Windows 10 tarafından destekleniyor.
Çoklu ekran desteği
Bunun yanı sıra Çoklu Ekran özelliği ile TV ekranı ikiye bölünerek Netflix, Amazon Prime ya da YouTube’dan içerik izlerken ekranın diğer tarafına cep telefonunuzun ekranını yansıtabiliyorsunuz. Bixby sesli asistan desteği sayesinde sesli komutlarla da cihazı kontrol edebiliyorsunuz.
Aktif Ses Yükseltici konuşma sahnelerinde sesi artırıyor
AVA (Aktif Ses Yükseltici) özelliği ile de konuşma sahnelerinde sesi arttırarak konuşmaların net bir şekilde duyulmasını olanak tanıyor. Ayrıca yukarıya ve aşağıya doğru ses vermesi için yerleştirilmiş hoparlörler ile görüntünün tam ortasındaymış gibi hissettiren üç boyutlu bir ses oluşturuyor.
Birden fazla hoparlör ve woofer barındıran 5.1 dahili ses sistemiyle yüksek kaliteli ses performansı sunan cihazda ayrıca Dolby Digital Plus + ve Dolby 5.1 Decoder kullanıldığı için sesler sanki 360 derece sizi çevreliyormuş gibi geliyor.
Bünyesinde barındırdığı yüksek teknolojilerle dikkat çeken Samsung’un “çerçevesiz” 8K TV’si fiyat olarak ise hiç de uygun bir fiyatla gelmiyor. 65 inç versiyonunun 42.999 TL seviyelerinde piyasaya sürüldüğünü dile getirmek gerekiyor.
4k’yı 8K’ya Yükselten, Gerçekten Çerçevesiz Samsung 65″ QLED 8K TV inceleme:
İlginizi Çekebilir:
Samsung, 110 İnç Ekran Boyutuna Sahip MicroLED Teknolojili Akıllı Televizyon Modelini Tanıttı
İlk Kıvrılabilir Ekranlı Telefonu Samsung’un Piyasaya Süreceği Söyleniyor
Teknoloji Haber Bülteni DigiToll: