Google Lens, birkaç sene önce hayatımıza girdi ve o yıl arama trendleri arasındaki yerini aldı. Kullanıcıların yazarak arama yapmak yerine kamera üzerinden tek çekimle içeriğe ulaşabilmesini sağlayan platform, pratik kullanımıyla da hızlıca dikkatleri üzerine topladı. Peki ‘Google Lens’ nedir, nasıl kullanılır ve ne işe yarar? Detaylar haberimizde…
Tekno Safari editörleri; telefon kamerası ile yapay zekayı birleştiren, bir ürünü, içeriği, yemeği veya mekanı kısa yoldan aramayı sağlayan, kullanıcılar tarafından da oldukça beğeni toplayan Google Lens’i okurları için inceledi. Haberde, ‘Google Lens’i hiç kullanmamış olan okurlar için de kullanım adımları detaylı bir biçimde anlatıldı. Aynı zamanda yazımızda; ‘Google Lens nedir?’, ‘Google Lens nasıl kullanılır?’ ve ‘Google Lens ne işe yarar?’ sorularının cevabı da yer aldı.
‘Google Lens’ nedir?
Google Lens, Google tarafından geliştirilen ve içeriklerle ilgili otomatik arama yapan bir uygulama olma niteliği taşıyor. ‘Google Lens’ ile arama yapabilmenin yanında, metin çevirisi de yapılabiliyor. Kullanıcılar, çeviri yapmak istediklerinde telefon kamerasını metne yönlendirip fotoğrafını çekebiliyor. Google Lens, fotoğraftaki içerikle ilgili arama sonuçlarını otomatik olarak ekrana getiriyor. Kullanıcılar; uygulama üzerinden metin çevirebiliyor, bir hayvan ya da bitki türünün fotoğrafı üzerinden araştırma yapabiliyor, çevrelerindeki binaları çekerek bulundukları bölgeyle ve o bölgedeki önemli mekanlarla ilgili keşif yapabiliyor ya da bir ürünü veya barkodunu çekerek online alışveriş yapabiliyor. Bunun yanında; bir menüyü veya yemeği çekerek bununla ilgili bilgi edinilebiliyor ya da o yemeğin hangi restoranlarda yenilebileceği görüntülenebiliyor.
Diğer yandan; yapılan aramalar, dinleme özelliği sayesinde sesli olarak da dinlenebiliyor. Google Lens; tüm bu özellikleri ile QR kodlarını, etiketleri, görselleri veya metni tarayarak ilgili sonuçları kullanıcıya sunan bir teknoloji olma niteliği taşıyor. Platform üzerinden kullanıcılar, ödevleriyle ilgili yardım alabilecekleri gibi bir yemek fotoğrafı taratarak o yemeğin tarifine de erişebiliyor. Bilinmeyen bir bitki veya hayvanı da tanımlama imkanı sunan Google Lens, kullanıcıların Google Haritalar’da yer alan yorumlara göre bir restoranın menüsündeki popüler yemekleri görebilmesini de mümkün kılıyor.
‘Google Lens’ nasıl kullanılır?
Peki ‘Google Lens’ nasıl kullanılır? Telefonunuzdan arama motoru Google’a tıklıyorsunuz ve arama çubuğunun sağ köşesinde yer alan ‘Google Lens’ simgesine dokunuyorsunuz.
Bu simgeye dokunulduğunda, otomatik olarak cihaz kamerası açılıyor. Altta sırasıyla ‘Çevir’, ‘Metin’, ‘Arama’, ‘Ev ödevi’, ‘Alışveriş’, ‘Yerler’ ve ‘Yemek’ seçenekleri görülüyor.
Çeviri seçeneğine tıklandığında kullanıcıları, “Bir metne tutun ve çevirmek için yakalaya dokunun” yazısı karşılıyor. Google Lens’in, 104 dili desteklediği biliniyor. Çeviri kutucuğuna dokunulduğunda ise metnin çevrileceği dil seçimi yapılabiliyor.
Ardından telefonun, metnin üzerine tutulup fotoğrafının çekilmesi gerekiyor. Bu aşamadan sonra Google Lens, metni anında çeviriyor. Metin, ‘Tümünü kopyala’ kutucuğuna dokunarak panoya kopyalanabiliyor veya ‘Google Çeviri’de aç’ kutucuğuna dokunarak tam ekranda görüntülenebiliyor. Çeviri dili, genellikle birçok kullanıcı tarafından beğenilmiyor.
‘Metin’ seçeneğine gelindiğinde ise bu kez metin içinden kelimeler seçilerek çeviri yapılabiliyor. Kullanıcılar, ‘Metni seçmek için dokunun’ yazısı aracılığıyla kelimeler arasından seçim yapabiliyor veya sağda yer alan arama simgesine dokunarak kelimeyi seçip çeviri işlemini tamamlayabiliyor. Ekranın altında bulunan ‘Dinle’ seçeneğine gelindiğinde de seçilen metin uygulamaya sesli bir biçimde söyletilebiliyor ve ‘Çevir’ seçeneğinden tercüme edilebiliyor.
‘Google Lens’ Arama
Google Lens içerisindeki ‘Arama’ seçeneğinden ise herhangi bir materyalin fotoğrafı çekilerek o görsele ilişkin Google üzerinden otomatik arama yapılabiliyor. Sağda yer alan arama simgesine dokunularak, görselin yalnızca bir bölümü de aratılabiliyor.
Kullanıcılar, ödevlerine ilişkin Google’dan yardım almak istediklerinde ‘Ev Ödevi’ seçeneği de kullanabiliyor. Bu bölümde, telefondan ödeve ilişkin bir görüntünün fotoğrafı çekiliyor ve aratılmak istenen bölüm seçilerek Google’dan yardım alınabiliyor. Bu seçenekte de yine metin dinlenebiliyor, çevrilebiliyor ve bilgisayara ya da panoya kopyalanabiliyor.
‘Alışveriş’ seçeneğine gelindiğinde ise bir ürünün veya ürün barkodunun fotoğrafı çekilerek Google’da o ürüne ilişkin arama yapılabiliyor.
‘Yerler’ seçeneğinden de kullanıcılar; yaklarındaki mekanlar ve bölgelerle ilgili bilgi alabiliyor ve bu mekanları keşfedebiliyor. Bu seçeneğin kullanılabilmesi için cihaz konumunun açılması ve daha sonra telefon kamerasının binalara yöneltilmesi gerekiyor.
‘Yemek’ seçeneğinden ise bir yiyecek veya menünün fotoğrafı çekilerek Google’da arama yapılabiliyor. Ekranın üstünde yer alan ‘Restoran seçin’ seçeneğinden, ilgili yemeğin yenilebileceği restoranlar da görüntülenebiliyor.
Kullanıcıların, Google Lens’i ana ekranlarına eklemek için sağ üstte yer alan üç nokta simgesine dokunmaları ve ‘Ana ekrana ekle’ seçeneğine tıklamaları gerekiyor. Daha sonra ekrana gelen, ‘Ana ekrana eklensin mi?’ sorusuna ‘Ekle’ yanıtı veriliyor. Bu aşamanın ardından, Google Lens kısa yolu ilgili cihazın ana ekranına ekleniyor.
Teknoloji haber bülteni DigiToll’ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
YouTube, Türkiye’de Yerel Temsilcilik Açma Kararı Aldığını Açıkladı!