Okuma Süresi
2 dakika

Ağustos 2015’ten beri Alphabet ve Google’ın CEO‘luk görevini yürüten Hindistan doğumlu Sundar Pichai, gün geçtikçe daha yoğun olarak kullanılmaya başlayan yüz tanıma ve deepfake gibi teknolojilerin düzenlenmesi gerektiğini duyurdu. Pichai, bu yönetmelikle birlikte bu yeniliklerin getireceği potansiyel zararlar ve sosyal fırsatlar arasındaki dengelerin kurulmasının geleceğimiz için önemli olduğunu belirtti.

Sundar Pichai, yapay zeka hakkındaki düşüncelerini ve neden düzenlenmesi gerektiğini Pazartesi günü Financial Times’a yazdığı bir makale ile paylaştı.  Makalede en dikkat çeken kısım ise yapay zekanın düzenlenmesi konusunda kafasında herhangi bir soru işaretinin bulunmadığı ve geldiğimiz noktada yapay zekaya yönelik yaklaşımın daha dikkatli ele alınması gerektiğini belirtti.

Her ne kadar yönetmelik çağrısında bulunulsa da, bu konuya temkinli yaklaşmak gerektiğini vurgulayan Alphabet ve Google CEO’su, yapay zekanın kapasitesinin fazla sınırlanmadan bu düzenlemenin gerektiğini açıkladı. Otonom sürüş sağlayan sürücüsüz otomobiller için uygulanabilecek yeni düzenlenmelerin hayata geçirilmesi gerektiğini de aktaran Pichai, sağlık sektöründe ise mevcut düzenlemelere ek olarak yapay zeka ürünleri eklenmesini ve düzenlemenin genişletilmesinin de faydalı olabileceğini duyurdu.

Google neden böyle bir açıklamaya ihtiyaç duyuyor?

CEO konuyla ilgili olarak şu ifadeleri aktardı “Bizim gibi şirketler, ümit vadeden bir teknoloji geliştirip bunun nasıl kullanılacağına yönelik kararı pazar güçlerine bırakamaz. Bu teknolojinin iyi amaçlarla ve herkes tarafından kullanılabilmesini sağlamak, herkesin eşit yükümlülüğüdür.”

Sundar Pichai, yapılacak olan bu düzenlemelerin küresel standartları karşılaması için uluslararası uyumluluğun çok büyük önem taşıdığını aktardı. Günümüzde Alphabet şirketi yapay zeka alanında büyük önem taşıyor.

Günümüzde Avrupa Birliği ve ABD bu yönetmeliğe farklı açılardan bakıyor. Amerika Birleşik Devletleri yönetimi maddelerin daha hafif olmasını savunurken Avrupa Birliği ise daha ağır ve direkt yaptırımlar uygulanması yönünde hemfikir. Ayrıca Avrupa Birliği, yüz tanıma sistemlerinin kamusal alanlarda kullanılmasına beş yıla kadar yasak getirmek gibi maddeler üzerinde duruyor. İki farklı bölgedeki bu tür yaklaşımlar Google açısından büyük bir dezavantaj. Alphabet ve Google gibi şirketlere farklı düzenlemeler için ek maliyetler getiriyor. Son olarak, Google da yapay zekanın vaatleri ve tehditleri arasındaki dengeyi henüz tam anlamıyla kuramamış gibi görünüyor. Sundar Pichai’nin “Kağıt üstünde kalan düzenlemeler anlamsızdır” sözleri ise ilerleyen günlerde uygulanabilir yapay zeka yönetmeliğinin gündeme alınabileceğini gösteren en büyük işaretlerden biri.

Güney Kore, suç tespiti için yapay zekâ destekli kameralar kullanacak 

ABD’den olay yaratan yasa: Yapay zeka ihracatına kısıtlama geliyor