Pandemiyle hayatımıza giren yeni normal süreci, uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim ihtiyaçlarına uygun dizüstü bilgisayarlara yönelik talebi artırdı. Artan döviz kurları da ihtiyaca yönelik ve bütçeye uygun doğru bilgisayar seçimini oldukça zor bir hale getirdi. ‘Laptop’ pazarının oldukça hareket kazandığı bu süreçte, ‘AMD’ işlemcili ‘Lenovo IdeaPad 3’ dizüstü bilgisayar modeli için inceleme yazısı hazırladık.
Pandemiyle hayatımıza giren yeni normal süreci, uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim ihtiyaçlarına uygun dizüstü bilgisayarlara yönelik talebi de artırdı. Artan döviz kurları ise ihtiyaca yönelik ve bütçeye uygun doğru bilgisayar seçimini son derece zor bir hale getirdi. Biz de Tekno Safari editörleri olarak ‘Laptop’ pazarının oldukça hareket kazandığı bu süreçte, ‘AMD’ işlemcili ‘Lenovo IdeaPad 3’ dizüstü bilgisayar modeli için inceleme yazısı hazırladık. Yazıda; genel kullanım için üretilen 15 inç ekran boyutuna sahip cihazın tasarımı, donanımı, batarya performansı ve öne çıkan özelliklerine ilişkin tüm detaylara yer verdik. İşte ‘Lenovo IdeaPad 3’ inceleme!
Lenovo IdeaPad 3 Dizüstü Bilgisayar Modelinin Tasarımı
Bize gri renk seçeneğiyle gelen Lenovo IdeaPad 3’ün; kırmızı, mavi ve siyah gibi başka renk seçenekleri de bulunuyor. 1.85 kilogramlık bir ağırlığı ve 19.9 milimetrelik bir kalınlığı bulunan ürün, daha ince ve portatif bilgisayar tercih eden kullanıcılar için biraz daha hantal bir seçenek olabiliyor. ‘Lenovo IdeaPad 3’ bilgisayarın tasarımı, 180 derece açılabilir kasasıyla destekleniyor. Kullanıcılar, cihazı ilk açtıklarında geniş bir klavye alanı ile karşılaşıyor. Klavye bölmesinde, sayıların bulunduğu numerik klavye de yer alıyor.
Ofisimize gelen İngilizce klavyeli versiyon, Türkçe klavye alışkanlığı bulunan kullanıcılar için bir miktar sorun yaratabiliyor. Fakat tuşların tepki süresi ve geniş ‘touchpad’ alanının hassasiyetinin, oldukça başarılı olduğunu belirtmek gerekiyor. Sık yazı yazan kullanıcıların, bu noktada cihazdan memnun kalacağının altını çizelim. Klavye alanının üst kısmında, bir güç butonu ve bu butona entegre bir parmak izi sensörü bulunuyor. Parmak izi okuyucu, oldukça hızlı bir şekilde çalışıyor. Bilgisayarın kamerası ise yüz tanıma teknolojisini desteklemiyor.
Lenovo IdePad 3’ün sağ tarafında, bir adet SD kart okuyucu yer alıyor. Yeni nesil bilgisayarlarda sık karşılaşılmayan kart okuyucu bölmesi, bu cihazda bir avantaj olarak ön plana çıkıyor. Kart okuyucunun yanında ise bir adet 3.5 milimetrelik ‘jak’ girişi bulunuyor. Kullanıcılar, sol tarafa baktıklarında ise güç girişi, 2 adet USB 3.1 girişi, 1 adet USB 2.0 girişi ve bir adet HDMI girişi yer alıyor. Cihaz, bağlantı teknolojileri noktasında kullanıcılara oldukça fazla alternatif sunuyor ve ek bir dönüştürücüye ihtiyaç duyulmuyor. Kasanın alt tarafında ise ısı çıkışı için ayrılan bir bölme yer alıyor. Bununla birlikte, ürüne ‘Dolby Audio’ ses desteği bulunan çift hoparlör eşlik ediyor. Bilgisayar, bu noktada da oldukça tatmin edici bir ses çıkışı sağlıyor.
Lenovo IdeaPad 3 Ekran Özellikleri
Lenovo IdeaPad 3, kutusundan 15.6 inç büyüklüğünde bir ekran ile çıkıyor. Panel, kullanıcılara 1920×1080 piksel FHD çözünürlük sunuyor. 60 Hz tazeleme oranı bulunan LED panelin parlaklığı, 220 nite kadar artırılabiliyor. Fakat ekran parlaklığı ve çözünürlüğü, biraz yetersiz kalıyor. Bununla birlikte, ekran çerçevelerinin de geniş olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu nedenle cihaz, izleme deneyimi noktasında önemli bir dezavantaj yaratıyor ve çok tatmin etmiyor.
Ekranın üst kısmında da bir ‘webcam’ kamerası yer alıyor. Kamera, gizlilik kapağı ile birlikte geliyor. Bu durum, hem açı problemi yaratmıyor hem de gizlilik ve güvenlik seviyesini artırıyor. Sonuç olarak cihaz ekranının geniş olması, oldukça güzel olsa da izleme deneyimine önem veren kullanıcılar için daha ince çerçeveli, çözünürlüğü yüksek ve yine 15 inç boyutunda ekrana sahip başka dizüstü bilgisayar alternatifleri de bulunuyor.
Lenovo IdeaPad 3 Donanım Özellikleri
Donanım özellikleri noktasında ise Lenovo IdeaPad 3, herhangi bir işletim sistemi entegrasyonu bulundurmuyor. Dolayısıyla kullanıcıların, cihazı ilk aldıklarında bir işletim sistemi satın alarak yükleme yapmaları gerekiyor. Bu durum da işletim sisteminin ek maliyeti düşünüldüğünde önemli bir dezavantaj yaratıyor. Cihaz ayrıca, gücünü ‘AMD Ryzen 5 4500U’ işlemci modelinden alıyor. Ürünün, Intel işlemcili versiyonları da bulunuyor. Söz konusu işlemci, AMD’nin 4. nesil işlemcisi olması niteliği taşıyor.
2.30 GHz işlemci frekansı bulunan yonga seti; 6 sanal, 6 fiziksel işlemci çekirdeğiyle geliyor. 2020 yılının 3. çeyreğinde çıkan işlemci, 15W ısı yayma kapasitesi bulunduruyor. Cihazda, gerçekten de ısınma problemi neredeyse hiç yaşanmıyor. Ürün ayrıca, 8 GB’lık bir RAM kapasitesi bulunduruyor. Daha portatif seçeneklerde daha yüksek kapasiteler görülebildiği için bu cihaz standardında, RAM’in biraz düşük kaldığını belirtmek gerekiyor. Kutusundan ‘AMD Radeon Graphics’ ekran kartıyla çıkan cihaz ayrıca, çift depolama alanı bulunduruyor. 1 TB HDD ve 256 GB SSD dahili depolama alanı bulunduran ürün, kullanıcıların harici depolama seçenekleri ile vedalaşmasını mümkün kılıyor. Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, HDMI ve USB bağlantı seçenekleri bulunan bilgisayarda, Type-C girişi bulunmaması ise bir dezavantaj olarak ön plana çıkıyor.
Lenovo IdeaPad 3 Batarya Performansı
35 Wh kapasitesinde bir batarya ile gelen Lenovo IdeaPad 3, bünyesinde hızlı şarj özelliği de bulunduruyor. Ürünün şarjı, hiç uyku moduna alınmadığında ve prizden uzak günlük kullanımda 5-5.5 saat dayanabiliyor. 2-2.5 saat aralığında şarj olan cihaz, şarj süresi çok uzun olmasa da 5 saat civarında bir kullanım süresi olduğu için yarı süresinde şarj edilebilmesi açısından bazı kullanıcılar için zorluk yaratabiliyor. Bununla birlikte; şarj adaptörü oldukça portatif olan bilgisayar, bize gelen versiyonda Amerikan tipi bir priz girişine sahip olması nedeniyle dönüştürücü ile kullanılabiliyor.
Lenovo IdeaPad 3 kimler için uygun?
Sonuç olarak Lenovo IdeaPad 3; kurulu bir iş bilgisayarı arayışında olan, çalışmalarını geniş bir ekranda yapmak isteyenlen, ısınma sorunu olmamasını bekleyen, sık yazı yazan ve düşük-orta grafiklerde oyun oynayan kullanıcılar için uygun bir seçenek olma niteliği taşıyor. Cihazın, uzaktan eğitim sürecinde de geniş ekranıyla aynı anda hem not alınabilmesini hem de görüntülü görüşmelere katılınabilmesini mümkün kılması açısından avantaj yaratabileceğini belirtmek gerekiyor.
Fakat ürün, aşırı yüksek performanslı oyun oynamak isteyen kullanıcıları hem RAM kapasitesi hem de ekran çözünürlüğü nedeniyle çok fazla tatmin edemiyor. Bununla birlikte; bilgisayarını sürekli yanında taşımak isteyen, sık seyahat eden ve izleme deneyimine önem veren kullanıcıların da başka alternatifleri değerlendirmesi gerekiyor. Çünkü oyun oynamayan kullanıcılar için piyasada; aynı performansı sergileyen, daha portatif ve izleme deneyimi daha yüksek seçenekler de bulunuyor. Diğer yandan oyun ihtiyaçları için üretilmiş bir cihaz olmayan IdeaPad 3, giriş segment ve düşük-orta grafikli oyunları oynamak isteyen kullanıcıları memnun edebiliyor. Serinin oyun ihtiyaçları için üretilen ‘Lenovo IdeaPad Gaming’ isimli ayrı bir versiyonu da bulunuyor.
Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Dyson Pure Humidify Cool – Hava Temizleme ve Nemlendirme İncelemesi
TaoTronics SoundLiberty 79 TWS Kulaklık İnceleme
Oppo Reno 4 Lite Detaylı İnceleme – Kamera ve Oyun Performansı Nasıl?