IBM 2 Nm İşlemci
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

ABD merkezli teknoloji şirketi IBM, dünyanın ilk 2 nm transistör mesafeli işlemci modelini geliştirdiğini duyurdu. Geliştirilen işlemciye, 50 milyar transistör yerleştirilebildiği ifade edildi. Şirket; söz konusu işlemcinin, 7 nm üretim sürecine sahip bir işlemciye kıyasla aynı performansta yüzde 75 güç tasarrufu sağlayacağına işaret etti. Bununla birlikte; 2 nm işlemcinin, 7 nm fabrikasyon sürecinden geçen bir modele göre aynı güç tüketiminde yüzde 45 performans artışı sağlayacağı dile getirildi.  

ABD merkezli teknoloji şirketi IBM, dünyanın ilk 2 nm transistör mesafeli işlemci modelini geliştirdiğini duyurdu. Ortalama bir tırnak boyutundaki işlemciye, 50 milyar transistör yerleştirilebildiği ifade edildi. IBM’e göre; söz konusu işlemci, 7 nm üretim sürecine sahip bir işlemciye kıyasla aynı performansta yüzde 75 güç tasarrufu sağlayacak. Bununla birlikte; 2 m işlemciler, 7 nm fabrikasyon sürecinden geçen bir modele göre aynı güç tüketiminde yüzde 45’lik bir performans artışını mümkün kılacak. 2 nm’lik üretim sürecinden geçen birçok işlemci, benzer şekilde daha iyi performans ve gelişmiş güç tasarrufu vadedecek.  

Aktarılan diğer detaylara göre; 2 nm işlemciye sahip mobil cihazlar, 7 nm işlemcili modellere kıyasla batarya ömrünü 4 kata kadar artıracak. Kullanıcılar, bu tip bir cihazı yalnızca 4 günde bir şarj edebilecek. Söz konusu işlemci ile gelen dizüstü bilgisayarlar, önemli bir hız artışı yaşayacak. 2 nm işlemcili otonom araçlar ise objeleri çok daha hızlı tespit edebilecek ve çok daha çabuk reaksiyon verebilecek. Geliştirilen teknoloji ayrıca; veri merkezlerindeki güç verimliliği, uzay keşifleri, yapay zeka, 5G bağlantı teknolojisi, 6G bağlantı teknolojisi ve kuantum bilişim gibi alanlara da fayda sağlayacak.  

IBM, 2 nm transistör mesafesiyle üretilen çip ile önemli bir kilometre taşına imza attı 

IBM 2 Nm Çip

Diğer yandan; IBM, 2 nm transistör mesafesiyle üretilen çip ile önemli bir kilometre taşına imza attı. Apple’ın 2020 yılının sonbahar aylarında görücüye çıkardığı ‘M1’ işlemcisi, TSMC’nin 5 nm’lik fabrikasyon sürecini temel alan ilk yonga setiydi. AMD ve Qualcomm gibi diğer üreticilerin de TSMC’nin 7 nm’lik üretim sürecinden geçen yongaları kullandığı biliniyordu. Intel’in ise 7 nm işlemcileri, 2023 yılına kadar piyasaya sürmesi beklenmiyordu. Şirket, güncel olarak 10 nm ve 14 nm transistör mesafeli işlemcileri kullanıyordu. Fakat Intel tarafından geliştirilen çipler, aynı transistör mesafesine sahip rakip işlemcilere göre daha fazla transistör yoğunluğuna sahip olma eğilimi gösteriyordu. TSMC de benzer şekilde, 2 nm’lik fabrikasyon süreci üzerinde çalışıyordu ve dünyaca ünlü üreticinin, gelecek yıl 4 nm ve 3 nm işlemcilerin üretimine başlaması bekleniyordu.  

IBM tarafından geliştirilen 2 nm’lik işlemcilerin, son tüketici beğenisine sunulan cihazlarda ne zaman görülebileceği henüz bilinmiyor. Şirketin, 2 nm transistör mesafeli çipleri duyurmuş olsa da bunları ölçeklendirmesinin biraz daha zaman alabileceği tahmin ediliyor. ABD merkezli teknoloji devi, ilk ticari 7 nm üretim sürecinden geçen işlemcilerini bu yıl ‘Power Systems’ sunucularında piyasaya sürmeyi planlıyor. 2 nm fabrikasyon sürecinden geçen işlemcilerin dizüstü bilgisayar ve televizyonlara gelişinin ise birkaç yıl uzakta olduğu düşünülüyor.  

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Apple M2 İşlemci Seri Üretime Girdi: Yeni MacBook’larla Gelmesi Bekleniyor

MediaTek, Yeni ‘Dimensity 1100’ ve ‘Dimensity 1200’ İşlemci Modellerini Tanıttı! 

Samsung, Exynos 2100 İşlemcisini PC’ye Getirecek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz