Okuma Süresi
3 dakika

Çin’in Wuhan şehrinden tüm dünyaya hızla yayılmaya başlayan Corona virüsü, etkilediği kişi sayısı ve istatistiklere bakıldığında kamu sağlığı açısından git gide daha da fazla oranda tehdit oluşturmaya devam ediyor. Diğer yandan devletler ve ilgili sağlık kurumları, salgının etki alanını kontrol altına alabilmek için ciddi önlemler alırken dünyaca ünlü şirketler de virüsle ilgili riskleri azaltabilmek adına ticari faaliyetlerine önemli kısıtlamalar getiriyor. Salgının ne boyutlara ulaşabileceği ise hala merak ediliyor. Dünyanın en yüksek nüfuslu ülkelerinden birinde ortaya çıkarak ciddi bir salgın haline dönüşen virüsün, ilk günden bugüne gelişim evresini inceledik.  

Çin’in Wuhan” şehrinde ortaya çıkan Corona virüsü, pek çok kişi tarafından ilgiyle takip ediliyor. Virüs, kamu sağlığı açısından önemli bir tehdit oluşturmaya başladığı için pek çok ülke yönetimi ve sağlık kurumu konuya ilişkin “Acil Durum” ilan ediyor ve seyahat kısıtlamaları getiriyor. Diğer yandan Dünya Sağlık Örgütü (WHO)” acil durum ilan ettiği açıklamasında, ticari faaliyetlerin sekteye uğratılmaması gerektiğini belirtmiş olsa da şirketler, ardı ardına uluslararası faaliyetlerine çeşitli kısıtlamalar getiriyor.  

Uzmanlar tarafından aktarılan detaylara göre virüs, 2002 yılında yine Çin’den tüm dünyaya yayılan ve 2 yıl boyunca pek çok ölüm vakasına sebep olmuş olan “SARS” ile benzer bir şekilde gelişim gösterdi. Virüse ilişkin ilk vaka, 10 Aralık tarihinde tespit edilmiş olsa da Çin devlet yetkilileri, 10 Ocak tarihine kadar iddiaları resmi olarak doğrulamadı. Bu tarihte yapılan açıklamada, virüsün varlığı ilk kez resmi olarak doğrulandı ve 41 kişinin salgından etkilendiği aktarılırken 1 kişinin de hayatını kaybetmiş olduğu bildirildi.  

corona virus chinese ile ilgili görsel sonucu

Bunu takip eden birkaç gün içerisinde, Japonya ve Tayland‘da da benzer vakalara rastlandı. Uzmanlara göre tüm vakalar, Çin’in virüsün patlak verdiği Wuhan şehrinden gelen insanlarda tespit edilmişti. 23 Ocak tarihinde ise dünya genelindeki 9 ülkede toplamda 600’den fazla kişinin salgından etkilendiği ve 18 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Bunun ardından da Wuhan’ın da bulunduğu “Hubei bölgesi dışındaki virüse bağlı ilk ölüm vakası, Pekin’de kaydedildi.  

29 Ocak’a gelindiğinde, virüsün etki oranında ciddi bir yükselme tespit edildi. O gün itibariyle, 5 bin 974 vaka doğrulandı ve 132 ölüm tespit edildi. Yeni rakamlara göre virüs, 1 gün içerisinde 1,459 kişiye daha bulaşmıştı. Mevcut rakamlar, Corona virüsünün 2002 ve 2003 yıllarında dünyayı kasıp kavuran SARS’dan daha fazla kişiyi etkilemiş olduğunu ortaya koyuyordu. Kayıtlara göre SARS, 2002’nin Kasım ayı ve 2003’ün Temmuz ayı arasında dünya genelinde yaklaşık 800 kişinin ölümüne sebep olmuş ve 5 bin 327 kişiye bulaşmıştı. 

Virüse bağlı ölüm rakamları, “SARS” salgınındaki ölüm sayısını geçti 

30 Ocak tarihinde; Çin’de kaydedilen vaka sayısı 7 bin 711i, ölüm sayısı ise 170i gösterdi. Bundan yaklaşık 10 gün sonra, 10 Ocak’ta, Çin’de toplam 49 bin 171 kişiye Corona virüsü teşhisi konulduğu ve Çin dışında da virüse ilişkin 360 vakaya rastlanmış olduğu aktarıldı. Bu tarihe kadar toplam ölüm sayısı, 910’a ulaşmıştı ve bu ölümlerden 2’si Çin dışındaydı. Bu da virüsün hayatını kaybetmesine sebep olduğu kişi sayısının “SARS”a bağlı ölüm rakamlarını geçtiği anlamına geliyordu. Kayıtlara göre, “SARS” 2002 ve 2003 yıllarında toplam 774 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuştu. 

11 Şubat, Çin’de Corona virüsüne bağlı toplam ölüm sayısının 1,000’e ulaştığı tarih oldu ve ortaya çıktığı günden bugüne ilk kez, günlük ölüm sayısı 100’ü geçti. Çin’de henüz daha fazla kişi hayatını kaybetmemiş olsa da Corona virüsü, şu ana kadar dünya genelinde 27 ayrı ülkeye sıçradı. 

Çin, virüse karşı verdiği mücadele konusunda takdir topladı

Bu sırada Çin, virüsün yayılması konusunda şeffaf davrandığı için “Dünya Sağlık Örgütü”nün takdirini kazandı. “SARS” salgınının ortaya çıktığı zamanlarda Çin devlet yetkilileri; kamuya açıklama yapmayı reddetmiş, kuruma resmi bir açıklamada bulunmamış ve gerçek vaka sayısını gizlemeye çalışmıştı.  

“SARS” geçmişi hatırlatıldığında, ülkenin geçmiş hatalarından ders almış olduğu aktarıldı. Çin, güncel olarak acil durum planlamaları yaparak virüsün yayılmasını ve etki alanını kısıtlamaya çalışıyor ve Hubei” bölgesindeki pek çok şehri karantina altına alıyor. Virüsün ne zamana kadar yayılmaya devam edeceği ve etkilerinin ne boyutlara ulaşacağı ise henüz net olarak bilinmiyor.  

Coronavirüs krizi şafağında “MWC 2020” dosyası

Coronavirüsten etkilenen kişi sayısı tüm dünyada 17 bin 405’e ulaştı 

Coronavirüsten etkilenen kişi sayısı her 6.4 günde bir ikiye katlanıyor