Dyson’ın kurucusu James Dyson, tarım ve teknoloji alanları arasındaki ilişkinin geleceği ile ilgili The Times’a konuştu. Açıklamalarında çocukluğunun tarım alanlarına yakın bir bölgede geçtiğinin altını çizen Dyson, 2013 yılından bu yana tarım teknolojisine yatırımda bulunduklarını ifade etti.
İngiliz teknoloji devi Dyson’ın kurucusu James Dyson, tarım ve teknoloji alanları arasındaki ilişkiye bakış açısı ile ilgili The Times’a konuştu. Açıklamalarında çocukluğunun tarım alanlarına yakın bir bölgede geçtiğini ifade eden Dyson, tarım ve çiftçiliğin mühendislik pratikleriyle benzerlik gösterdiğinin altını çizdi. Şirket kurucusu, konuya ilişkin olarak her iki alanda da üretimin bulunduğunu, üretilen ürünle gurur duyulduğunu ve daha sonra tüketiciye tedarik edildiğini belirtti. Bir fabrikanın iyi bir şekilde inşa edilmesi, üst düzey verimlilikle çalışması ve üretimde en yeni teknolojileri kullanması gerektiğine işaret eden Dyson, tarım alanında da aynı yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
73 yaşındaki şirket kurucusu ayrıca; tarımın, eski ve nostaljik bir kültür olmadığını ve yüksek teknolojili tarım kültürünün, gelecek için kritik bir pozisyonda yer aldığını vurguladı. Sürdürülebilir gıda üretiminin ulusların sağlığı ve ekonomisi için hayati olduğunun altını çizen Dyson, tarımın geleceği konusunda heyecan duyduğunu ifade etti. Bununla birlikte Dyson; şirket olarak tarım alanlarının bir işletme gibi çalışmasını mümkün kılmaya, onları kar edilebilir alanlar haline getirmeye ve tüketiciler için yiyecek ve enerji sağlamaya daha fazla odaklandıklarını da sözlerine ekledi.
Dyson tarafından inşa edilen 35 bin dönümlük tarım arazisi, şu anda 100 bin ton enerji mahsulü üretiyor
Diğer yandan; tarım teknolojilerinde gördüğü sorunların sermaye eksikliğinden kaynaklandığını vurgulayan Dyson, 2013 yılından bu yana sektöre harcama yaptıklarının da altını çizdi. Açıklamada, şirketin ilk yatırımı olan Dyson ‘Nocton Estate’in; güncel olarak 35 bin dönümlük tarım arazisi olduğuna, 35 bin ton buğday, 9 bin ton baharlık arpa, 15 bin ton patates, 9 bin ton bezelye ve 100 bin ton enerji mahsulü üretiyor olduğuna işaret edildi. Bölgede 169 kişi istihdam ettiklerini belirten James Dyson; bunların yüzde 31’inin eğitimli kişilerden oluştuğunu ve yaş ortalamalarının, ‘38’ ile sektördeki ‘59’ yaş ortalamasının oldukça altında olduğunu ifade etti. Bununla birlikte; bölgede, son derece verimli ve döngüsel bir çiftlik sistemi geliştirildiğinin de altı çizildi.
Teknoloji devi kurucusu, açıklamasında sürdürülebilir teknoloji alanında da önemli fırsatlar gördüklerine işaret etti. Başlangıçta tarım faaliyetlerini Dyson’dan bağımsız olarak yürüttüklerini ve sessiz bir biçimde tarım altyapıları inşa ettiklerini vurgulayan James Dyson, şu anda iki alan arasında karşılıklı faydalar gözlemlediklerini ve tarım ve teknoloji alanlarını mümkün olan her ortamda bir araya getirmek istediklerini ifade etti. İki sektör arasında düşünülenden daha fazla paralel olduğunun altını çizen şirket kurucusu; daha az kaynak kullanarak daha yüksek performans sağlayan, daha hafif, yeni materyallerden üretilmiş, daha uzun ömürlü ve gezegen için daha sürdürülebilir olan tarım teknolojilerinin üretimine odaklandıklarını da sözlerine ekledi.
Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Dyson, Temizleyen ve Nemlendiren İlk Üçü Bir Arada Hava Temizleme Fanını Tanıttı
Dyson, koronavirüs hastaları için 10 günde ventilatör geliştirdi
Dyson, Türkiye’deki ilk servis merkezini İstanbul’da açtı
Hava Kirliliği Sebebiyle Dakikada 13 Kişi Hayatını Kaybediyor