James Webb Uzay Teleskobu, yine oldukça ilginç bir görüntü daha yakalamayı başardı. Genellikle evrenin uzak köşelerinde bulunan en eski galaksileri incelemeye odaklanan Teleskop, zaman zaman daha yakında bulunan hedeflere de yöneliyor. Örneğin geçen yıl elde edilen Neptün’ün görüntüsünden sonra Webb Teleskobu’nu kullanan astronomlar, şimdi de Uranüs ile ilgili görüntülere ulaştılar.
James Webb Uzay teleskopu tarafından yine çok konuşulacak bir görüntü daha elde edildi. Hubble gibi teleskoplardan farklı bir şekilde kızılötesi dalga boyunda çalışan Webb teleskop, Uranüs’ün görüntüsünde görülmesi zor olan özellikleri de belirginleştirerek gösterebiliyor. Bu nedenle de daha önceki görüntülerde Uranüs’ün halkaları neredeyse görünmezken, elde edilen bu yeni görüntüde açıkça görülebiliyorlar. İşte Uranüs’ün görüntülerine ilişkin detaylar!
Tarihe Geçecek Gözlem
Ünlü James Webb Uzay teleskopundan yine çok konuşulacak ve hatta tarihe geçecek bir görüntü elde edildi. Güneş Sistemi’nde Güneş’e en yakın yedinci gezegen olan Uranüs’ün görüntüleri bugüne kadar yalnızca Voyager 2 ve Keck ile gözlemlenmişti. Ancak bu görüntülerde Uranüs’e dair ve halkalarına dair detayalr neredeyse hiç görülemiyordu. James Webb Uzay Teleskopu ise, donmuş manto ve hidrojen ile helyum gazlarından oluşan gezegenin tarihe geçecek görüntüsünü kaydetti. Ayrıca James Webb, daha önceki uzay araçlarından çekilen görüntülerde pek de göze batmayan silik halkaları da açık bir şekilde gösterebiliyor. Aynı şekilde gezegen üzerindeki bulutlarla beraber Uranüs’ün en parlak uyduları da teleskopun lenslerine yakalandı.
Uranüs, böyle poz verdi:
James Webb’in Uranüs’e ilişkin elde ettiği görsellerde gezegenin üzerindeki parlak noktaların atmosferde bulunan bulutlardan kaynaklandığı görünüyor. Ancak görüntünün en ilginç yeri ise bu alandan çok daha büyük bir şekilde görünen beyaz alan. Bu alan, gezegenin tamamen buzla kaplı kısmı ve bu alanı da tarihte ilk kez James Webb sayesinde bu kadar net bir şekilde görebiliyoruz. Bu alan, doğrudan Güneş ışığında görünse de gezegenin sonbahar dönemi geldiğinde bu kısım ortadan kayboluyor. James Webb tarafından elde edilen görüntülerde görünen halkalar ise Uranus’ün 13 halkasını gösteriyor. Ancak burada yalnızca 11 adet halka görebiliyoruz. Çünkü diğer iki halka çok fazla ışık yansıttığı için birbiriyle iç içe geçmiş gibi görünüyor.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!