Okuma Süresi
2 dakika
Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörü Mahmud Mohieldin, Reuters’a verdiği demeçte 10 ili etkileyen depremlerin ekonomik boyutu hakkında bazı açıklamalarda bulundu.
Ülkemizi derin bir üzüntüye boğan depremlerin ardından dünyanın dört bir yanından yardımlar gelmeye devam ederken Türkiye’de yaralarını sarmaya çalışıyor.

Meydana gelen depremlerle yaşanan yıkım, binlerce canın ölümüne neden oldu. Ancak yaşanan can kayıplarıyla durumun bir de ekonomik boyutu var. Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörü, depremlerin Türk ekonomisi üzerindeki olası etkileri hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

Depremin Ekonomik Etkisinin 1999 Depremi Kadar Büyük Olmaması Bekleniyor

IMF İcra Direktörü Mahmud Mohieldin, depremin Türkiye’nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYH) üzerindeki etkisinin, 1999 depremi kadar belirgin olma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.

Rueters’ın aktardığı habere göre; Mohieldin, önümüzdeki birkaç aydaki ilk etkinin ardından, yeniden inşaya yönelik kamu ve özel sektör yatırımlarının uzun vadede GSYİH büyümesini artırabileceğini de sözlerine ekledi.

Dünya Bankası Bağış Yapacağını Açıklamıştı

Yakın zamanda Dünya Bankası deprem felaketinin ardından 1.78 milyar dolar’lık yardımda bulunacağını açıklamıştı. Dünya Bankası Grubu Başkanı David Malpass, “Dünya Bankası Grubu adına, yıkıcı depremler sonucunda yaşadığınız büyük kayıplar için Türkiye ve Suriye halklarına en derin taziyelerimizi sunuyoruz” sözlerini kullandı.

Malpass, “Acil yardım sağlıyoruz, sahadaki acil ve büyük ihtiyaçların hızlı bir değerlendirmesini hazırlıyoruz. Bu, ülkenin toparlanması ve yeniden inşası için öncelikli alanları belirleyecek ve biz de bu ihtiyaçları destekleyecek operasyonları hazırlayacağız.” dedi.

Türkiye’deki mevcut iki projeden (Türkiye Deprem, Sel ve Orman Yangınları Acil Yeniden Yapılandırma Projesi (TEFWER) ve İklim ve Afetlere Dirençli Şehirler Projesi) Koşullu Acil Müdahale Bileşenleri (CERCs) aracılığıyla 780 milyon dolarlık acil yardım sunulacak.

CERC’ler, alıcı ülkelerin Türkiye’de şu anda ihtiyaç duyulduğu gibi, acil durum müdahalesi için proje fonlarına hızlı bir şekilde erişmelerine yardımcı olacak. Yapılan yardım, belediye düzeyinde temel altyapının yeniden inşası için kullanılacak.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, “Türkiye’nin acil ve gelecekteki ihtiyaçları çok büyük. İhtiyaçlar, yardımdan yeniden inşaya kadar tüm yelpazeyi kapsıyor” açıklamasında bulundu.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz