Koronavirüs Risk Grubu
Okuma Süresi
2 dakika

Kanada’da bulunan Waterloo Üniversitesi, koronavirüs risk grubu bireylerini tarayan ve virüse hassasiyeti olan yaşlıları tespit edebilen bir aygıt geliştirdiğini açıkladı. Aktarılan detaylara göre COVID-19 Hassasiyeti Tarama Cihazı, herhangi bir kişi tarafından evde veya huzurevlerinde kullanılabiliyor.  

Çin’in Wuhan şehrinden tüm dünyaya hızla yayılan COVID-19 salgını, pek çok ülkede etkisini artırmaya devam ediyor. Virüsün, daha çok yaşı büyük ve ikincil hastalığı olan kişilerin ölümüne sebep olduğu biliniyor. Bu yüzden birçok ülkede, özellikle yaşlılara yönelik karantina çalışmaları sürdürülüyor ve pek çok kurum, konuyla ilgili çözüm getirebilecek çeşitli çalışmalar yürütüyor. Yeni yapılan bir çalışma sonrası Kanada’da bulunan Waterloo Üniversitesi de konuya ilişkin çalışma gerçekleştiren kurumlar arasına katıldı. Üniversite, koronavirüs risk grubu bireylerini taramaya yardımcı olan bir aygıt geliştirdiğini açıkladı. Aktarılan detaylara göre cihaz, daha büyük yaştaki risk taşıyan bireyleri tespit edebiliyor ve virüse hassasiyeti olan yaşlı ve yetişkinlerin saptanabilmesini kolaylaştırıyor. 

“COVID-19 Hassasiyeti Tarama Cihazı adı verilen aygıt, herhangi bir kişi tarafından evde veya huzurevlerinde kullanılabiliyor. Cihazın geliştirilmesine sebep olan araştırmanın başındaki isim John Hirdestarama aracının hızlıca yetişkinlerin olası bir COVID-19 hassasiyeti riski taşıyıp taşımadığını tespit edebildiğini ifade ediyor. Aygıt bununla birlikte; etkili bir kronik hastalık yönetimi gerektiren yaşlı bireylerin tıbbi, fonksiyonel ve psiko-sosyal hassasiyetlerini de saptayabiliyor. Uzmanlar, yaşlılara sağlanan tıbbi bakım desteklerinin daha çok yüz yüze iletişime dayandığına işaret ediyor. Bu yüzden küresel salgın sürecinde, sosyal izolasyonun bir zorunluluk olması nedeniyle pek çok klinik prosedür ertelenmek durumunda kalıyor. Kanada’daki istatistikler ise COVID-19‘a bağlı ölümlerin yüzde 93’ünün 60 yaş üzeri bireylerde meydana geldiğini gösteriyor. Bu da risk grubunu belirleyici çalışmaların yapılmasının, hayati bir önem taşımasına sebep oluyor. 

Aygıt geliştirilirken matematiksel analizler kullanıldı

Koronavirüs Risk Grubu

Tarama aygıtını geliştiren ekip, 35 farklı ülkedeki kar amacı gütmeyen araştırmacılardan oluşan interRAI isimli bir kurumdan aldıkları matematiksel analizleri kullandıklarını belirtiyor. Analizler, herkesin kolaylıkla kullanabileceği bir kendi kendini raporlama sistemini mümkün kılıyor. Hirdes, yaşlıların basitçe semptomların izlenmesinin ötesine geçen bir COVID-19 risk taramasına ihtiyacı olduğunu ifade ediyor. Bu hafta Kanada ve Güney Afrika’da görücüye çıkarılan tarama aygıtı için ekip; Finlandiya, Norveç, Hollanda, Belçika ve Singapur’daki iş ortaklarıyla da çalışmaya devam ediyor. 

Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Jack Dorsey, COVID-19 salgınıyla mücadele için 1 milyar dolar bağışladı

Google’ın raporuna göre Türkiye’de COVID-19 sonrası evde kalma oranı yüzde 17 artış gösterdi

Mark Zuckerberg, Bill Gates ‘in COVID-19 çalışmalarına 25 milyon dolar bağışladı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz