Waterloo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışma, kara deliklerin Einstein’ın görelilik kuramındaki öngörülerinden farklı davranabildiğini gösterdi. Çalışmaya temel oluşturan gözlemleri gerçekleştiren araştırmacılar, Hawking’in kara deliklerle ilgili öngörülerinin haklı olabileceğine işaret etti.
Kanada’da Waterloo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar ilk kez, yeni oluşan kara deliklerin etrafındaki küçük ölçekli yankıların bir saptamasını yapabilmeyi başardı. Çalışmaya konu olan gözlem, Niayesh Afshordi ve Jahed Abedi tarafından yapıldı. 2019’un Kasım ayında “Journal of Cosmology and Antroparticle Physics” isimli bir hakemli bilim dergisinde yayınlanan gözlem, bu yılın Ocak ayında ise “Buchalter Kozmoloji Ödülü”nü kazandı. Aktarılan detaylara göre, çalışmada “Lazer İnterferometre Kütleçekimsel Dalga Gözlemevi (LIGO)” isimli bir gözlemevindeki “Virgo” algılayıcıların elde ettiği veriler kullanıldı.
Aktarılan detaylara göre, uzayda kara delik gibi yoğunluğu fazla olan devasa nesnelerin çarpışması ya da hareketleriyle ortaya çıkan dalgalanmalar “yerçekimsel dalgalar” olarak adlandırılıyor. Üniversite araştırmacıları tarafından yapılan çalışma ise bu yerçekimsel dalga sinyallerindeki yankılanmaları inceledi. İncelemeler, kara deliklerle ilgili gerçeklerin bilim insanlarının düşündüğünden daha karmaşık olduğunu ortaya koydu. Yapılan gözlemler, kara deliklerin Albert Einstein’ın görelilik kuramındaki öngörülerinden önemli ölçüde farklı davranabildiğini gösterdi. Araştırmacılar ayrıca, saptanan yankıların Stephen Hawking’in kara delikler için öngördüğü modellerle uyuştuğunu belirtti.
Üniversitenin fizik ve astronomi profesörü olan Niayesh Afshordi, konuyu daha iyi açıklayabilmek için fizik tarihine imzasını atmış olan iki bilim adamının teorileriyle ilgili küçük bir karşılaştırma yaptı. Afshordi tarafından aktarılan bilgilere göre, Einstein’ın görelilik kuramı olay ufku ismi verilen geri dönülemez nokta bir kez geçildikten sonra hiçbir şeyin kara deliğin yerçekiminden kaçamadığına işaret ediyordu. Hawking ise daha sonra, kuantum mekaniğini kullanarak kuantum parçacıklarının kara deliklerden yavaşça sızabileceğini ileri sürdü.
Araştırma, olay ufkunun geçirgenliğine dair deneysel bir kanıt sunan ilk çalışma oldu
Afshordi konuyla ilgili olarak, “Bilim insanları, yakın zaman önce yerçekimsel dalgalar saptanana kadar herhangi bir maddenin kara deliklerden kaçabildiğini deneysel olarak gösteremiyordu” ifadelerini kullandı. Araştırmacılar böylece, olay ufkunun geçirgenliğine dair ilk kez deneysel bir kanıt da sunmuş oldu. Diğer yandan üniversite profesörü, açıklamalarında sonuçların henüz kesin olmadığına ve elde edilen verilerin algılayıcıların rastgele gürültüleri olabileceğine de işaret etti. Yine de bu olasılığın çok düşük olduğunu söyleyen Afshordi, sözlerini “Bu ihtimal, daha çok örnek buldukça azalacak” diyerek noktaladı.