Elon Musk’ın kurucularının arasında bulunduğu Neuralink gibi şirketlerdeki bilim insanları felç gibi hastalıkların oluşturduğu hasarı düzeltmek için beyin implantları üzerinde çalışıyor. Otomotiv üreticisi Mercedes ise, bir gün otomobilleri düşüncelerimizle kontrol etmemize olanak tanıyacak yeni bir teknoloji geliştiriyor. Mercedes’in üzerinde çalıştığı teknolojide, herhangi bir implanta gerek olmadan, insan kafasının arkasına takılacak bir cihaz ile bu işlem gerçekleşecek. Mercedes ‘in beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) cihazı ile kullanıcıların beyin dalgaları aracılığıyla araba kullanması mümkün olacak.
Bilim insanları felç gibi, insanların vücutlarını kontrol edemediği hastalıkları yok etmek için beyin implantları üzerinde çalışıyor. Elon Musk’ın ve sekiz bilim insanının kurucusu olduğu Neuralink gibi şirketler bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyor. Hatta Neuralink’in en büyük rakiplerinden olan ve beyin-bilgisa yar arayüzleri geliştiren beyin veri aktarım şirketi Synchron, Elon Musk’ın Neuralink’i gibi rakiplerini geride bırakarak, insan hastalar üzerinde bir klinik deneme yürütmek için Gıda ve İlaç Dairesi’nden yeşil ışık almıştı. Şimdi ise işin içine Mercedes girdi.
Mercedes, Almanya’nın Münih kentine düzenlenen IAA Mobility 2021’de arabaları sadece düşünce ile kontrol etmeye yarayacak bir teknoloji tanıtacağını açıkladı.
Otomobiller kullanıcının beyin dalgaları ile çalışacak
Otomobillerdeki teknoloji, hızlı bir şekilde analog gösterge panolarından elektrikli araçlarda yaygın hale gelen büyük dijital ekranlara ve kontrollere geçti. Dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirmek için kontroller gösterge panelinden direksiyon simidine taşındı ve dijital asistanlar arabadaki elektronik aksamın kontrolünü ele geçirdiğinde büyük olasılıkla kaybolacak. Gösterge tablosuna bağırarak talimat vermek yaygınlaşırken, Mercedes Benz bunun gerekli olmayacağı bir gelecek planlıyor. Sezgisel olarak, araba sadece sizin düşündüğünüzü yapacak, hepsini beyin dalgalarınızı okuyarak yapacak.
Mercedes beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) cihazı geliştirdi
Bunu yapmak için Mercedes bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) cihazı geliştirdi. Şirket, elektrotlardan oluşan cihazın, kullanıcının kafasının arkasına yerleştirileceğini ve yaklaşık bir dakikalık kalibrasyonun ardından beyin dalgalarını okumaya başlayacağını iddia ediyor. Mercedes, gelişimini sergilemek için IAA Mobility fuarında görsel algıya dayalı zihin kontrolünü sergileyecek.
Dijital bir gösterge panosu, her biri belirli bir işlevle belirlenmiş birden çok nokta görüntüleyecektir. BCI cihazını taktıktan sonra kullanıcının noktaya odaklanması yeterlidir. Odaklanmanın artmasıyla beyindeki nöronal aktivite artacak ve cihaz tarafından kaydedilecek, bu da daha sonra noktaya atanan belirli işlevi etkinleştirecek. Fuarda Mercedes, bir aramayı cevaplama veya rayları atlama gibi araba kontrol işlevlerini göstermeyecek, ancak kullanıcıların bitki yetiştirmesine, rüzgar üretmesine veya gündüzü geceye çevirmesine izin verecek.
Beyin dalgaları ile araba kontrolü Mercedes Vision AVTR’ye entegre edecek
Teknoloji, geçen yıl Las Vegas’taki Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) tanıtılan bir konsept otomobil olan Mercedes Vision AVTR’ye entegre ediliyor. Fütürist film AVATAR’dan ilham alan Gelişmiş Araç Dönüşümü (AVTR), Mercedes Takımı’nın gelecekteki mobilite vizyonu olarak karşımıza çıkıyor. Şirket, kompostlanabilir pil teknolojisi, iç mekanları için ‘vegan’ deri ve plastiğin yerine organik bir ikame kullanmayı planlıyor. Direksiyonun değiştirilmesi, üzerine bir el konulduğunda etkinleşen ve sürücüyü kalp atış hızından tanıyan merkezi bir kontrol konsoludur.
Vision AVTR ve BCI teknolojisi ile şirket, “insan, doğa ve teknolojinin birbiriyle uyumlu olduğu mobilitenin geleceği” için çalıştığını belirtiyor. Henüz bunu uzak gelecekte görecek olsak da her teknoloji bir sonrakinin önünü açıyor.
İlginizi Çekebilir:
Elon Musk, İnsan Beynini Bilgisayara Bağlayan Neuralink’i Domuz Üzerinde Tanıttı
Avatar’dan ilham aldı: Mercedes-Benz Vision AVTR
AirPods’a alternatif! Baseus Encok W05 TWS bluetooth kulaklık inceleme: