Okuma Süresi
2 dakika
Türkiye’de yaklaşan seçim atmosferi, partilerle birlikte birçok kurum ve kuruluşun da seçim güvenliği için çalışmalar yapmasına neden oluyor. 14 Mayıs’ta yapılacak olan genel seçimlerin güvenliğinin sağlanması için bir çaba da Meta’dan. Meta, Türkiye’de gerçekleşecek olan seçimlerin güvenliğini sağlamak için özel bir merkez kurduğunu açıklayarak bu merkezin sorumluluklarını ve görevlerini paylaştı.
Ülkemizde seçimler için geri sayım başlamışken birçok kanaldan da seçim güvenliği çalışmalarına ilişkin haberler gelmeye devam ediyor. Bu konuda çalışma yürüten bir büyük isim de Instagram, Facebook ve WhatsApp’ın çatı şirketi olan Meta. İşte Meta’nın ülkemizdeki seçimlerin güvenliğini sağlamak için kurduğu özel merkeze dair detaylar!

Seçim Operasyon Merkezi

14 Mayıs’ta gerçekleşecek olan ve 5 yıllık Başkanlık görevini üstlenecek kişinin seçileceği genel seçimlere sayılı günler kala Meta’dan önemli bir açıklama yapıldı. Söz konusu seçimler için seçim güvenliği merkezi kurduğunu açıklayan Meta, temel amacını yanlış bilgilerin yayılmasını azaltmak ve zararlı içerikleri kaldırmak olarak özetledi. Seçim Operasyon Merkezi adı verilen merkez ile potansiyel tehditleri gerçek zamanlı olarak belirleyerek hızlı bir şekilde müdahale edileceği de açıklandı. Bu konuya dair yayınlanan metinde ise; “Seçim günü yaklaştıkça, potansiyel tehditleri gerçek zamanlı olarak tespit etmeye ve hızlı bir şekilde aksiyon almaya odaklanan Türkiye Seçim Operasyon Merkezini etkinleştireceğiz. Meta’nın geniş çaplı bu girişimi, şirketimizin farklı departmanlarında çalışan mühendis, hukukçu, araştırmacı ve analiz uzmanlarını bir araya getirecek. Belirli durumlarda, olası şiddete veya fiziksel zarara katkıda bulunabilecek veya oy vermeyi engellemeyi amaçlayan asılsız bilgileri Facebook ve Instagram’dan tamamen kaldırıyoruz. Buna, oy verme tarihleri, yerleri, saatleri ve yöntemleriyle ilgili asılsız haberler de dahil.” denildi.

Seçim Müdahalesiyle Mücadele Amaçlanıyor

Meta, yayınladığı metinle aynı zamanda temel amaçlarından birisi olarak da seçim müdahalesi ile mücadeleyi gördüğünü aktarıyor. Bu kapsamda söz konusu metinde, “Seçimlere müdahaleyi engellemek için uzmanlaşmış ekipler oluşturduk. Bu oluşturduğumuz ekipler sayesinde, sofistike ağlar kullanarak kamusal tartışmaya müdahale etmeye çalışan bazı Sayfalar, Gruplar ve Hesaplara, yani koordineli kötüye kullanım (CIB) konusuna odaklandık. 2017’den bu yana, koordineli kötüye kullanımlar (CIB) nedeniyle dünya çapında 200’den fazla ağı kaldırdık; platformlarımızda bu tarz bir faaliyet tespit ettiğimizde, özellikle de seçimlerle ilgili olduğu durumlarda, aksiyon alıyoruz. Tespit ettiğimiz CIB ağlarını takip etmeye, kaldırmaya ve detaylarını herkese açık olarak paylaşmaya devam edeceğiz.” ifadelerine de yer verildi.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz