Microsoft tarafından görme engelliler için geliştirilen yapay zeka destekli ‘Seeing AI’ uygulaması, Türkçe sürümü ile kullanıma sunuldu. Türkçe sürüme erişimin açılmasının ardından ilk 1 ay, uygulamanın pilot uygulama olarak değerlendirileceği ve bu süre zarfındaki geri bildirimler yönünde iyileştirme çalışmalarının devam ettirileceği ifade edildi. Aktarılan detaylara göre; sesli betimleme uygulaması ‘Seeing AI’ı kullanan görme engelliler; çevrelerindeki tüm görsel öğeleri ses yoluyla algılayabiliyor, metin okuyabiliyor, alışverişlerini daha kolay bir şekilde yapabiliyor.
Teknoloji devi Microsoft tarafından görme engelliler için geliştirilen yapay zeka destekli ‘Seeing AI’ uygulaması, Türkçe sürümü ile kullanıcı beğenisine sunuldu. Türkçe sürüme erişimin açılmasının ardından ilk 1 ay boyunca, uygulamanın pilot uygulama olarak değerlendirileceği ve bu süre zarfındaki geri bildirimler yönünde iyileştirme çalışmalarının devam ettirileceği ifade edildi. Şirket; yapay zeka üzerinden görsel tanıma ve betimleme teknolojisiyle çalışan ‘Seeing AI’ uygulamasını kullanan görme engellilerin, çevrelerindeki tüm görsel öğeleri ses yoluyla algılayabildiğine, metin okuyabildiğine ve alışverişlerini daha kolay bir şekilde yapabildiğine işaret etti.
Aktarılan detaylara göre; ‘Seeing AI’, yapay zeka desteği ve akıllı telefonların kamerası aracılığıyla görselleri tanıyarak görme engelliler için sesli betimleme yapıyor. Boyner, Evyap, GS1 Türkiye, Koçtaş, Kuveyt Türk, MediaMarkt, Mondelēz International Türkiye, P&G Türkiye, Turkcell, Unilever Türkiye, Watsons Türkiye gibi alanında lider firmaların desteği ile birçok mağaza ve üründe kullanıma açılan uygulama; iOS kullanıcıları tarafından ücretsiz olarak yüklenebiliyor.
Uygulamayla; “kısa metin okuma, belge tarama, ürün-barkod tanıma, sahne ön izleme, kişi tanıma, renk algılama, ışık algılama ve mesajlaşma platformları WhatsApp ve Bip dahil tüm sosyal medya uygulamalarındaki görselleri işleme/okuma/betimleme” gibi birbirinden farklı işlemler yapılabiliyor. Tüm bu işlevlerin tek bir uygulamada toplanması sayesinde, görme engellilerin hayatını büyük ölçüde kolaylaştırmak hedefleniyor. Uygulama, temel olarak görme engellilerin çevrelerindeki tüm görsel öğeleri ses yoluyla tanımasını sağlıyor. Kullanıcının telefonunda fotoğrafı bulunan veya uygulamaya önceden tanıtılan insanları direkt olarak algılayabilen ‘Seeing AI’; cihazın tanımadığı insanlarla ilgili olarak da yaş, cinsiyet, ırk ve duygu durumu tahminlemesi yapabiliyor.
Seeing AI uygulamasının Türkçe versiyonu, 3 Eylül Perşembe günü erişime açıldı
Paylaşılan diğer bilgilere göre; dünyada ilk olarak 2017’de tanıtılan ve iOS işletim sistemi üzerinden ücretsiz olarak yüklenebilen akıllı uygulama, Türkiye’de bugüne dek ağırlıkla İngilizce seçeneğiyle kullanılıyordu. Bir süredir Türkçe dil seçeneği üzerinde çalışan Microsoft Türkiye, 3 Eylül Perşembe günü Seeing AI uygulamasının Türkçe versiyonunu Apple Store’da erişime açtı. Uygulamanın, dünyada 20 milyonu aşkın işlem yapmak üzere kullanıldığı ifade edildi.
Türkiye’de Boyner, Evyap, Koçtaş, MediaMarkt, Mondelēz International Türkiye, P&G Türkiye, Unilever Türkiye ve Watsons Türkiye gibi firmalar tüm ürünlerinin barkodlarını paylaşarak; GS1 Türkiye ise uygulamaya entegre olarak, görme engellilerin çok geniş yelpazede alışveriş yapmasını sağlayacak bir ürün platformunun oluşmasına katkı sağladı. Microsoft Türkiye ekibi de benzer şekilde, 5 ayda toplam 6 milyon ürünün barkodunu uygulamaya yükledi. Söz konusu markaların barkod katkısı sayesinde görme engellilerin; gıda, ev bakımı, güzellik ve kişisel bakım, giyim, yapı gereçleri, teknoloji ürünleri gibi temel ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilecekleri belirtildi.
Seeing AI uygulaması, Turkcell abonelerine data kullanımını ücretsiz hale getirdi
Mağazalarında yer alan tüm ürünlerin barkodlarını ‘Seeing AI’ uygulamasına entegre eden Turkcell ise bunun yanında, uygulama içi data kullanımını da Turkcell abonelerine ücretsiz hale getirdi. Böylelikle kullanıcıların, ‘Seeing AI’ uygulaması açıkken mevcut internet paketlerinde azalma olmayacağı ifade edildi. Barkodları web tabanından toplu olarak almak yerine söz konusu markalarla birebir görüşen Microsoft Türkiye; böylece ürünlerin renk, ölçü, beden, malzeme, gramaj ve alerjen bilgisi gibi detaylarına da yer veren ve değişen barkodları düzenli olarak güncelleyen bir veri havuzu yaratmış oldu.
Görme engellilerin nakit ödeme işlemlerini güvenle gerçekleştirebilmelerini hedefleyen şirket, Kuveyt Türk tarafından paylaşılan banknotların görselleriyle de gerekli barkodları oluşturdu. Böylece uygulama Türk Lirasını da tanır hale getirildi.
Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Microsoft Flight Simulator Fragmanı, Serinin Eski Oyunlarına da Yer Verdi
Microsoft Çift Ekranlı Katlanabilir Akıllı Telefonu Surface Duo’yu Tanıttı