Kısa bir süre önce Türkiye pazarında piyasaya sürülen Oppo ‘Reno 4’ serisi, birçok kullanıcının ilgisini topladı. Biz de merakla beklenen ‘Oppo Reno 4 Lite’ için detaylı bir inceleme yazısı hazırladık. Yazımızda; cihazın tasarımı, donanımı, kamerası ve bataryası yanında, oyun performansına ilişkin detaylara da yer verdik.
Çin merkezli teknoloji devi Oppo, ‘Reno 4’ serisini kısa bir süre önce Türkiye pazarında kullanıcı beğenisine sundu. ‘Reno 4 Lite’, ‘Reno 4’ ve ‘Reno 4 Pro’ olmak üzere 3 ayrı modelden oluşan seri, birçok tüketicinin ilgisini topladı. Serinin giriş-orta segment modeli, özellikle artan döviz kurlarıyla fiyat/performans cihaz arayışının artış gösterdiği günümüzde merakla takip edilmeye başladı. Biz de merakla beklenen ‘Oppo Reno 4 Lite’ akıllı telefon modeli için detaylı bir inceleme yazısı hazırladık. Cihazın tasarımı, donanımı, kamerası ve bataryası yanında, oyun performansına ilişkin detayları da anlattık. İşte Oppo Reno 4 Lite detaylı inceleme!
Oppo Reno 4 Lite Tasarımı
İnce ve zarif tasarımı ile dikkat çeken ‘Oppo Reno 4 Lite’, ‘Metalik Beyaz’ ve ‘Mat Siyah’ renk seçenekleriyle piyasaya sürülüyor. Kutusundan kulaklık, şarj kablosu, adaptör, SIM kart iğnesi ve telefon kılıfı ile çıkan ürün, 6.4 inçlik AMOLED bir panel ile geliyor. Panel, kullanıcılara 2400×1080 piksel FHD+ çözünürlük sunuyor. Yüzde 90.7’lik bir ekran/gövde oranı bulunan cihazın ekranı ayrıca, 60 Hz tazeleme oranı ve 409 PPI piksel yoğunluğu bulunduruyor.
Parlaklığı 800 nite kadar artırılabilen ekranın altında, bir de parmak izi okuyucusu yer alıyor. Bu doğrulama sistemi, yüz tanıma teknolojisiyle de destekleniyor. Ekran altı parmak izi sensörü, ilk kullanımda oldukça hızlı çalışmış olsa da kullanım süresi uzadıkça biraz daha yavaşlamaya başlıyor. Cihazın plastik materyal kullanılarak üretilen arka gövdesi, dayanıksız bir hissiyat vermiyor. 164 gram ağırlığında olan ürün, oldukça hafif ve oldukça ince bir tasarım ile kullanıcı beğenisine sunuluyor.
Tasarımda zarafet arayışında olan kullanıcıları oldukça memnun edecek olan ‘Oppo Reno 4 Lite’, arka gövdesindeki çizgi detayıyla bir miktar tasarımdan ödün veriyor. Cihazın sağ tarafında, bir adet güç butonu bulunuyor. Sol tarafında ise tek SIM kart yerleştirilebilen bir SIM kart tepsisi ve ses açma-kapama tuşu yer alıyor. Cihazın alt tarafı; 3.5 milimetrelik bir ‘jak’ girişi, bir Type-C girişi ve mono hoparlöre ev sahipliği yapıyor. Ürünün mono hoparlörü ve tek ses çıkışı yapması, içerik izlerken veya oyun oynarken ses çıkışında kısıtlama yaratıyor.
Oppo Reno 4 Lite Kamera Performansı
Oppo Reno 4 Lite, arka gövdesinde çıkıntısı fazla olmayan ve yapay zeka destekli dörtlü bir kamera kurulumu ile geliyor. Yapay zeka desteğinin birçok modda kendini hissettirdiği kamera modülünde; 1.7 diyafram açıklığı bulunan 48 MP’lik ana kameraya, 8 MP’lik bir geniş açı lens ve ikişer adet 2 MP’lik mono lens eşlik ediyor. Ürünün ‘Yapay Zeka Renkli Portre’ özelliği, ana objenin renkli ve arka planın siyah-beyaz çıktığı oldukça yaratıcı görüntüler yakalamanızı sağlıyor.
Videoda da kullanılabilen özellik yanında ‘Yapay Zeka Ultra Gece Modu’ ve yapay zeka destekli güzelleştirme efektleri de bulunuyor. Arka kamera, 30 karede 4K kaliteye kadar video çekebiliyor. Modüldeki dijital görüntü sabitleyici (EIS), optik görüntü sabitleyicinin eksikliğini ne yazık ki hissettiriyor. Ürün, mükemmel bir video performansı sergilemese de orta segment cihazlarla rekabet edebilir bir video kaydı yapıyor.
Orta segmentte görmeye alışık olunmadık şekilde çift kamera kurulumuyla gelen ön kamera modülü ise 2.4 diyafram açıklığına sahip 16 MP’lik bir ana kamera ve 2 MP’lik bir derinlik lensi bulunduruyor. Derinlik lensi sayesinde ön kamerada da arka plan bulanık bir şekilde oldukça iyi portre fotoğraflar çekilebiliyor. Söz konusu özellik, videoda da kullanılabiliyor. Reno 4 Lite ayrıca, çekilen fotoğraftaki yüzün bulanık bir görüntüsünü düzeltmek veya eksik kalan boşlukları doldurmak için yapay zeka yüz rekonstrüksiyon teknolojisini kullanıyor.
30 karede 1080 piksele kadar video kaydı yapabilen ön kamerada, gece modu da kullanılabiliyor. Akşam çekilen videolarda ön kamera, mükemmel bir performans sergilememiş olsa da görüntünün akıcılığında herhangi bir problem olmuyor ve videoda atlamalar bulunmuyor. Portre fotoğraflarda ise ön kamera, ışıkla çok doğru orantılı olarak iyi çekim yapıyor. Işığın kötü olduğu ortamlarda, portre fotoğraflardaki objeler arka plana karışabiliyor. Fakat cihaz, ışık iyiyse ön kamerada oldukça iyi bir portre performansı sergiliyor.
Bununla birlikte kameranın, akşam çekilen bazı fotoğraflarda renkleri oldukça iyi algıladığını söylemek mümkün. Geniş açı fotoğraflarda da iyi iş çıkaran cihaz, makro fotoğraflarda ise makro lensi olmadığı için yakınlaştıkça bir miktar objeleri yiyor. Genel olarak yapay zeka performansı oldukça iyi olan kamera, renkleri çok iyi algılıyor. Bu nedenle, özellikle doğa fotoğrafları çekmeyi seven kullanıcılar, cihazın kamera performansından oldukça memnun kalabilir.
Oppo Reno 4 Lite Donanımı ve Oyun Performansı
Oppo Reno 4 Lite, gücünü 8 çekirdekli ve 2.2 GHz işlemci frekansı bulunan ‘MediaTek Helio P95’ işlemci modelinden alıyor. 8 GB gibi orta segment için oldukça iyi bir RAM kapasitesi bulunan cihazın 128 GB’lık dahili depolama alanına, microSD kart desteği ile bir 256 GB daha eklenebiliyor. Ürünün donma ve takılma karşıtı algoritması da 8 GB’lık RAM’in de desteğiyle, arka plandaki sorunları otomatik olarak algılıyor ve bunları düzelttiği için cihazda gezinirken oldukça akıcı görüntüler elde edilebilmesini mümkün kılıyor.
Kutusundan ‘Android 10’ işletim sistemiyle çıkan cihaz, ‘ColorOS 7.2’ arayüzünü kullanıyor. ‘Oppo Share’, ‘Kolaylaştırıcı Araçlar’ ve ‘Çoklu Ekran’ gibi birçok işlevsel özelliği bulunan arayüz, temassız çağrı cevaplama özelliği de bulunduruyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, 20 ile 50 cm aralığındaki bir uzaklıkta ellerini havaya kaldırarak temassız bir şekilde çağrıları yanıtlayabiliyor.
Yüksek grafikleriyle bilinen ‘Asphalt 9’ oynadığımız ‘Oppo Reno 4 Lite’, oyun performansı noktasında ise biraz sorun çıkarıyor. Yüksek grafiklerde, anlık kasma ve donmalar oluşabiliyor. Mono hoparlör de oyun oynarken kullanıcı eli ister istemez ses çıkışına geldiği için bir dezavantaj olma niteliği taşıyor. Ekran performansı ise oyunlarda oldukça iyi iş çıkarıyor. Cihazın izleme deneyiminin de oldukça iyi olduğunu belirtmek gerekiyor. Reno 4 Lite’ın, 3 bin lira bandındaki bir telefonun sergileyeceği bir oyun performansı sergilediğini söylemek mümkün. Fakat 8 GB RAM kapasitesi olan bir üründe, daha akıcı grafikler görmek isterdik. Diğer yandan cihazda, bir ‘Oyun Alanı’ olduğunu da hatırlatalım. Oyunlarınızı bu sekmeye eklemeniz durumunda cihaz, grafikleri biraz daha düşürse de performansı artırabiliyor.
Oppo Reno 4 Lite Batarya Performansı
Oppo Reno 4 Lite, kutusundan 4000 mAh gücünde bir batarya ile çıkıyor. 18W hızlı şarj desteği olan cihaz; yüzde 0 seviyesinde şarja takıldığında, 10 dakikada yüzde 14, yarım saatte yüzde 39, 1 saatte yüzde 75, tam tamına 1 saat 55 dakikada ise yüzde 100 seviyesine geliyor. Şarjı da ortalama kullanımda 1 tam gün dayanan cihaz, batarya anlamında çok iddialı bir performans ortaya koyamıyor. Hızlı şarj desteğine rağmen 2 saate yakın bir sürede şarj olan üründe, en azından 1 saat 20 dakikaları görmek istediğimizi belirtmek gerekiyor.
Dolayısıyla hem kamera hem bataryası iyi olan bir cihaz arayışında olan kullanıcıların, bütçeleri uygunsa ‘Oppo Reno 4 Pro’yu değerlendirebileceklerinin altını çizelim. Ayrıca cihazda, ‘Yapay Zeka Gece Şarjı’ özelliği de yer alıyor. Söz konusu özellik sayesinde yapay zeka, kullanıcının uyanma zamanını öğreniyor ve yüzde 80 ile yüzde 100 aralığını uyanmaya yakın şarj etmeye başlıyor. Böylece cihaz, yüzde 100 şarj olarak gece boyu prizde beklemiyor. Bu da uzun vadede, pil ömrünü uzatıyor.
Özetle; tasarımı ve kamerası ortalama üzerinde bir cihaz arayışında olan kullanıcılar, ‘Oppo Reno 4 Lite’a, bir göz atabilir. Çok hafif ve çok zarif bir tasarımı bulunan ürün, kamerada da aynı zamanda birçok uygulama aracılığıyla yapılan post-prodüksiyon efektleri yalnızca 1 yapay zeka efektine tıklayarak mümkün kılıyor. Cihazın, performans anlamında da özellikle günlük sosyal medya kullanımında sıkıntı çıkarmadığını belirtelim. Yüksek performans beklentisi olan, oyunları uzun süreler yüksek grafiklerde oynamak isteyen ve pili birkaç gün dayanabilen bir cihaz arayan kullanıcıların ise başka alternatiflere yönelmesi gerekiyor.
Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Oppo Reno 4 Pro Kamera Performansı Nasıl? Neler Yapabiliyor? (Video)
Kamerada Oldukça İddialı! Oppo Reno 4 Pro Kutu Açılımı (Video)