Geçen yılın Ağustos ayında uygulama marketlerde kullanıcı beğenisine sunulan Moneye uygulaması, 9 ayda yaklaşık 60 bin kullanıcının hayatına dokundu. Eylül ayında finansal teknolojilerdeki dijitalleşmeyi konuşmak için kurucularıyla bir araya geldiğimiz uygulama, şimdi de kullanıcı sayısında 100 bin barajını geride bırakmayı hedefliyor. Biz de bu kapsamda, Moneye Kurucusu Özlem Denizmen ile tekrar bir araya geldik ve Moneye’ın Ağustos ayından bugüne uzanan yolculuğunu ve kullanıcı hayatına etkisini konuştuk.
Küresel salgın sürecinin hızlandırdığı dijitalleşme süreçleri, para yönetiminin de önemli oranda sanal platformlara taşınmasına neden oldu. Bununla birlikte; pandemi etkilerinin zirveye ulaşması, dünya genelindeki birçok kişi için alım gücünün düşmesiyle sonuçlandı. Bu nedenle paranın doğru kullanımı ve yönetimi de pek çok tüketici için hayati önem taşır hale geldi. Bu fikirden yola çıkarak kurulan finans yönetimi uygulaması Moneye ise geçen yılın Ağustos ayından bu yana uygulama marketler üzerinden kullanıcılarla buluşuyor. Uygulama cihaza indirildikten platformda üyelik oluşturulabiliyor. Daha sonra uygulama, kullanıcıların alışveriş alışkanlıklarını ölçmek için yapay zeka destekli bir sohbet robotu üzerinden bazı sorular soruyor. Bu noktadan sonra sistem, kullanıcıyı tanıyor ve kullanıcılar, harcamalarını yazmaya hazır hale geliyor.
Bunun yanında uygulama; tüketimi veya alışverişi kısmayı veya azaltmayı değil, paranın akıllıca ve basiretli bir şekilde yönetilmesini sağlamayı hedefliyor. Uygulama yetkilileri, Moneye’ı temel olarak bir davranış değişikliği uygulaması olarak tanımlıyor ve kullanıcıların, 2 hafta içerisinde değişimi hissettiğine işaret ediyor. 9 ayda yaklaşık 60 bin kullanıcının hayatına dokunan Moneye uygulaması, kullanıcı sayısında 100 bin barajını geride bırakmayı ve Türkiye’de belirli bir seviyeden sonra yurt dışına açılmayı hedefliyor. Biz de bu kapsamda, Moneye Kurucusu Özlem Denizmen ile tekrar bir araya geldik ve Moneye’ın Ağustos ayından bugüne uzanan yolculuğunu ve kullanıcı hayatına etkisini konuştuk.
Denizmen’e göre; kullanıcılar için ilk iki hafta, oldukça kritik bir süreç olma niteliği taşıyor. Bu sürede düzenli olarak harcamalarıyla yüzleşen ve Moneye’ın paylaştığı kişiselleştirilmiş bilgi, beceri ve motivasyon mesajlarıyla bütünleşenler, kendilerinde büyük bir değişim gördüklerini ifade ediyor. Örneğin iş kadını bir Moneye kullanıcısı, üçüncü haftada kredi kartı harcamalarını yüzde 40 azalttığını dile getiriyor. Çanakkale’den doktor bir kullanıcı ise Moneye ile hayatının değiştiğine ve güzelleştiğine işaret ediyor. Üniversite öğrencisi bir Moneye kullanıcısı da uygulamayı, maddi anlamda ailesinden sonra hesap verdiği yer olarak tanımlıyor. Üçüncü aydan itibaren de değişikliğin tam anlamıyla hissedildiği belirtiliyor.
“Temel finansal okuryazarlık bilgi ve becerilerine uymak tercihi, her zaman kullanıcıların kendisinde”
Moneye’ın hizmete açıldığı günden bu yana, yerel pazardaki kullanıcılarda finans yönetimine ilişkin gözlemlenen en belirgin davranış problemini sorduğumuzda Denizmen, “Yaptığı harcamaların neden yapıyor olduğunun farkında olmamak en büyük bilinmez” yanıtını veriyor. Platform kurucusu, Moneye uygulamasının vadettiği davranış değişikliğini ne kadar sürede sağlayabildiğiyle ilgili olarak ise “Binden fazla kişiden aldığımız geri bildirimler çok net ve somut. Şöyle özetleyebilirim. İlk ay tanışma ve farkındalık ayı. İkinci ay harcamaları görme ve takip etme, üçüncü ayın sonunda da kullanıcıda yaratılan farkındalıkla güzel tasarruflar geliyor” ifadelerini kullanıyor.
Yanıtında etik endişelere ilişkin detaylara da yer veren Denizmen, “Temel Finansal okuryazarlık bilgi ve becerilerini paylaşıyoruz, bunlara uymak tercihi her zaman kendilerinin. Etik olmak ve şeffaflık birincil ilkemiz” diyor. Denizmen, daha sonra Moneye’ın Ağustos ayından bu yana yaşadığı değişim ve iyileştirmelere ilişkin açıklamasında ise şu ifadelere yer veriyor: “Ağustos ayından itibaren özellikle pandeminin etkisiyle Moneye iş ve aile yaşantısında hayatın her alanında etkin rol oynayan kullanıcıların hayatlarında oldukça büyük yer kapladı. Burada Moneye’nin kullanıcısının hep yanında olan, ona hedefini hatırlatan ve hedefi için gereksiz harcamalardan, yani zaaflardan tasarruf ettiren bir yol arkadaşı olmasında sohbet arkadaşı olması oldukça büyük bir öneme sahip. Yaklaşık 60 bin kullanıcımız var. Bunun yanı sıra her pazar günü kullanıcılarımızla bir araya gelerek onlarını hedeflerini, Moneye ile ‘Finansal İyilik Hali’ne giden yolda attıkları adımları takip etmeye devam ediyoruz.”
Platform kurucusu ayrıca, sözlerini sonlandırırken uygulamaya entegre etmeyi planladıkları yeni özelliklere de değiniyor. Moneye olarak tüm finansal kurumlara eşit uzaklıkta olduklarını ve öyle kalmak istediklerini belirten Denizmen, “Bu sebeple bankalarla tek tek anlaşarak onlarla kullanıcılarımıza faydası olacak anlaşmalar yapıyoruz. Moneye’nin sürekli yenilikler üreten kuvvetli bir ekibi var. Aynı zamanda her gün Silikon Vadisi’ndeki ekip üyemizle son gelişmeleri takip ediyoruz” ifadeleriyle sözlerini noktalıyor.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Kullanıcıların Yüzde 42’si, Kamuya Açık Bir Wi-Fi Üzerinden Finans Uygulamalarına Giriş Yapıyor!
Özel Röportaj: “Dynabook, Mobilite Dönüşümünün Merkezinde Olmayı Hedefliyor”