Pek çok şirket, ürün veya hizmetlerinin tanıtımı için belli bütçeler ayırıyor. Tanıtım için çağrı merkezi numaraları kullanan şirketler çoğu zaman müşterilerin hangi kanaldan geldiğini tespit etmekte zorlanıyor. Haliyle bir sonraki kampayasında geçmişe dönük bir hedef kitlesi seçilemediği için sıkıntı yaşanabiliyor. Digital Exchange’in de kullandığı Call Tracking sistemi ise şirketlerin çağrı merkezleri numaralarına müşterilerin hangi çevrim içi ve çevrim dışı kanaldan geldiğini tam olarak tespit ederken, reklam bütçesinin doğru kullanılmasını sağlıyor. Aynı zamanda Call Tracking sistemiyle beraber çağrı merkezlerinin performansı artıyor, şirketlerin yaptığı satış miktarı yükseliyor, doğru reklam doğru müşteri potansiyeline ulaştığı için bütçe yerli yerinde kullanılarak şirketin kaynakları heba olmuyor.
Şirketler ürün ve hizmetlerinin tanıtımı ile satışını gerçekleştirmek için, zorlu ekonomik koşullara karşın büyük bütçeler ayırıyor. Ama çoğu zaman elde edilen sonuç, önemli kalemleri bu işe harcayan şirketleri mutlu etmiyor. Tanıtım ve satış öncesinde yola çıkarken en çok sorulan ‘Yapılan yatırımın geri dönüşünü nasıl denetleyeceğim’ sorusunun ise yanıtı çoğu zaman havada kalıyor. Çünkü şirketler, çağrı merkezlerine tüketicileri yönelttikleri kampanyaların geri dönüşlerini tam olarak hesaplayamıyor. Alınan çağrı sayısı, yanıtlanan çağrı miktarı, müşteri ile yapılan konuşmaların kalitesi, tanıtılan ürün ve hizmet ile kaç adet satış gerçekleştiği arasındaki organik bağ, şirketler tarafından eldeki veri yetersizliği nedeniyle sağlıklı şekilde kurulamıyor. Bu da beraberinde şirketlerin tanıtım ve satış noktasında Call Tracking yani Çağrı İzleme hizmeti almadıkları bir kampanya bütçesinin çok önemli bir bölümünün boşa harcanmasına neden oluyor.
Detaylı Analiz Yapılabiliyor
Özellikle online ve offline alanlardan yapılan çağrı merkezine yönlendirmeye dönük ürün tanıtım ve satış kampanyalarında başarının ölçülmesi, şirketin hedef kitleyi belirlemesi, amaçlanan satışa ulaşılması ve kâr pozisyonuna geçilmesi açısından hayati önem taşıyor. Covid-19’un ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin varlığını sürdürdüğü günlerde, şirketlerin tanıtım ve satış için ayırdıkları bu kıymetli bütçenin her kuruşunun doğru şekilde harcanması çok önemli. İşte bu noktada devreye Call Tracking hizmetleri giriyor. Peki, bu hizmet nasıl sağlanıyor? Dünyanın 126 ülkesinde dijital ihracat için influencer marketing yapan Digital Exchange’in verilerine göre Call Tracking hizmeti, birçok açıdan şirketlerin fayda sağladığı bir çalışma dizisinden oluşuyor. Buna göre Call Tracking Google ve Yandex’te SEO ayarları yapılmış bir şirketin kurumsal web sitesinde, Instagram, Facebook, Twitter gibi kurumsal sosyal medya hesaplarındaki dinamik ve billboard, raket, katalog, broşür ile televizyon ve radyoda ilan edilen statik telefon numarasına gelen çağrılar ayrı ayrı analiz edilmesine dayanan bir sistem.
Call Tracking hizmeti ile;
-Sistemdeki telefona gelen çağrılar raporlanır
-Çağrının hangi reklam kaynağından, nereden ve ne zaman geldiği takip edilir. Bu sayede hangi kaynağa verilen ilanın daha yararlı olduğu tespit edilir ve gelecek reklam stratejisinin oluşturulması için veri oluşturulur
-Müşteri ile görüşme esnasında çağrılar kaydedilir
-Web sitesinden gelen çağrıların sayısı analiz edilir ve potansiyel müşteriye ‘Beni Ara’ özelliği ile geri dönüş sağlanır
-Şirketin satış personelinin çağrı karşılama performansı ölçülür
Kod ve Numara Atamasıyla Detaylı Sistem Analizi
Call Tracking hizmeti, teknolojinin yardımı ile şirketlerin reklam bütçelerinin tam ve etkin kullanılmasını sağlıyor. Bu amaçla da gelen çağrıları şirketin telefonlarına yönlendirirken, şirketin web sayfasındaki script kod sayesinde dinamik IP numaraları atanıyor. Böylece reklam sayfasına giren kişilerin özel numaraları şirket tarafından görünüyor. Öte yandan müşteri de ilan edilen numarayı aradığında, şirketin çağrı merkezine yönlendiriliyor ve bu işlemler sırasında Call Tracking hizmeti sayesinde tüm analizler yapılıyor. Offline mecralarda ise sabit statik numaralar kullanarak broşür, billboard yada televizyon radyo reklamı için proje bazlı tek statik numara ataması yapılıyor. Ve o numaradan panele çağrı düştüğü zaman proje isminden, müşterinin hangi kanalı kullanarak sisteme geldiğinin analizi yapılıyor.
Çağrı Merkezinin Performansı Denetleniyor
Digital Exchange’in verdiği bilgiye göre; şirketler reklamlar için farklı aylık bütçeler ayırdıkları için, çoğu zaman müşterilerin hangi reklam kanalından faydalanarak kendilerine dönüş yaptığını tespit edemiyor. Call Tracking sayesinde ise şirketin verdiği hangi ilan kanalı üzerinden müşterinin dönüş yaptığını tespit etmek mümkün. Böylece şirketin aylık reklam harcamalarının hangi mecralar için daha az gerekli olduğu tespit edilerek, bütçenin doğru kullanılması sağlanıyor. Bunu da performans analizi sağlıyor. Call Tracking hizmetini daha çok e-ticaret, turizm, sağlık, otomotiv ve gayrimenkul firmaları kullanma yolunu tercih ediyor. Böylece ilan için büyük bütçe harcayan bu şirketler, daha etkin bir reklam stratejisi izlemiş oluyor. Öte yandan Call Tracking sistemi, tüm iş kolları için kolayca uygulanabiliyor ve şirketin ilan satış tanıtım verimliliği sağlanmış oluyor. Aynı zamanda Call Tracking’in bir başka özelliği ise şirketin satış personelinin, çağrıları karşılama performansının ölçülmesi, müşteriye sunulan geri bildirimin ve memnuniyetin tespit edilmesi. Bunların yanında Call Tracking ile çağrı merkezi çalışanlarının pazarlama yaparken, hangi müşteri kesimine ulaşması gerektiği de belirlenerek, şirket için ek satış imkânları oluşturuluyor. Böylece satış başta olmak üzere çağrı merkezine yönelik performans artışı sağlanıyor. Yine Call Tracking ile beraber şirket sitesinin tam olarak kaç kişinin ziyaret ettiği tespit edilebiliyor.
Kazanan Şirketler Oluyor
Reklam bütçesi analizlerinin şirketler için bu büyük harcama kaleminin denetimi açısından olmazsa olmaz olduğu işaret edilirken, Call Tracking sisteminin ise tüm verileri aynı anda sunma kolaylığının altı çiziliyor. Call Tracking’in özellikle şirketlerin potansiyel müşterilerinin hangi kanallarda olduğunun tespit edilmesinde baş aktör olması nedeniyle, firmalar tanıtım bütçelerini başka mecralara da yayarak boşa emek ve para harcamamış oluyor. Aynı zamanda Google’daki Adwords ve Analytics’in Click To Call özelliği sayesinde aramaların takibi yapılırken, istatistiklere ulaşılamıyor. Google’un şirketlere tahsis ettiği panellerden rakamsal verilere ulaşmak imkansız hale geliyor. Fakat Call Tracking ile müşteri analizi en doğru şekilde ölçümlenebiliyor. Hem satış, hem performans hem de bütçe yönetimi konusunda kazanan şirketler oluyor.
İlginizi Çekebilir:
Bilim İnsanları, Dünya İçin ‘Dijital İkiz’ İnşa Etmeye Başladı
Buzulların Erimesi Nelere Yol Açar, Facebook Veri İhlali, Ingenuity | Haftalık Teknoloji Programı: