router-nedir-teknosafari
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
4 dakika

İnternet bağlantı problemleri söz konusu olduğunda ‘router’ kavramı sık sık duyulur. Peki bu router nedir, ne işe yarar? Modem ile router arasındaki farklar nelerdir? Bu yazımızda sizler için derledik.

Router, Türkçe karşılığı olarak ‘yönlendirici’ anlamına gelir. En basit tabirle, iki ağır birbirleri ile güvenli bir şekilde bağlamaktır. Farklı ağlar arasında iletişimi sağlayan router cihazlar, paketlerin istasyondan istasyona taşınması için önemli bir rol oynar.

Evde ya da iş yerlerinde kullanılan modemler de bir router olarak görülebilir. Ancak her router bir modem değildir. Modemler, yerel ağda verilen IP adreslerini, internet ortamında bulunmak için kullanılan IP adreslerine aktaran güvenlikli cihazlardır.

Router nedir?

router-nedir-yaziici-teknosafari

Router, yerel cihazlar arasında bir ağ oluşturmaya yarayan araçtır. Böylece bu ağda bulunan cihazlar, birbirileri arasında veri alış verişi yapabilir. Router cihazlar, ağda bağlı olan tüm kullanıcılara belirli bir IP atar. Bu IP, kullanıcıların internet sağlayıcı ile bağlantı kurduğu modeme aktarılır, mode ise bu yerel IP adresini, ISS tarafından verilen IP adresine çevirir ve internete bağlar.

Modem nedir?

Modemler, aslında router cihazların yaptığı işlemlerin aynısını yapar. Yani tüm modemler birer router görevi görür, ancak tüm router cihazlar bir modem görevi görmez.

Modem, internet sağlayıcısından eve, evden ise internet sağlayıcısına gönderilen sinyalleri belli verilere dönüştürür. İnternet sağlayıcılar, bu verileri farklı yollar ile taşıyabilir. Bu yollara örnek, kablosuz, elektrik, uydu üzerinden, telefon hattından ve fiber kablo üzerinden örnek verilebilir.

Modem ve Router farkları nelerdir?

router-modem-farklari-teknosafari

Aslında bu iki cihaz arasındaki fark oldukça küçüktür. Her iki cihaz da, ev içerisinde kendisine bağlı olan tüm cihazlara birer IP adresi atar. Ancak router, bu IP adreslerini internet sağlayıcısına doğrudan göndermez, modeme yönlendirir.

Modemler ise, kendisine gönderilen tüm verileri internet sağlayıcıya yönlendirir. Yani modem özelliği olmayan bir router, herhangi bir şekilde internete bağlanamaz. Ancak herhangi bir ek router bulunmayan modem, sinyallerinin yettiği mesafede birçok cihazı internete bağlayabilir.

Router ne işe yarar?

Router cihazlar, yalnızca internet sinyalini güçlendirmek için kullanılmaz. Veri gizliliğinin önemli olduğu iş yerlerinde, router cihazlar aracılığı ile kapalı bir ağ kurulur. İş yeri çalışanları, tüm verilerini bu ağ üzerinden paylaşır ve birbirleri ile veri alış verişini yapar. Bu sayede veriler, internetten tamamen arındırılmış bir şekilde taşınır.

Evlerde ise router cihazlar, genellikle Wi-Fi sinyal güçlendirici olarak kullanılır. Modemlerin Wi-Fi sinyalinin yetmediği durumlarda, ağa kurulan bir router, bu sinyali daha uzak mesafelere yönlendirebilir. Bu sayede kullanıcılar, modem sinyallerinin yetişmediği noktalarda router aracılığı ile internete erişebilir.

Ancak son zamanlarda, yalnızca Wi-Fi sinyal güçlendirmeye odaklanmış cihazlar da piyasaya sürülmüştür. Bu tarz cihazlar, modemden gelen 2.4 Ghz sinyalleri alır ve aynı sinyali yeniden yayar. Herhangi bir şekilde router gibi özel kurulum ve karmaşık ağ işlemleri yapma gereksinimi duyulmaz. Üstelik çok daha ekonomik bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.

Router nasıl kurulur?

router-nasil-kurulur-teknosafari

Router cihazlar, genellikle kablolu bağlantı yolu ile internet bağlantısına sahip olur. Yani kullanıcılar, ev içerisinde internet ağını genişletmek için, router cihazı modem ile kablolu olarak bağlamalıdır.

Cihazların üzerinde bulunan ethernet portları ile cihazlar, doğrudan kablolu olarak internete erişebilir, ya da kablosuz internet yayını yapılabilir. Router cihazlar, donanımsal olarak karmaşık bir yapıya sahip değildir.

Özetle router cihazlar, elektrik almak için prize, internet almak için modeme kablo ile bağlanmalıdır. Bunun haricinde yapılması gereken ek bir kurulum bulunmuyor. Aynı bir modem bağlantısı gibi, cihazın varsayılan bağlantı bilgilerinden internete erişilebilir. Ya da cihaza kablolu olarak bağlandıktan sonra 192.168.1.1 bağlantı adresinden cihazın ara yüzüne erişerek, tüm bağlantı bilgileri değiştirilebilir. Ancak bu ara yüz, tüm marka ve modellerde değişiklik göstermektedir.

Router performansı

Özellikle çevrimiçi video oyunları gibi düşük ping gerektiren durumlarda, router performansı önemlidir. Ancak bu durumu etkileyen en temel faktör, kaliteli router seçimi denilebilir. Aynı bir bilgisayar gibi router cihazlar da, farklı seviye modeller ile farklı performanslar göstermektedir.

Router önerileri ve fiyatları

Öncelikle belirtmemiz gerekiyor ki “çok ucuz router” modellerini herhangi bir koşul altında önermiyoruz. Bunun sebebi, bazı router modelleri yalnızca iç ağ kurmak için tasarlanmıştır. Bu modeller, teknik açıdan internet paylaşımı yapabilse de, performans açısından oldukça düşük kalacaktır. Bu sebeple aşağıdaki router modellerini önermekteyiz.

Asus RT-N12

asus-rt-n12-router-teknosafari

Küçük iş yerleri ve evler için tasarlanmuş Asus router, kablolu ve kablosuz ağlarda kullanılabilen 300 Mbps bir modeldir. 2T2R MIMO Teknolojisi ve iki harici 5dBi yüksek verimli antenle birlikte RT-N12+ gelişmiş kablosuz performansıyla geniş bir kapsama alanı yaratır.

  • Bağlantı hızı: 300 Mbps
  • Port sayısı: 4
  • Bağlantı özellikleri: Ethernet – Wireless
  • Fiyat: ~376 TL

Zyxel NBG-6615

zyxel-nbg-6615-teknosafari

Dual band özelliğe sahip Zyxel router, geleneksel 11n tek bant yönlendirilere göre 4 kat daha hızlı. Çift bantlı kablosuz router, 64 cihaza kadar bağlanılabilen iki kablosuz ağ oluşturulmasına olanak tanıyor. Ayrıca 5 Ghz bağlantı ile düşük ping gerektiren işlemlerde de üst seviye performans gösterir.

  • Bağlantı hızı: 300 – 867 Mbps
  • Port sayısı: 4
  • Bağlantı özellikleri: Ethernet – Wireless
  • Fiyat: ~682 TL

TP-Link Archer AX50

tp-link-archer-ax50-teknosafari

Archer AX50, yüksek gereksinimli kullanıcılar için en çok satan ürünlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Wi-Fi 6 teknolojisini destekleyen router, 5 GHz bağlantıda 2400 Mbps, 2.4 GHz bağlantıda ise 574 Mbps hıza kadar akıcı ve sorunsuz hız sunabiliyor. Ayrıca cihazda bulunan düşük gecikme modu ile standart cihazlara göre %75’e kadar daha düşük gecikme süresi sunuluyor.

  • Bağlantı hızı: 574 – 2402 Mbps
  • Port sayısı: 4
  • Bağlantı özellikleri: Ethernet – Wireless
  • Fiyat: ~859 TL

İlginizi Çekebilir:

VDS Server Nedir? VDS ve VPS Farkları Nelerdir?

Raspberry Pi Nedir? Ne İşe Yarar?

Görsel Programlama (Visual Scripting) Nedir?

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz