galaxy z fold 3 inceleme
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
8 dakika

Samsung’un en pahalı ve en kabiliyetli akıllı telefonu kullanıcıya neler sunuyor? Kamerası nasıl? Tüm detaylar Samsung Galaxy Z Fold 3 inceleme yazımızda.

Samsung katlanabilir akıllı telefon teknolojisine önderlik etmek için çaba sarf ediyor. Küresel pazarda, en fazla katlanabilir telefon modelini satışa çıkartan marka olmanın yanısıra, her sene telefonlarını daha uygun fiyatlı hale getiriyor. Böylece katlanabilir telefonları isteyen herkesin alabilmesini sağlamanın yanında yeni oluşan bu pazarda aslan payını da kendisine almayı başarmaya çabalıyor.

Deneysel diyebileceğimiz ilk katlanabilir telefonun piyasaya sürülüşünden bu zamana şartlar değişti. Katlanabilir telefonlar artık daha ulaşılabilir. İlk jenerasyondan bu yana maliyetler azaltılmış olacak ki Galaxy Z Fold 3, Galaxy Fold’un neredeyse yarı fiyatına satışa sunuldu. Geçtiğimiz haftalarda Tekno Safari YouTube kanalımızda Samsung Galaxy Z Fold 3 inceleme vidoesuyla karşınızda olmuştuk. Telefonla ilgili deneyimlerimizi şimde de Samsung Galaxy Z Fold 3 inceleme yazısı ile siz teknosafari.net okurlarına aktaracağız. Samsung Galaxy Z Fold 3 neler sunuyor? Kamerası nasıl? Performansı ne seviyede? Katlanır yapısı ile ne faydalar sağlıyor? Tüm cevaplar Samsung Galaxy Z Fold 3 inceleme yazımızda.

Galaxy Z Fold 3 Tasarım

galaxy z fold 3 tasarım

Katlanır yapıda olan bir telefon tabi ki tasarım telefonu olarak nitelendirilebilir. Z Fold  3 hem bir telefon hem bir tablet. Bunun getirdiği artı ve eksi durumlar söz konusu. Öncelikle ağırlıktan başlayalım. Zira belirttiğimiz gibi Z Fold 3 ikisi bir arada denilebilecek bir akıllı cihaz. Bu sebeple normal telefonlardan biraz daha ağır. 271 gram toplam ağırlığı var. katlanabilir yapısı sebebiyle katlı ve açık hali arasında tabi ki boyut farklılıkları da söz konusu. Katlı vaziyetteyken 158.2 x 67.1 mm yükseklik ve genişliğe sahip telefonun kalınlığı 14.4 mm. Ekran açık haldeyken ise yükselik ve genişlik 158.2 x 128.1 mm iken kalınlık 6.4 mm oluyor.

Z Flip 3 inceleme yazısında bahsettiğimiz tasarım dili bu cihazda da etkili. Kenarları düzleştirilmiş, ön ve arkasına iki adet Gorilla Glass Victus cam yüzey yerleştirilmiş. Ancak Z Flip 3’ün aksine Z Fold 3’te arka yüzeyde kullanılan cam matlaştırılmış. Bu işlem tüm renk gamı için de geçerli. Cihaz ülkemizde 3 renkle satışta. Bu renkler Phantom Green, Phantom Gray, Phantom Black. İlk olarak Galaxy S 21 Ultra ile gördüğümüz ve beğendiğimiz Samsung’un kendine has mat tonlaması tüm renklerde var. Bu tonlama sayesinde cihaz daha premium gözüküyor.

Bir diğer önemli konu ise cihazın arka yüzeyinde samsung yazmaması. Menteşesinde kabartmalı bir Samsung logosu var. Ancak başka hiçbir yerde Samsung logosu ya da markalaması yer almıyor. Dış ve iç ekranlar boyutsal olarak Galaxy Z Fold 2’nin ekranlarıyla neredeyse aynı. Arka kısmında 3 adet kamerası bulunan cihazın çerçevesi alüminyumdan imal edilmiş. Samsung Galaxy Z Fold 3 tasarım açısından sev ya da nefret et şeklinde bir tarza sahip diyebiliriz. Ayrıca en önemli yeniliği Z Flip 3 gibi suya karşı dayanıklı olması. Samsung Galaxy Z Fold 3 IPX8 sertifikasına sahip ve 1.5 metre derinliğindeki tatlı suya 30 dakikaya kadar dayanıklı. Toza olan dayanıklılığı ise test edilmemiş.

Galaxy Z Fold 3 Ekran

galaxy z fold 3 ekran

Katlanabilir bir telefon olduğu için aslında Galaxy Z Fold 3’ün ekranı en büyük teknolojiyi barındıran parçası. Ancak katlanabilir ekranlar konusunda Samsung’un yavaş yavaş ilermeyi tercih ettiğini görüyoruz. İlk modelde kameralar iç ekranın yarısını kaplayan bir çentik şeklindeyken, sonraki modelde nokta şeklinde bir çentiğe yerini bıraktı. Bu modelde ise iç ekranda kamera deliği yok. Onun yerine ekran altı kamera kullanılmış. Böylece belki de çok da sık kullanılmayacak iç kameranın içerik tüketmek için en sık kullanılacak ekranda dikkat dağıtmasının önüne geçmişler.

Ekran altı kameranın üzerindeki bu katlanabilir ekran AMOLED yapıda. 7.6 inç boyutunda ve 120Hz tazeleme hızına sahip. Ekranın en boy oranı 4:3 dolayısıyla standart 16:9 içerikleri izlerken alttan ve üstten siyah bant atılmış şekilde izliyorsunuz ve ekranı doldurmak isterseniz de doğal olarak videodan fazlaca görüntü kaybı yaşıyorsunuz. Ekrandaki kat izi, her şeyin tam ortasında duruyor ve ışık açısını doğru ayarlamazsanız sürekli gözünüze batıyor. Ancak her şeye rağmen ekran çok başarılı, 1768 x 2208 piksel çözünürlüğe ve 374 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Renkler gayet canlı ve keskinlik gayet iyi. Ayrıca önceki senelerde en çok şikayet edilen parlaklık sorunu da çözüme kavuşturulmuş. Ekran 1200 nit parlaklığa kadar çıkabiliyor. Yoğun güneş ışığı altında bile rahatça görebildik.

Söz konusu dış ekran olduğunda, neredeyse onun da geçen sene ile aynı olduğunu söyleyebiliriz. 6.2 inç boyutunda ve 832 x 2268 piksel çözünürlüğünde AMOLED yapıda bir ekran. Geçen seneye göre en büyük farkı ise 120Hz tazeleme hızına sahip olması. Böylece hem içeride hem de kapakta amiral gemisi seviyesinde iki ekran sunulabiliyor.

Dış ekran biraz dar yapıda olduğu için yapacağınız çoğu işte iç ekranı açmak istiyorsunuz. Bazı uygulamalar ise iç ekranı tam olarak kapsayamıyor. Ancak iki ekran da görüntü kalitesi ve keskinlik açısından başarılı.

Galaxy Z Fold 3 Kullanıcı deneyimi

galaxy z fold 3 kullanıcı deneyimi

Galaxy Z Fold 3 kullanıcı deneyimi açısından neler sunuyor diye baktığımızda, aslında hem donanımı hem yazılımı değerlendirmiş oluyoruz. Öncelikle şunu tekraren belirtelim ki bu alışılmış standart telefonlardan değil. Dolayısıyla yaşanılan deneyim de tamamen kendine özgü. Ayrıca Samsung bu deneyimi iyileştirmek adına tüm kartlarını oynamış.

Cihazın menteşesi önceki modeli Fold 2 ya da Z Flip 3 modelindeki gibi istediğiniz açıda durabilecek şekilde tasarlanmış. Bu sayede “Flex Mode” adı verilen yarı açık formda kullanabiliyorsunuz. Samsung Android 11 tabanlı One UI 3 arayüzüyle birlikte de hem Flex Mode’u hem de cihazın büyük iç ekranını istediğiniz şekilde organize edip kullanabileceğiniz şekilde ayarlamanıza izin veriyor. Büyük ekranı ikiye hatta destekleyen uygulamalarla üçe bölebiliyorsunuz. Bu da üretkenlik açısından büyük kolaylık sağlıyor.

Yeni modelle birlikte S-Pen desteği de geldi. Haricen satılan S-Pen’i alarak bu sene çıkmamış olan Galaxy Note serisi yerine kullanabilirsiniz. Burada ekran daha büyük olduğu için kullanışlılık arttıyor. Yumuşak ekrana özel üretilen S-Pen Fold edition dış ekranda çalışmıyor. Ayrıca Bluetooh bağlantıs yok. Uzaktan denklanşör olarak kullanmak istiyorsanız S-Pen Pro modeline yönelmelisiniz.

Galaxy Z Fold 3 Performans

galaxy z fold 3 performans

Telefon gücünü Qualcomm’un son çöüzümü olan SnapDragon 888 yonga setinden alıyor. 12 GB RAM bellek ve 256 GB hafıza ile de donatılmış telefon tam bir güç paketi. Samsung’un One UI yazılımının iyi performans veriyor olması neticesinde gündelik işlerde oldukça başarılı. Ancak böyle bir telefon kullanlınca gündelik işlerin pürüzsüz olması zaten bekleniyor.

Galaxy Z Fold 3 gibi bir telefona sahip olduğunuzda her alanda en iyi performansı vermesini beklersiniz. Bu noktada Galaxy Z Fold 3 performans açısından hemen hemen herkesin beklentilerini karşılayabilir. Oyun oynamak öncelikleriniz arasındaysa büyük boyutlu iç ekranında rahat bir oyun deneyimi sunuyor. Cihazın performansı ise en  ağır oyunlarda bile sürekli olan yüksek kare hızlarını görmenizi sağlıyor.

Galaxy Z Fold 3 Kamera

galaxy z fold 3 kamera

Z Fold 3 ile Fold serisinin Galaxy Note serisinin yerini alması, yıllar önce Samsung’un Galaxy Note serisi ile yaptığını tekrar etmesi anlamına geliyor aslında. O dönemde de şimdi komik gelecek 5.2, 5.3 ve 5.5 inç boyutlu cihazlarla oluşan büyük ekranlı akıllı telefon pazarına öncülük etmiş, bu konuda görece en başarılı marka halini almıştı. Şimdi de katlanabilir telefonlar için aynısını yapmaya çalışıyor. Ancak Galaxy Z Fold 3 kamera açısından yerini aldığı Note serisi kadar başarılı mı?

Tam bir Samsung. Galaxy Z Fold 3’ün kamera deneyimi bu şekilde yorumlanabilir. Renkler canlı, fotoğraflar keskin. 12 megapiksel çözünürlüğünde biri normal biri geniş sonuncusu ise 2 kat yakınlaştıran telefoto 3 kameradan oluşan arka kamera kurulumu var. Kameralar arasında renk dengesi korunuyor. Geniş açılı kamerada görseller biraz yumuşuyor ancak yine de renkleri canlı, dinamik aralığı geniş. Arka kameraların fotoğraf performansı ışık yeterli olduğu müddetçe gayet iyi.

Işık düşmeye başlayınca Z Fold 3 amiral gemilerinde kullanılan sensörlere sahip olmadığını ele veriyor. Samsung’un gece modu işleri biraz toparlasa da kumlanma fazlaca görülüyor. Ana kameradan başka odak uzunluğuna geçiş yaparsanız işler sadece kötüleşiyor.

İş video çekmek olduğunda Galaxy Z Fold 3 yine gayet başarılı, 4K çözünürlükte 60 FPS hızında videolar çekebiliyor. Android amiral gemilerinde görmeye alıştığımız 8K burada yok, çünkü 8K çözünürlük 12 megapikseldan fazlasına tekabül ediyor. Samsung burada donanımla limitlenmiş durumda. Fotoğrafta görülen düşük ışık etkisi videoda kendisini yine belli ediyor ancak videoda çekim sonrası işleme fotoğrafa göre daha az olduğu için kumlanma kendisini daha çok belli ediyor. Ayrıca testlerimiz esnasında çok çok düşük ışıklı ortamda videonun kareler atlamaya başladığını gördük.

Telefon 2 adet  ön kamerası var ama konumları farklı. Biri iç ekranın altında diğeri ise dış ekranda kendisine ayrılmış delik şeklindeki çentikte. İç ekrandaki kamera 4 megapiksel çözünürlüğünde ve fotoğraf çekilmesi amaçlanmamış. Flex modda görüşmeler yaparken kullanılabilmesi için orada bulunuyor. Zaten ekran altı bir kamera olduğu için, netliği az, dinamik aralığı da dar. Işık kaynaklarından çok etkileniyor. Fold 3 bu kamera ile çekilen fotoğrafları yazılımla biraz işliyor ancak yine de kullanılabilirlikten uzak.

Dış ekrandaki kamera ise 10 megapikel çözünürlüğünde. Bir amiral gemisi ön kamerasından bekleneni veriyor. Dinamik aralığı geniş, keskin, yüz detaylarını iyi şekilde verebiliyor. Işık düşünce bu durumdan etkileniyor ve bir miktar yumuşama söz konusu oluyor. Video tarafında ise bu kameranın 4K çözünürlükte 30 FPS hızında videolar çekmesine imkan tanınmış.

Galaxy Z Fold 3 Batarya Performansı

galaxy z fold 3 batarya performansı

Galaxy Z Fold 3 Batarya performansı açısından değerlendirmek zor bir telefon. İç ve dış ekranı olması ayrı, iç ve dış ekranlarının adaptif tazeleme hızı olması nedeniyle net bir şey söylemek iyice zorlaşıyor. İç ekranı fazla kullandım ama oyun oynadım, yükselene tazeleme hızının etkisi bataryayı vuruyor. İç ekranı fazla kullandım ama dizi-film izledim. O zaman oyuna göre daha uzun süreli pil performansı alınabiliyor. Dış ekranı fazlaca kullandığınız bir gün ise pil ömrü daha da uzuyor.

Bu sebeplerle Z Fold 3’ün bataryası bir gün gider ya da bir hafta gider demek doğru olmaz. 4400 mAh kapasiteli bir bataryası var. Bu batarya ile benim normal kullanımlarımda bir günü çıkarttı. Genelde dış ekran dar yapıda olduğu için iç ekranı kullanmayı tercih ettiğimi de belirteyim. Ancak oyun ağırlıklı kullanacak kimseler için 1-2 saat oyun oynayarak 1 günü çıkartmasının çok çok zor olduğunu belirtelim.

Kutusunun içerisinden şarj aleti çıkmıyor, cihazın kendisi de süper hızlı şarj teknolojilerini desteklemiyor zaten. 25 watt kablolu, 11 watt kablosuz şarj desteği var. Güzel yanı ise Fold 3 ile diğer kablosuz şarj yeteneği olan cihazlarınızı şarj edebiliyorsunuz. Ters şarj özelliğini açıp Fold 3’ün arkasına yerleştirdiğiniz kulaklık, saat gibi aksesuarlarını şarj olabiliyor.

Galaxy Z Fold 3 Bağlantı özellikleri

galaxy z fold 3 bağlantı özellikleri

Tepe seviye bir telefon olduğu için Galaxy Z Fold 3 bağlantı özellikleri açısından da zengin.  Wi-Fi 6e bandını destekliyor, ayrıca Bluetooh 5.2 versiyonu desteği de mevcut. NFC özelliğinin dışında UWB özelliği mevcut. UWB’nin Ultra Wide Band yani aşırı geniş bant olarak çevirebiliriz. Bu özellik sayesinde bu özelliği destekleyen tüm Samsung cihazlarınızın yerini oldukça düşük miktarda enerji harcayarak sürekli şekilde bulabiliyosunuz. Bu da ürünlerinizi bulmanın haricinde aslında bu özelliğe sahip ürünlerin birbirinin konumlarını takip etmesini sağlıyor. Bu sayede firmalar örneğin müzik dinlerken kafanızı çevirdiğinizde müziğin telefonun olduğu konumdan geliyormuş gibi efekt almasını sağlayabiliyor.

USB-C bağlantısı üzerinden şarj olan cihazın kulaklık çıkışı da USB-C. Samsung artık cihazların kutularına AKG imzalı kaliteli kulaklığı eklemiyor maalesef. Fold 3’ün kulaklık girişi de olmaması sebebiyle müzik dinlemek isterseniz ya bir kablosuz kulaklık kullanacaksınız ya da USB-C girişi olan bir kulaklık kullanacaksınız. Burada Samsungların USB-C bağlantılı kulaklık veya çeviriciler konusunda seçici olduğunu da belirtelim. Her dönüştürücü Samsunglarda çalışmıyor. USB-C girişinin ses performansı ise AKG tarafından iyileştirilmiş.

Telefonun iki adet ses çıkışı var. Tam bir stereo etkisi sağlanıyor. Telefonu yan konumlandırdığınızda sağda solda kalacak şekilde tasarlanmış ve birbiriyle aynı performansa sahip iki hoparlör var. Telefonun ses çıkışı gayet güçlü ve zengin. İzleme keyfini arttıran etkenlerden biri.

Galaxy Z Fold 3 alınır mı?

galaxy z fold 3 alınır mı

Samsung’un en yeni tepe seviye üstelik katlanabilen telefonu Galaxy Z Fold 3 alınır mı? Yurtdışında giderek ucuzlasa da ülkemizde giderek pahalılaşıyor Samsung’un Fold serisi. Bu seneki model Galaxy Z Fold 3 21.999 TL fiyat etiketine sahip.  Bu fiyata bir telefon bir tablet almak yerine ikisini bir cihaz olarak taşımak isterseniz, piyasadaki en kabiliyletli katlanabilir telefondan başka bir seçenek yok gibi zaten.

Tekno Safari YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

İlginizi çekebilir:

Samsung Galaxy Z Flip 3 inceleme: Doğru katlama şekli mi?

Samsung Galaxy S22 Ultra Render Görüntüleri Ortaya Çıktı

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz