Okuma Süresi
7 dakika

Samsung her sene Note serisinin yenisini tanıttığı yılın ikinci yarısında, bu sene iki adet katlanabilir telefon tanıttı. Samsung Galaxy Z Flip 3 inceleme yazımızda sizler için bu ikiliden dikey katlananına göz atacağız. Doğru katlama formu Galaxy Z Flip 3 gibi mi olmalı? Galaxy Z Flip 3 performansı nasıl? Z Flip 3 alınır mı? Tüm sorularınızın cevapları yazımızda…

Samsung’un çok sevilen Note serisi de tarih sayfaları arasında yerini almış gibi gözüküyor. yıl başında S serisi için gelen S-Pen desteği, yıl ortasında da büyük, katlanabilen model Z Fold 3’a gelmiş oldu. S-Pen Note serisi telefonlarda cihazın gövdesinde kendisine yer bulabilirken S serisi ve Fold serisi için kılıf almanız şart. Peki katlanabilir telefonlar için erken mi? Bu bambaşka bir tartışma konusu. Ancak biz bugün daha uygun fiyatlı ve daha fazla kişiye hitap edebilecek Z Flip 3 modelini inceleyeceğiz.

Samsung Galaxy Z Flip 3 inceleme yazımız için telefonu uzun süreli kullandık ve her alanda  şartlarını zorladık. Böylece katlanır bir telefonun getirdiği kolaylık ya da zorlukları deneyimlemiş olduk. Ayrıca kısa bir süre önce Tekno Safari YouTube kanalımızda Samsung Galaxy Z Flip 3 inceleme videomuzu da yayınlamıştık. Fotoğraf örnekleri için videomuzu izlemeyi ve gelecek içeriklerden haberdar olmak için kanalımıza abone olmayı, bildirimleri açmayı unutmayın.

Galaxy Z Flip 3 Tasarım

galaxy z flip 3 tasarım

Samsung 2021 başında tasarım dilini değiştirmişken katlanabilir Z ailesiyle bir tasarım dili değişikliği daha yaptı. Çerçeveleri biraz daha düzleştirilmiş cihazların arka yüzeyi de bu işlemden nasibini aldı. Galaxy Z Flip 3 tasarım olarak kendini elde daha fazla hissettiren ve kullanıcıya daha fazla güven telkin eden bir yapıya kavuştu. Ayrıca renk çeşitliliği arttı. Z Flip modelinde 2 renk seçeneği mevcuttu. Öte yandan Z Flip 2 kabul edilen Z Flip 5g ise üç ayrı renkle satın alınabiliyordu. Z Flip 3’te ise toplamda 7, ülkemizde ise 4 adet renk seçeneği mevcut.

Tüm modellerinde çerçeve rengi arka cam rengiyle aynı olan Z Flip 3’ün kısmında kamera ve dış ekranı bulunduran siyah bir yüzey mevcut. Geçen seneki kamera dizilimi aksine burada kameralar alt alta konumlandırılmış. Dış ekran ise geçen seneki ekrana göre daha büyük. Ancak yine de tam fonksiyonlu bir ekran değil. İç ekran ise aynı yapısını koruyor ancak parlaklığı arttırılmış. Arkasının düz ve pürüzsüz yapısı cihazın bazı yüzeylerde duramayıp kaymasına neden oluyor. Katlı halde 86.4 x 72.2 x 17.1 mm boyutlarında olan Z Flip 3 açık halde ise 166 x 72.2 x 6.9 mm boyutlarında. Ağırlığı ise ilk modelden bu yana hala aynı, 183 gram.

Arka yüzeyi Gorilla Glass Victus ile korunan telefonun çerçevesi ise alüminyumdan imal edilmiş. Önceki modeller gibi tip-C girişi haricinde bir giriş bulundurmayan Z Flip 3’ün, getirdiği en büyük yenilik ise kuşkusuz suya karşı dayanıklılık. Yapısı nedeniyle içe açılan boşluk bulunduran cihaz suya karşı IP sertifikası almayı başarmış. Samsung cihazın iç bileşenlerini suya karşı koruma ile kaplayarak bunu başarmış. IPX8 sertifikalı Z Flip 3 1.5 metre derinliğindeki tatlı suya 30 dakikaya kadar dayanıklı. Toza olan dayanıklılığı ise test edilmemiş.

Galaxy Z Flip 3 Ekran

galaxy z flip 3 ekran

Katlanabilir bir akıllı telefon olduğu için Galaxy Z Flip 3 ekran teknolojisiyle de önem arz ediyor. Ancak yine de iç ekranda ilk modelden bu modele önemli bir farklılık göremiyoruz. Yeni modelle birlikte Samsung AMOLED ekranın parlaklığını arttırmış. Böylece önceki modellerdeki en önemli şikayetlerden biri giderilmiş oluyor. Samsung’un Foldable Dynamic AMOLED adını verdiği ekran 6.7 inç boyutunda. Full HD+ yani 1080×2640 çözünürlüğünde olan ekranın tazeleme hızı ise 120 Hz. 1200 nit en yüksek parlaklığı olan ekran HDR10+ sertifikasına da sahip. Adaptif tazeleme hızı sayesinde ihtiyacınız olmadığında tazeleme hızını düşürebiliyor. Böylece pil ömrüne katkıda bulunuyor.

Yenilikler dış ekran söz konusu olunca iç ekranın aksine oldukça fazla. Önceki nesillerde yer alan 1.1 inçlik ekran yerine 1.9 inç bir ekran dış kapakta kendisine yer buluyor. Bu ekranın çözünürlüğü ise 260×512 olarak tercih edilmiş. Aynı zamanda bu minik ekranda Super AMOLED teknolojisi tercih edilmiş. Ancak işlevselliği bir nebze artmış olsa da tam bir ekran görevi görmüyor. Yapacağınız işlemleri “widget” yardımıyla yapmanızı sağlıyor. Müzik kontrolleri yapabiliyor, hava durumuna bakabiliyorsunuz. Ayrıca bildirimlerinizi de görebiliyorsunuz. Ancak mesaj cevaplamak gibi işlemler için dahi telefonu tam olarak açmanız şart.

Galaxy Z Flip 3 Performans

galaxy z flip 3 performans

Z Flip 3 gücünü Qualcomm’un performanslı yonga seti Snapdragon 888’den alıyor. 8 çekirdekli işlemciye sahip bu yonga seti ve 8 GB RAM Android 11 tabanlı One UI 3.1 ile bir araya gelince gündelik hayatta takılma, donma, kasma hissetmiyorsunuz. Ekran çözünürlüğünün FHD+ olması ise grafik ağırlıklı işlemlerde performansı rahatlatıyor. Böylece Galaxy Z Flip 3 performası beklentisi olanları rahatça tatmin edebiliyor. Ancak suya dayanıklı kaplama nedeniyle olabileceğini düşündüğüm bir ısı yönetim sorunu mevcut. Telefonu 1-2 saat kadar kişisel bağlantı noktası olarak kullandıktan sonra dokunulamayacak kadar ısındığı fark ettik.

Samsung’un katlanabilir telefonları herkesin ulaşabileceği hale getirme isteği var. Bu sebeple fiyatlar her yeni modelle aşağı çekiliyor. Bu çabadan dolayı yeni modelle birlikte eksilen unsurlar da olabiliyor. Galaxy Z Flip serisi açısından bu, 3. nesille birlikte başlangıç depolamasının 256 GB yerine 128 GB olarak seçilebiliyor olması olarak öne çıkıyor. Bu noktada hafızanın UFS 3.1 standardında olduğunu belirtelim. Bu sayede Samsung Galaxy Z Flip 3 inceleme süresince çektiğimiz bolca fotoğraf ve videoyu hızlıca hafızasına kaydedebildi.

Galaxy Z Flip 3 Kamera

galaxy z flip 3 kamera

Samsung son yıllarda kızışan Android kamera mücelesinde tepe noktada bulunan markalardan biri. Ancak ne Flip’te ne de Fold’da bu mücadele öne çıkan 108 mp kamera sensörü yer almıyor. Tabi ki katlanan yapı nedeniyle inceliğin korunması gerekiyor. Bu sebeple de çok gelişmiş sensörler tercih edilemiyor.

Cihazın arka kapağındaki ekranı da barındıran siyah bölgede 12 mp çözünürlüğünde 2 adet kamera yer alıyor. Bu kameralardan biri geniş biri de ultra-geniş açılı çekimler için özgülenmiş. Geniş açılı kameranın diyafram açıklığı F/1.8 iken ultra geniş açıda bu değer F/2.2 olarak ayarlanmış. Ana kamerada yer alan otomatik odaklama ve OIS desteği ultra geniş kamerada yok maaelesef. Her iki kamera da HDR fotoğraf çekimini destekliyor.

Konu videoya geldiğinde ise Samsung 4K’da 60 FPS 1080p’de ise 240 FPS desteği sunuyor. HDR10+ kabiliyeti ve OIS desteği bir araya gelince Z Flip 3 video konusunda lider olmasa da gayet tatmin edici sonuçlar ortaya koyuyor.

Galaxy Z Flip 3 kamera performansı açısında amiral gemilerini hizaya öeken bir sonuç ortaya koymuyor. Ancak amacı fiyatı bandındaki en iyi kamera performansını sunmak da değil. Katlanan ekran deneyiminin yanında kullandığınız zaman üzmeyecek kameralar sunmayı amaçlamış. Bunu çok iyi şekilde başarmış. Fotoğrafların dinamik aralığı geniş. HDR doğru şartlarda, doğru miktarda etkisini gösteriyor. Güncel Samsung modelleri gibi gece modu da başarılı. Galaxy Z Flip 3’ü yapısı sayesinde yüzeylere koyarak tripoda ihtiyaç duymadan fotoğraf çekebilecek hale getirebiliyorsunuz. Geleneksel Samsung renk işleme profili sayesinde sosyal medyada paylaşmaya hazır sonuçlar ortaya koyan Galaxy Z Flip 3 kamera performansıyla kullanıcısını tatmin edebilecek seviyede sonuçlar ortaya koyuyor.

10 mp çözünürlüğündeki ön kamerası ise daha geniş bir görüş açısı sunabilirdi. Arka kameralar için söylenebilecek yorumlar burada da geçerli. Tepe seviyede performans göstermese de kullanıcıyı tatmin edecek sonuçlar veriyor. Dinamik aralığı geniş. Fotoğraflar keskin. Yapısı sayesinde eller serbest fotoğraf çekebilmek de avantaj sağlıyor. Ön kamera ile 4K çözünürlüğünde 30 FPS videolar çekmeniz mümkün.

Galaxy Z Flip 3 Özellikleri

galaxy z flip 3 özellikleri

Normal telefonların özellikleri denilince akla gelen şeyler, telefonu katlamaya başladığınız zaman sıradan geliyor. O yüzden Galaxy Z Flip 3 özellikleri denilince, yapısının kullanım deneyimine kattıklarından bahsetmemiz lazım. Samsung Galaxy Z Flip 3 inceleme videosu ve yazısı için kullanım yaptığımız sürece katlanmasından faydalandık.

Samsung’un kendine has menteşe yapısı sayesinde telefonu istediğiniz açıda açık tutabiliyorsunuz. Böylece dik konumda masaya koyabilir, görüntülü görüşme yapabilirsiniz. İsterseniz aynı konumda video izleyebilirsiniz. Her ne kadar Flip’in ekran boyutu ufak olsa da alt kısmı klavye gibi kullanarak mesaj yazabilirsiniz.

Bazı özelliklerden kısmaya gitmiş olsa da Samsung kullanıcı deneyimi etkileyecek hiçbir şeyi kısmamaya çaba sarf etmiş. Cihaz ekranı açık şekildeyken stereo ses verebiliyor. Güç tuşu parmak izi sensörü ile birleştirilmiş. Wi-Fi 6 yani AX bandını destekleyen cihaz Bluetooth 5.1 desteğine de sahip. 3.5 mm kulaklık girişi bulunmasa da USB-C portu üzerinden 32-bit ses desteği mevcut.

Galaxy Z Flip 3 Batarya Performansı

İnce ve katlanan yapısı nedeniyle Samsung telefonun bataryasını ikiye bölmüş. Bu durum da belki 100-200 mAh kapasite kaybına neden oluyor. Galaxy Z Flip 3 batarya performansı açısından oldukça sınırda bir telefon. 3300 mAh kapasiteli bataryası ve 15 watt kablolu şarj desteği mevcut. Çok yoğun kullanım yaptığınız anlarda, ekonomik olmanı gerektiğini düşündürebiliyor. Özellikle oldukça parlak ana ekranı uzun süreli açık tuttuğunuz süre pil ömrü üzerinde çok etkili.

Türkiye’nin Pazarları Şile bölümünde kamera arkası çekimler için 2-3 saat boyunca kamera yoğunluklu yaptığımız kullanımda yaklaşık %40’lık bir pil seviyesi kaybı yaşadık. Bu da büyük olmayan pil kapasitesinin ekran ya da kamera kullanımıyla ne kadar ciddi şekilde etkilendiğini gösteriyor. 10 watt kablosuz şarj desteği olan telefon 4.5 watt ters şarjı da destekliyor.

Galaxy Z Flip 3 Alınır mı?

galaxy z flip 3 alınır mı

İlk jenerasyon Galaxy Z Flip ülkemizde 15.000 TL civarında bir fiyatla satışa sunulmuştu. Amerika fiyatı ise 1500 dolar civarındaydı. Flip 3 ise Amerika’da 1099 dolardan satışa sunulurken ülkemizde 11999 TL etiketiyle satışta. Kısılan özellikler diğer ülkelerde kullancıya yarasa da kur farkları yüzünden bizim açımızdan çok da etkili olamıyor. Peki bu durumda Galaxy Z Flip 3 alınır mı?

Şunu önemle belirtmek istiyorum ki Z Flip 3 farklı beklentileri olan insanlar için tasarlanmış bir telefon. Aynı fiyat bandında amiral gemileri alıp daha iyi bir kameraya sahip olabilirsiniz. Ancak Z Flip 3’ün katlanan yapısı ve kullanım kolaylıkları farklı bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Bu deneyimi yaşamak sizin için önemli ya da öncelikli değilse aynı fiyat bandında başka ürünlere yönelebilirsiniz. Ancak katlanan yapısıyla başka hiçbir telefonda yaşayamayacağınız bir deneyim sunduğu da aşikar.

Tekno Safari YouTube kanalımızdaki videomuza göz atmayı unutmayın!

 

İlginizi çekebilir:

Katlanabilir Akıllı Telefonlar Galaxy Z Fold3 ve Z Flip3 Ön Satışları Başladı

Samsung Galaxy Z Flip ile 24 saat!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz