Singapur, geliştirdiği TraceTogether Token cihazı ve uygulaması ile COVID-19 virüsüne karşı hasta takibini GPS ihtiyacı duymadan gerçekleştirebiliyor. Vatandaşların her an yanında taşıyabildiği avuç büyüklüğündeki cihaz, farklı bir Token cihazının Bluetooth sinyalini algıladığında yetkililere uyarı gönderiyor.
Devletler için pandemi sürecinde hastaların temas takibi büyük önem arz ederken, vatandaşlar ise gizlilik ve veri mahremiyetine dikkat edilmesini talep ediyor. Fakat farklı ülkelerde geliştirilen mobil temas takip uygulamalarının pek çoğu, GPS bağlantısına ihtiyaç duyuyor. Bazı uzmanlar GPS verilerinin alınması veya yedeklenmesinin, riskli ve mahremiyet haklarına aykırı olduğuna işaret ederken bazılarıysa söz konusu verilerin, bir gereklilik durumunda kullanılabileceğini söylüyor. 5.6 milyon nüfusa sahip Singapur ise dünya genelinde tartışılan bu konuya, Haziran ayında tanıttığı TraceTogether Token uygulaması ile cevap verdi.
Enfekte olan insanların diğer insanlar ile etkileşimini önlemek amacıyla geliştirilen donanım, ilk olarak akıllı telefonu olmayan yaşlılar için kullanılmaya başlandı. Aktarılan detaylara göre; veri gizliliğine önem veren Token, etkileşimleri 25 gün boyunca hafızada tuttuktan sonra siliyor. Uygulama üzerinden de kontrol edilebilen teknolojiyi kullanmak ve kimlik numarası ile uyarının sağlanması için kullanıcıların, telefon numarası iletmesi gerekiyor. Kişisel verileri internet ağı üzerinde saklamayan ve hasta haklarını üst seviyede korumayı hedefleyen uygulama, Google Play Store ve App Store üzerinden de indirilebiliyor.
TraceTogether Token GPS kullanmadan hasta takibine imkan tanıyor
Diğer yandan geliştirilen her uygulama, beklenilen etkiyi karşılayamayabiliyor. 5.6 milyonluk ülkenin yaklaşık yüzde 35’inin kullanmaya başladığı TraceTogether Token ile ilgili şikayetler gelmeye devam ediyor. Bluetooth kullanımının telefonlarında pil ömrünü kısalttığını söyleyen vatandaşların, şimdiden uygulamayı silmeye başladığı ifade ediliyor. Yetkililer, bu gibi teknolojilerin hastalık ve temas takibi için önemli bir yeri olduğunu belirtse de vatandaşların, uyarıları ne ölçüde dikkate aldığı hala kritik noktalardan birisi.
Uygulamanın çalışma mantığını “The BIGSTORY” programında anlatan Irene ise insanların toplu alanda doğru maske kullanımı arttırmak amacıyla, bu tür uygulamaların Pokemon GO gibi oyunlaştırılabileceğini ve hediyelerle motivasyonun artırılabileceğini ifade ediyor.
Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Microsoft Yeni Yetenek Girişimi Programı, İşsizlik Problemi Olan 25 Milyon Kişiye Destek Olacak
On Binlerce Yapay Beyin Sinapsı, Tek Bir Çipte Birleştirildi
İnternet Yasakları, TikTok Hangi Verilerinizi Çalıyor – DigiToll #22 Yayında!