Okuma Süresi
3 dakika

Her geçen gün WhatsApp’tan gelen yabancı numaralarla yapılan aramalar, mesajlar artıyor. Instagramdan tanımadığınız kişilerden gelen mesajlar ve yorumlar da öyle. Kısacası sosyal medya dolandırıcılar için bir cennet. Aman dikkat!

Eset uzmanları sahte takipçilerin nasıl tespit edileceğine dair ipuçları paylaştı.

Dünya genelinde 4,5 milyar insanın, yani küresel nüfusun neredeyse yüzde 55’inin, büyük platformların birinde en az bir hesabı var. Yine dünya genelinde internet kullanıcıları her gün yaklaşık iki buçuk saatini tercih ettikleri sosyal medya platformlarında haber okuyarak, hikaye ve resimler paylaşarak geçiriyor.

Verile baktığımızda dünya genelindeki kullanıcı sayısının büyüklüğü, kullanıcıların oluşturdukları içeriklerin çeşitliliği ve kötü niyetli aktörlerin her duruma adapte olma hızı, bu platformların denetlenmesini sağlayan kurum ve kuruluşların işini oldukça zorlaştırıyor.

Dikkat edilmesi gereken en büyük tehditler, iddia ettikleri kişi olmayan arkadaşlar ve takipçilerdir. Dolandırıcılar genelde otomatik botlar tarafından kayıt edilen ve yönetilen bu profilleri kullanarak kullanıcılara “gerçek olamayacak kadar iyi” tekliflerle mesajlar atar, hikaye anlatımı ile tıklama tuzağı kurar, duygusal anlamda aldatma mesajları gönderir. Bu kandırma mesajları “profilinizi kim görüntüledi” bağlantısı, sahte kripto para yatırımı, ya da ücretsiz hediye kartı gibi çok çeşitli konularda olabilir.

Uzmanlar, atılan duygusal mesajlarla kullanıcıların tuzağa çekilebildiğini vurguluyorlar. Dolandırıcı önce sizi tanımaya çalışıyor. Aman dikkat mesajlaşmalar bilerek uzatılıyor! Bazı dolandırcılar, yardıma ihtiyaçı olduğunu ya da yatırımını desteklemenizi rica ediyor. Bunlar en iyi niyetlileri! Mesajlaşmalarınıza dikkat edin.

İşte Eset uzmanlarının dolandırıcıları tespit etmek için önerileri.

Alışılmışın dışında bir biyografi: 

Sahte hesaplarda başka yerlerden kopyalanan ve güncellenen biyografiler bulunabilir Ayrıca yazım hatalarına, aşırı emojilere veya bir botu işaret eden yapmacık yazım diline de dikkat edin.

Başkasını taklit edenler: 

Dolandırıcılar, kendilerine para gönderilmesini istemeden önce, kurbanla romantik bir çevrimiçi ilişki kurmaya yönelik bir teklifle, flört sitelerinde yaptıkları gibi sahte sosyal medya profilleri kullanabilirler. Tersine görsel arama, yapılacak ilk iş olmalıdır.

“Takipçiler” ve “Takip edilenler” arasındaki uyumsuzluk:

Bu özellikle Instagram’da ön plana çıkar. Spam hesapları otomatik olarak yüz binlerce kullanıcıyı takip eder ama bunların çok azı bu hesapları geri takip eder.

Arkadaşa ait profil resmi:

Dolandırıcılar bir arkadaşının hesabını kopyalamaya çalışır. Daha sonra arkadaşının başı dertteymiş gibi davranıp para isteyen acil bir mesaj gönderebilirler. Bunu yapmak göründüğünden daha kolaydır ve yine de pek çok farkında olmayan sosyal medya kullanıcısını kandırır. Herhangi bir arkadaşınızın size gerçekten böyle bir mesaj gönderip göndermediğini tekrar kontrol etmek her zaman faydalıdır. Onlara bu durumu bir başka kanaldan sorun. Ya da mesajı gönderen hesabı inceleyin.

Doğrudan mesaj (DM) spamleri  

Dolandırıcılık hesapları genellikle size sahte tekliflerle doğrudan mesaj göndermeye çalışır ve sizi başka birine DM göndermeye veya daha fazla bilgi edinmek için bir web sitesini ziyaret etmeye teşvik eder. Bu hesaplar aynı zamanda sahtedir ve kripto yatırım dolandırıcılığından satış dolandırıcılığına kadar her şeyi satmak için kullanılır. Özellikle Instagramda mesaj kutunuzda istekler bölümündeki işbirliği ve tanıtım için gelen mesajlara ve linklere tıklamadan önce bir kez daha düşünün!

Ücretsiz hediyeler:

Örneğin bir anket karşılığı hediye ve/veya nakit teklif eden hesaplara dikkat edin. Bunu yapmak için büyük bir ismi taklit edebilir. Onlar sadece sizin kişisel bilgilerinizi istemektedir.

Çok indirimli ürünler:

Sahte hesaplar aynı zamanda büyük oranda indirimli lüks eşyaların tanıtımını da yapabilir. Bir şey gerçek olamayacak kadar ucuz ise büyük olasılıkla gerçek değildir.

Sahte hesaplarla karşılaşırsanız bildirebilirsiniz. Peki sahte hesaplar nasıl bildirilir?
Instagram ve LinkedIn gibi birçok sosyal medya uygulaması sürekli olarak hesap doğrulamayı iyileştirmenin ve gerçek olmayan kullanıcıları ve botları platformlarından atmanın yollarını arıyor. Sahte hesapları tespit etmek için sahip oldukları en iyi araçlardan biri de kullanıcılar. Sahte bir profile rastlarsanız, dört ana sosyal medya sitesinde bunu nasıl bildireceğinizi sizlerle paylaşalım.

Facebook
Birisi sizin yerinize geçmeye çalışıyorsa bu sayfayı ziyaret edin: Sahte bir hesap tespit ederseniz, profil fotoğrafının altındaki üç noktalı düğmeye ve ardından “Bul, destekle veya bildir” veya “Sayfayı Bildir” seçeneğine tıklayın.

X (eski adıyla Twitter)
Buradan rapor edin. Veya hesap adının yanındaki üç noktaya tıklayın ve ardından talimatları izleyin.

Instagram
Hesap adının yanındaki üç noktayı ve ardından “Bildir “i tıklayın. Veya sizi, işletmenizi veya çocuğunuzu taklit eden bir hesabı bildirmek için buraya tıklayın.

LinkedIn
Hesap adının altındaki “Daha Fazla” ve ardından “Bildir/Engelle” veya “Kötüye Kullanım Bildir” seçeneğine tıklayın.

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz