Telefon Ömrünü Uzatacak Öneriler: Telefon Doğru Şarj Etme ve Önemi
Okuma Süresi
4 dakika

Artık yalnızca iletişim için değil, sosyal medya kullanımı, maillerin takibi, ses kaydı gibi çok farklı amaçlar için de kullandığımız telefonlarda bir süre sonra şarj problemi doğabiliyor. Bu noktada telefon doğru şarj etme konusu büyük önem taşıyor. Konuya dair tüm kritik noktaları ve yapmanız gerekenleri bu yazımızda kapsamlı bir şekilde ele aldık.

Artık elimizden düşüremediğimiz, iletişim ve eğlencenin dışında kişisel işlerimiz için de kullandığımız telefonlar bildiğimiz gibi şarj ile çalışıyor. Sürekli açık olan ve pek dinlenme şansı tanımadığımız telefonlarımız batarya gücünü haliyle zaman içinde kaybediyor. Ama bu süreyi uzatabilmek bizim elimizde. Telefon doğru şarj etme kurallarına uyduğumuz takdirde telefonumuzu çok daha uzun süre kullanabilmemiz mümkün. Peki bu kurallar neler? Hemen bakalım…

Telefon Ayarlarını Kontrol Etmek İlk Şart

Telefon doğru şarj etme

Pil ömrünü kontrol altına aldığınızda telefonunuzun ömrünü uzatacak ilk adımı atmışsınız demektir. Bu kontrolü sağlamak için telefonunuzun ekran parlaklığını ortam koşullarına göre ayarlamalı ve ancak çok aydınlık ortamlarda yüksek ekran parlaklığını tercih etmelisiniz. Bunun yanı sıra arkaplanda çalışıp pilinizi tüketmeye devam eden uygulamalar olabilir. Bunun için de kullanmayı bıraktığınız uygulamaları arkaplanda da tamamen durdurmalısınız. Böylece şarjınızın daha uzun süre dayandığını göreceksiniz.

Akıllı Telefon Doğru Şarj Etme Konusunda Temel Kurallar

  • Yeni aldığınız telefonun kutu içeriğinde ilk şarja dair yönerge bulunur. Buna dikkat etmeli ve ilk şarj için uygun yönteme uymalısınız.
  • Şarj kabloları da adaptörleri de kalite bakımından farklılık gösterir. Orijinal olmayan şarj aletlerinde aynı verimi almanız zordur. Bu yüzden şarj aletiniz bozulduğunda yenisini alırken orijinalini tercih edin. Bu şekilde daha uzun süre kullanım şansı da elde etmiş olursunuz.
  • Şarjınızın sıklıkla tamamen bitmesi önemli bir dezavantajdır. Her pilin tamamen kapanmaya belli düzeyde toleransı vardır, bir noktadan sonra pil bu duruma tepki verecektir. Buna dikkat etmeli ve telefonunuz pil uyarısı vermeden şarj aşamasına geçmelisiniz.
  • Telefon pillerinde genellikle hafıza özelliği vardır. Yani siz telefonunuzu çoğunlukla %15 ile %85 arasında şarj ederseniz telefonunuz %15’in altını ve %85’in üstünü artık tanımayabilir ve sadece bu aralıkta çalışmaya başlayabilir. Bu şekilde şarj etmek de Android doğru şarj kurallarına aykırıdır.
  • Eğer telefonunuzu belirli bir süre kullanmayacaksanız kapalı bir şekilde muhafaza etmeniz en doğrusu. Ama burada da telefonunuzu arada bir açıp belirli süre şarj etmeniz önemli bir nokta.

Hızlı Şarj Konusunu İnceleyelim – Hızlı Şarj Nedir?

Hızlı şarjlı adaptör daha fazla elektrik akımı sağlayarak telefonunuzu daha kısa sürede şarj ediyor. Peki hızlı şarj zararlı mı? Eğer telefonunuzda hızlı şarj özelliği varsa korkmanıza gerek yok. Telefonunuz zaten bu özelliğe uyumlu olarak üretilmiş demektir. Ama hızlı şarj özelliği bulunmayan bir telefonda hızlı şarj adaptörü kullanmamalısınız. Bir sorun olacağını kesin olarak söyleyemesek de bu riski göze almak pek de doğru değil.

Burada “Akıllı telefon neden yavaş şarj olur?” sorusunu da ele almak gerek. Hızlı şarj özelliği olmayan telefonlar daha yavaş şarj oluyor. Hızlı şarj olabilen telefonlarda da bazen kablo bağlantısında olan sorundan dolayı “Kablo şarjı” diye görünen yavaş şarj işlemiyle karşılaşabiliyor. Böyle bir durum yaşarsanız kabloyu çıkarıp tekrar takmanız sorunu yüksek ihtimal çözecektir. Elektrik akımının yavaş olduğu priz veya kablolarda da yavaş şarj ile karşılaşılacaktır.

Kablosuz Şarja da Değinelim

Kablosuz şarj olabilen telefonlar da günümüzün yeni teknolojik ögelerinden. Dikkat çeken bu özellik bazılarımıza biraz korkutucu da gelebiliyor. Ama paniğe hiç lüzum yok çünkü teknoloji buna da imkan tanıyor. Yani telefonunuz buna izin veriyorsa kablosuz şarj özelliğinden de faydalanabilirsiniz. Sadece kablolu şarj performansını beklememeniz gerekiyor, kablosuz şarj nispeten fazla zaman alabiliyor.

Şarj Aletini Prizde Bırakmamak Önemli

Prizde takılı olan şarj aletinin ucundan telefonunuzu çekip alabilirsiniz. Bunun yanlış bir davranış olduğunu söyleyebiliriz. Eğer telefonunuzu kısa bir süre sonra tekrar şarja takmayacaksanız şarj aletini prizden çıkarmalısınız. Çünkü telefon bağlı olmasa da şarj aletleri prizden az miktarda güç almaya devam eder. Bu çok yaygın olmamakla birlikte kısa devre sonucu yangına bile sebep olabilen bir durumdur. Bu yüzden dikkat etmeniz önemli.

Telefon Ne Kadar Şarj Edilmeli?

Telefon ne kadar şarj edilmeli sorusunun aslında net bir yanıtı yok ve telefon şarj süresi ile ilgili net bir şey söylemek zor. Çünkü her telefon kendine özgü bir sürede şarjını tamamlar.

Telefon Kaç Günde Bir Şarj Edilmeli?

Telefon kaç günde bir şarj edilmeli sorusu için de aslında net bir yanıt yok. Bununla ilgili bir kısıtlama yok, şarjınızın ne kadar gittiği önemli. Fakat telefonu çok uzun süreler boyunca kullanmak ömrünün kısalmasına sebep olacağı için bataryayı olabildiğince uzun süre dolu tutmaya özen göstermeniz tavsiye edilir.

Peki Telefon Sabaha Kadar Şarjda Kalsa Ne Olur?

Peki Telefon Sabaha Kadar Şarjda Kalsa Ne Olur

Birçok kullanıcı telefonu gece şarja taktığı için telefon sabaha kadar şarjda kalsa ne olur diye soruyor ve endişeleniyor. Telefonu gece şarja taktığımızda uykudan kalkıp telefonu şarjdan çıkarmak pek mümkün olmuyor ve bu nedenle telefon sabaha kadar şarjda kalıyor. Günümüzde üretilen akıllı telefonlar şarj %100’e ulaştığında elektrik akımını kesse de bu durum tamamen güvenli olmuyor. Çünkü telefonlar kullanılmadığı anlarda da az da olsa güç tüketiyor, hal böyle olunca da güç azaldıkça elektrik akımı almaya devam ediyor. Ortaya çıkan bu sağlıksız durum pil için bir tehdit oluşturabiliyor. Bu yüzden gece uyumadan önce telefon şarjını doldurmayı alışkanlık haline getirmek gerekiyor.

Telefonları Sıcaktan Korumalısınız

Telefonunuzu kılıfıyla beraber şarj etmeniz ısındığı durumlarda zararlı olabilir. Bu yüzden şarja takarken kılıfını çıkarmanız iyi olabilir. Telefonunuzu aynı zamanda 35 derecenin üstünde veya 10 derecenin altında da muhafaza etmemelisiniz. Bu durum pil sağlığını etkileyecektir.

İlginizi Çekebilir:

Şarjı en uzun giden 11 telefon

En İyi 10 Oyun Telefonu Mayıs 2020 (Liste)

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın.

1 Yorum

  1. Züğürtlükten kafayı takıp tamamını okudum. Telefon pert olmadıkça yenisini almıyorum. Hatta pert oldu, yenisini alana kadar 2 yıl telefonsuz dolaştım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz