Okuma Süresi
4 dakika

Gün içinde ortak kullanılan pek çok objeye temas ettiğimiz ve akıllı telefonlarımızı elimizden düşürmediğimiz için telefonlar, çoğu zaman kir ve bakteri yuvası haline dönüşebiliyor. Kullanıcıların çoğu ise bu durumu düzeltebilmek ve telefon ekranı temizliği için pek çok yöntem deniyor. Bu yöntemlerden bazıları, oldukça akılcı ve işlevsel gibi görünse de telefon ekranına ciddi zararlar verebiliyor. Bu yüzden telefon ekranı temizliği için yaygın olarak kullanılan fakat asla başvurulmaması gereken 9 ana yöntemi, “Tekno Safari” okurları için derledik.  

Telefon kullanıcıları, gün içinde ortak kullanılan pek çok objeye temas ettiği için akıllı telefonlar, çoğu zaman etkili bir kir ve bakteri yuvasına dönüşebiliyor. Özellikle ne kadar sık telefonumuza, sonrasında da yüzümüze dokunduğumuz düşünüldüğünde elektronik dostlarımız, sağlığımız için ciddi bir tehdit oluşturur hale gelebiliyor. Durum böyle olunca kullanıcılar, telefon ekranlarını temizlemek için pek çok farklı yöntem deniyor. Fakat ekran temizliği oldukça güç olduğundan denenen yöntemler her zaman etkili bir temizlik işlemi sağlamayabiliyor.  

Bu yüzden akıllı telefon kullanıcıları, çoğu zaman ekranlarını temizlemek için oldukça agresif yöntemler deniyor. Telefondaki inatçı parmak izi lekeleri veya makyaj kalıntıları için bu tip yöntemler çok efektif gibi görünse de pek çoğu, ekranın en üstündeki koruyucu tabakayı aşındırdığı için ekrana ciddi zararlar verebiliyor. Uzmanlar kullanıcıların, uzun vadede ekranı dayanıksız hale getiren ve ekran ömrünü kısaltan bu yöntemlerden kaçınması gerektiğine işaret ediyor. Biz de ekranınızı en iyi yöntemle temizleyebilmeniz için “CNet”in hazırladığı rehberden faydalanarak yaygın olarak kullanılan, fakat asla başvurulmaması gereken 9 ana yöntemi Tekno Safari” okurları için derledik. 

İşte telefon ekranınızı temizlerken asla kullanmamanız gereken 9 malzeme! 

1) Cam Temizleyiciler 

cam temizleyicilerCam temizleyiciler, cam ve ayna temizliğinde oldukça iyi bir temizlik sağladığı için genellikle telefon ekranında da aynı temizliği sağlayabileceği öngörülüyor. Fakat bu algı kesinlikle yanlış. Özellikle yeni model telefon ekranlarının üst tabakasında su ve yağ geçirmeyen koruyucu bir kaplama bulunuyor. Fakat bu kaplama zamanla yıpranabildiği için cam temizleyici gibi agresif malzemeler, bu kaplamayı soyabiliyor ya da kazıyabiliyor. Bu da telefon ekranınızı, çiziklere karşı daha hassas bir hale getiriyor. 

2) Mutfak Temizleyicileri 

mutfak temizleyicileriÖzellikle Apple, ev ürünleri için kullanılan temizlik malzemelerinin kesinlikle telefonlarda kullanılmamasını tavsiye ediyor. Bu tip temizleyicilerin kiri aşındıran formülü, koruyucu katmana zarar verebiliyor.  

3) Kağıt Havlular 

kağıt havlularKağıt havlular, küçük kalıntılar halinde parçalanabildiği için telefonunuzun üzerindeki kalıntıları temizlemek yerine daha da kötü bir hale getirebiliyor. Bu yüzden bu tip temizleyiciler, ekran temizliğinizi daha da içinden çıkılmaz bir hale getirirken elektronik dostunuzun üzerinden küçük çiziklere de sebebiyet verebiliyor. 

4) Alkol 

alkolAlkol ve alkol bazlı temizleyiciler, zaman içinde yeni telefonlardaki koruyucu kaplamayı zayıflatarak ekranı, çiziklere daha müsait bir hale getiriyor. Uzmanlar kullanıcıların, kullanılması güvenli olduğu belirtilen ekran temizleyicilerin içerik listesinde bile alkol olup olmadığını kontrol etmelerini tavsiye ediyor. 

5) Makyaj Temizleyiciler 

makyaj temizleyicileriBazı makyaj temizleyiciler, elektronik ekranlara zarar verebilecek kimyasal maddeler içerebiliyor. Bu yüzden akıllı telefon kullanıcılarının, makyaj temizleyicilerden uzak durması ve bunun yerine, hafifçe ıslatılmış yumuşak bir bez kullanması tavsiye ediliyor. 

6) Tazyikli Hava 

compressed air clean ile ilgili görsel sonucuTelefonlar oldukça hassas cihazlar olduğu için onlara yoğun biçimde hava püskürtmek, özellikle cihaz mikrofonlarında oldukça fazla hasara sebep olabiliyor. Teknoloji devleri kullanıcıları, tazyikli veya basınçlı hava kullanarak telefonlarını temizlememeleri konusunda uyarıyor. 

7) Bulaşık Deterjanı ve El Sabunu 

bulaşık sabunları ve el sabunlarıBulaşık deterjanı ve el sabunları, oldukça nazikçe temizleyen materyaller olsa da en efektif temizlemeyi suyla karıştırıldıklarında sağlıyor. Fakat çoğu telefon şirketi, akıllı telefonların sudan uzak tutulması ve suyla temizleme için nemli bir beze bağlı kalınması gerektiğini ifade ediyor. 

8) Sirke 

sirkeSirke, ekran kaplamasını soyabildiği için ekran temizliğinde asla kullanılmaması gereken malzemeler arasında gösteriliyor. Diğer yandan yarı yarıya suyla seyreltilmiş sirkenin, telefonun arkası ve yanları gibi diğer bölümlerinde kullanılabileceği ifade ediliyor. 

9) Dezenfektan Mendiller 

dezenfektan mendiller

Bu tip mendillerin üzerinde bulunan uyarılarda, her kullanımdan sonra ellerin yıkanması gerektiği belirtiliyor. Bu yüzden sonrasında yüzünüze değdireceğiniz bir ürünü bu mendillerle temizlemek iyi bir fikir değil gibi görünüyor. Bununla birlikte; uzmanlar bu tip mendillerin, içerisinde yine ekran kaplamasını soyabilecek alkoller bulundurduğunu ifade ediyor.  

Peki telefon ekranı temizliği için en iyi yöntem nedir? 

Diğer yandan telefon ekranı temizliği için en iyi yöntemin ne olduğu da oldukça fazla oranda merak ediliyor. Uzmanlar çoğunlukla ekrandaki parmak izi lekelerinin, yemek tarifine bakmak için telefonunuzu kullandığınızda ortaya çıkan çiğ et kalıntılarının veya yüzünüzden transfer olan makyaj lekelerinin temizlenmesi için mikrofiber bez kullanımının doğru olduğuna işaret ediyor. Bu tip lekelerin çıkarılması için alkollü su kullanmak veya makyaj çıkarıcılara başvurmak oldukça akılcı görünüyor olsa da bu tip maddeler, ekran üzerindeki koruyucu tabakayı aşındırabiliyor. Leke, çıkması güç bir hale geldiğinde ise mikrofiber bezin hafifçe ıslatılması ve o şekilde ekran temizliğine devam edilmesi tavsiye ediliyor. Bu noktada suyun doğrudan ekrana püskürtülmesi, kesinlikle yapılmaması gereken bir davranış olarak gösteriliyor.  

Mikrofiber bezin gerekli durumlarda ıslatılmasını tavsiye eden uzmanlar, bezin doğrudan suya batırılmaması gerektiğini ve beze bir sprey aracılığıyla su püskürtülmesinin daha iyi olacağını söylüyor. Özellikle ekran temizliğinde, ne kadar az su kullanırsanız telefon için o kadar sağlıklı olacağı ifade ediliyor. Diğer yandan ekrana yapışan toz ve diğer tanecikli kalıntılar için ise en uygun yöntemin selo bant kullanımı olduğuna işaret ediliyor. Selo bandın ulaşamayacağı ses girişi ve hoparlör deliği gibi alanlarda, kürdan veya küçük vakumlu bir aracın kullanılmasının daha faydalı olacağı belirtiliyor.  

Su geçirmez telefonlar su altında yıkanabilir mi?

Bununla birlikte uzmanlar, su geçirmez telefonların da sadece belli bir seviyeye kadar suya dayanıklılığı olduğu konusunda kullanıcıları uyarıyor. Bu yüzden su geçirmez telefonların doğrudan su altında yıkanmasının, oldukça tehlikeli olduğu; bunun yerine ıslak bir bezle silinmesinin daha iyi bir seçenek olduğu ifade ediliyor. 

Teknoloji haber bülteni için tıklayınız.

Samsung, “Galaxy Z Flip”in katlanabilir ekranını diğer üreticilere satacak

Motorola Rarz’ın ekranında arızalar çıkmaya başladı

Telefonumda Virüs mü Var? Nasıl Anlaşılır ve Temizlenir?