Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Telegram ’da 100 binden fazla kadın kullanıcının deepfake çıplak görüntülerini oluşturan botlar tespit edildi. Görsel tehdit istihbarat firması Sensity’nin tespit ettiği botların, en çok kullanıldığı ülkenin ise Rusya olduğu belirtildi.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte pek çok yeni güvenlik tehditi ve unsuru daha da yaygınlaşmaya başladı. Bu bağlamda söz konusu tehditlerden biri ise deepfake teknolojisi olarak yorumlanıyor. Normalde tek başına bir tehdit unsuru oluşturmayan deepfake kötü amaçlarla kullanıldığında ise ortaya ciddi güvenlik sorunları çıkarıyor.

Deepfake ile alakalı zararlı bir olay görsel tehdit istihbaratı Sensity tarafından ortaya çıkarıldı. Sensity, Telegram ’da zararlı bir bot ağı keşfettiğini açıkladı. 104 binden fazla kadın görseli kullanarak çıplaklık içeren görüntüler üreten bu bot ağında yer alan bir kısım kadının yaşı ise henüz reşit değil. 

Engadget’ta yer alan bir habere göre, deepkafe botları son aylarda önemli derecede artış gösterdi. Özellikle son üç ayda deepfake botlarının yüzde 200 artış gösterdiği belirtiliyor. Bu botların bu kadar yaygın olmasının sebebi ise, bedava ve pek çok akıllı telefon üzerinden erişilebilir durumda olması gösteriliyor. 

Telegram ‘daki deepfake botların %70’i Rusya’dan kullanılıyor

Sensity’nin açıkladığı verilere göre, bu deepfake botlarının yüzde 70’i Rusya’dan kullanılıyor. Telegram Rusya’da bir süre önce yasaklanmış olsa da deepfake botlarının ülkenin en büyük sosyal ağ platformu olan VK içinde de bulunduğu aktarılıyor.

Telegram’da 104 bin kadının görüntüleri kullanarak oluşturulan bu zararlı botların İngilizce konuşulan ülkelerde çok fazla yayılamadığı aktarılıyor. Söz konusu botların özellikle Birleşik Krallık, Avusturalya ve ABD’de çok aktif olmadığı söyleniyor.

Telegram botlarının daha önce de sık sık gündeme gelen DeepNude uygulamasında kullanılan makine öğrenme algoritmasının kullanıldığı yönünde tahminler bulunuyor. 2019 yılının Haziran ayında kapatılan NeepNude’un kaynak kodlarının çeşitli torrent ve açık kaynak kodu portallarında yer aldığı belirtiliyor.

Zaman zaman eğlence videolarında yer alan kimi zaman ise ünlüleri hedef gösteren Deepfake’ler yapay zekanın gelişmesiyle birlikte daha tehlikeli olaylara sebebiyet verebilir. Bu noktada özellikle Telegram gibi şirketlerin ciddi güvenlik önlemleri alması gerektiği de bir kez daha görülmüş oldu. 

İlginizi Çekebilir:

Yapay Zeka ile Deepfake yüzde 65 Oranında Tespit Edilebiliyor

Deepfake teknolojisi ile dolandırıcılık dönemi başladı!

Teknoloji Haber Bülteni DigiToll İçin Tıklayınız..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz