deepfake teknolojisi
Okuma Süresi
3 dakika

Son dönemde oldukça gelişen ve yaygınlaşan Deepfake teknolojisi dolandırıcılığa da yeni alanlar açıyor. Deepfake ile dolandırıcılık yöntemlerinin başında sahte video ve ses dokümanları kullanılıyor.

Dijitalleşen dünyada veri ihlalleri şirketler için büyük bir tehdit haline geldi. Siber suçlular Deepfake teknolojisi ile sahte video ve ses dokümanlarından yararlanarak kişilerin, büyük ticari kuruluşların ve hatta ülkelerin operasyonlarını riske sokuyorlar. 2020’de siber suçluların bu teknolojiyi kullanımında artış olacağını öngörüldüğüne dair haberimizi daha önce sizinle paylaşmıştık. Şimdi ise bu konudaki gerçek örnekleri sizlerle paylaşacağız. 

Gelişen ve yaygınlaşan teknoloji, hayatımızı kolaylaştırdığı gibi bizler için riskler de taşıyor. Veri ihlalleri günümüzün en büyük sorunları arasında. Siber suçlular bireysel ve kurumsal kullanıcıları tehdit ediyor ve her gün binlerce ihlal ve saldırı gerçekleşiyor.

Son dönemde yaygınlaşan ve bir insan görüntüsü ve hareketlerine gerçeğinden ayırt edilemeyecek derecede yakınlaşan Deepfake, siber suçlular için bir araç haline geldi. Bir insanın yüzünü bir başkasının vücuduna yerleştirmek ve hatta ses kayıtlarıyla oynamayı mümkün kılan Deepfake ile dolandırıcılık yapmak artık neredeyse mümkün. Bu durum hem kişi hem de kurumların güvenliğini tehdit edecek boyutlarda.

Siber suçlarda Deepfake kullanım alanları birkaç farklı şekilde değerlendirilebiliyor. Bunlardan kullanılmaya başlanan ve aktif olarak denenen yollardan biri yöneticilerin sesinin değiştirilmesi. Geçen yıl ABD’de, manipüle edilmiş yönetici sesleri değiştirilerek çeşitli dolandırıcılık girişimi kayıtlara geçti. Bunlar elbette tespit edilebilen. Bunların dışında gerçekleşen girişim ve dolandırıcılık vakalarının sayısı ise bilinmiyor.

Deeepfake teknolojisi ile geçen yıl ABD’de şirketlerden para çalmak amacıyla tespit edilen 3 vaka bulunuyor. Şirket yöneticilerinin sesleri, Deepfake teknolojisiyle değiştirilerek, şirketlerden para çalma girişiminde bulunulduğu tespit edildi. Yine 2019’da Hacker’lar Almanya merkezli bir şirketin CEO’sunun sesi Deepfake teknolojisi ile taklit ederek hesaplarına para yatırılmasını sağladı.

Deepfake ile yanlış bilgi yayılımı artacak

Bu alanda güvenlik şirketlerine de oldukça sorumluluk düşüyor. Çünkü çok yeni olan bu teknolojiye karşı koruma sağlayacak araçlar yetersiz durumda. Deppfake ile yapılan saldırıları gerçekleşmeden tespit edebilmek neredeyse imkansız durumda.

Sosyal medya ile gündeme gelen asılsız haberlerin yoğunluğu konusu, Deepfake ile artacak gibi duruyor. Zira Deepfake kişilerin yüzlerini, hareketlerini ve seslerini taklit etmeye imkan tanıyor. Bu sayede kişiler, üst düzey yöneticiler, politikacılar ve devlet kurumları hakkında asılsız veya yanlış bilgi yayılımı çok daha tehlikeli bir hal alabilecek. Bu durum gerçek ile sahte arasındaki çizginin belirsizleşmesine sebep oluyor.

Deepfake, veri hırsızlığı noktasında 3 temel risk taşıyor. Experian Türkiye ve Orta Doğu Siber Güvenlik Lider Murat Ayaz, “Risklerden bir tanesi finansal risk. Bu nispeten telafi edilebilir. Diğeri adli risk. Verilerinizi çalanlar sizin adınıza yasal olmayan işler yaparak başınızı adli açıdan derde sokabilirler. Bir diğeri ise ‘itibar’ riski. Sosyal medya hesabınız yada eposta bilgileriniz ele geçirebilir ve sizin adınıza istemediğiniz paylaşımlar yapılabilir.” şeklinde konuştu. Tüm bunlar da kişi güvenliğini ve itibarını etkileyen unsurlar. Bu sebeple bu üç risk karşısında siber güvenlik bilincinin artması ve önlem alınması oldukça önemli.

Deepfake nedir?

deepfake nedir

Son dönemde ” Deepfake nedir ” sorusu sık sorulan sorular arasında. Deepfake, kelime anlamı olarak “derin sahte” olarak Türkçeleştirilebilir. Bu yöntem ilk olarak 2017 yılında Reddit kullanıcıları tarafından kullanıldı. Yöntem, dijital görüntüleri derinlemesine anlayarak, insanların hareketlerini makinelerin inceleyerek üstlenmesine ve uygulamasına dayalı. Arka planda çalışan yazılım, oldukça gerçekçi görüntü ve ses oluşturulmasına imkan tanıyor. Bu yöntem ile daha önce hayatını kaybeden oyuncular tekrar canlandırılabiliyor veya bir insan farklı bir ortamda kullanılabiliyor.

Deepfake aralarında Michell Obama, Ivanka Trump, Emma Watson gibi isimlerinde aralarında olduğu birçok ismi tehdit etti. Ünlü isimler yetişkin filmlerinde gösterildi.

Deepfake nasıl anlaşılır?

Bilgi hizmetleri şirketi Experian’ın, “ Deepfake nasıl anlaşılır ” sorusuna cevap verdi. Buna göre videodaki kişinin yüzündeki bulanıklık, cilt tonundaki değişiklik ve düzensiz göz kırpmaları incelenerek Deepfake videolarını tespit etmek mümkün. Uzmanlar, Deepfake algoritmasının videolardaki kişilerin çok nadir göz kırmasına imkan tanıdığına özellikle dikkat çekiyor. Bu da en basit belirleme yöntemi olarak öne çıkıyor.

Haftalık teknoloji haber bülteni için tıklayınız.