Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Türk bilim insanlarının geliştirdiği bir koronavirüs testi kiti 15 saniyede sonuç veriyor. Araştırmacılar, idrardan alınan örnek ile yapılan testlerin yüzde 96 oranında doğru sonuç verdiğini aktarıyor.

Küresel anlamda zorlu süreçlerden geçtiğimiz geçen yıldan bu yana pandeminin etkisi devam ederken bir yandan da aşı çalışmaları tam gaz devam ediyor. Koronavirüs teşhisi için araştırmacılar çalışmalarına devam ediyor. Bu bağlamda yapılan çalışmalara bir yenisi eklendi. Türk bilim insanlarının geliştirdiği bir koronavirüs teşhis tanı kiti 15 saniye gibi kısa bir sürede test sonucunu verebiliyor. Araştırmacıların geliştirdiği tanı kitinde testler idrar örneği ile yapılıyor. Dönemsel sebeplerle vaka sayısında artış yaşanan bu dönemde, 15 saniye gibi kısa bir sürede test sonucunun verilmesi oldukça olumlu bir çalışma olarak yorumlanıyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Serhan Kurtulmuş, koronavirüsü idarda tespit edebilen kit geliştirdiğini açıkladı. Geliştirilen tanı kiti gebelik testlerine benzer bir şekilde çalışıyor. Bu kit sayesinde koronavirüsün 15 saniyede yüzde 96 doğruluk oranıyla tespit edilebildiği aktarılıyor.

Dr. Mehmet Serhan Kurtulmuş, geliştirdikleri koronavirüs tanı kiti hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş: “Sars Cov-2 virüsüne özel amino asit ve ikincil mikroprotein yapıların, özel bir reaktan sayesinde idrarda tespiti prensibine dayanan ve bu nedenle adını foaming (köpük) test koyduğumuz bu testi yapma amacımız insanların en hızlı ve en doğru şekilde koronavirüs enfeksiyonu açısından taranmasının sağlanmasıdır. Bu sayede virüs yükü olanların hızlıca tedaviye alınabilmesi, virüs yükü olmayanların da günlük olağan hayatlarına devam etmeleri suretiyle iş gücü kayıplarının olmaması, tedavi gören hastaların da tedavi süreçlerinin kolayca kontrol edilebilmesidir. Bu test ile 15 saniyede sonuç alınıyor ” ifadelerini kullandı.

Yeni koronavirüs testi evde de yapılabilecek

İlk olarak 160 hasta üzerine test yapılan kit hakkında Kurtulmuş:  “Hastanede yapılmış test sayısı 5.000’inüzerinde. Cam tüpün içerisine toz dolum teknolojisi de hiçbir yerde yok. Amacımız sağlıklı ve sağlıksız insanları çok çabuk şekilde tarayarak gerçekten hasta olanları tespit etmek. İnsanlar, sağlık personeline gerek duymadan evde tek başlarına kendilerine ya da yakınlarına bu testi rahatlıkla uygulayabilirler ” sözlerini aktardı. 

İlginizi Çekebilir:

Koronavirüste İkinci Dalga Teknolojiyle Aşılacak

Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Çalışmaları Kapsamında Elektronik Bileklik Uygulaması Başlatılıyor

Teknoloji Haber Bülteni DigiToll:

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz