Okuma Süresi
2 dakika

Türk Telekom ‘Açık kaynak kodlu’ erişim platformu üzerinden yeni nesil XGS-PON teknolojisini test ettiğini açıkladı. Simetrik 10Gbps indirme ve yükleme hızları sağlayan yeni nesil XGS-PON teknolojisinin yerli üretime ivme kazandıracağını açıklandı. Şirket yeni teknoloji sayesinde, 10 GB’lık bir film yaklaşık 8 saniyede, 75 GB’lık bir dosya ise 1 dakika gibi kısa bir sürede indirilebileceğini belirtti.

Yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesi konusunda çalışmalarına son hız devam eden Türk Telekom, Türkiye’de ilk kez, simetrik 10 Gbps indirme (download) ve yükleme (upload) hızları sağlayan yeni nesil XGS-PON teknolojisini, açık kaynak kodlu erişim platformu üzerinde test etti.

Yönetiminde ülkemizden sadece Türk Telekom’un yer aldığı uluslararası bir organizasyon olan Open Networking Foundation (ONF) ile yapılan çalışmalar sonucunda Ankara’da Türk Telekom İnovasyon Merkezi’nde oluşturulan açık kaynak kodlu platform üzerinde denenen XGS-PON teknolojisi ile 10 Gbps’ye varan hızlara ulaşıldı.

Yüksek hızlı internetle, tüm cihazlardan 16K kalitesinde TV izleme deneyimi sağlanabilecek

Yeni nesil PON teknolojisi olan XGS-PON ile bir fiber kılından veri indirme ve yüklemede gigabitler seviyesinde hızlar sağlanıyor. Ayrıca son kullanıcılar, 16K ve 360 derece video, akıllı ev uygulamaları, çevrimiçi oyun, artırılmış ve sanal gerçeklik, e-eğitim ve e-sağlık gibi uygulamalardan daha hızlı ve kapsamlı bir şekilde yararlanabilecek. Bu teknoloji ile 10 GB’lık bir film yaklaşık 8 saniyede indirilebilecek. 75 GB’lık bir dosyanın ise 1 dakika gibi kısa bir sürede indirilebileceği aktarılıyor.

Türk Telekom XGS-PON teknolojisi ile ilke imza attı

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç Türkiye’nin dijitalleşmesi için çalışmalarını son hız sürdürdüklerini ifade etti. Kıraç “Yeni nesil XGS-PON teknolojisini, açık kaynak kodlu erişim platformumuz üzerinde test ettik. Bugüne kadar dünyada sayılı operatörün gerçekleştirebildiği bu denemeyi, Türk Telekom olarak bir ilke imza atarak ülkemizde ilk kez hayata geçirmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

Kıraç, genişbant internet servislerinde kapasite, hız ve minimum gecikmenin önem kazandığını belirtti. Günümüzde, 5G ve fiber alanında geliştirdikleri ürün, teknoloji ve platformlar için son derece önemli olan fiber altyapılarının 2020 2. çeyrek itibariyle 314.000 km’ye ulaştığını aktardı. Ayrıca 5G’ye en hazır operatör olduklarını vurguladı.

Türk Telekom ve gelecek nesil telekomünikasyon çözümleri sağlayıcısı şirketi Argela, yerli ürün geliştirmeye çok önemli katkılar sunmaya devam ediyor. Türk Telekom, bu kapsamda açık kaynak kodlu platformları da ekosisteme dahil ediyor. Yerli ve milli bir iletişim altyapısı için yerlilik fırsatını çok daha ileriye taşıyor.

Erişim şebekeleri için yapılan yatırımların büyüklüğü göz önüne alındığında, bu tip çalışmaların Türkiye’de yerli ekosisteminin gelişmesine ve dışa bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlaması hedefleniyor.

İlginizi Çekebilir:

Uzaya Gönderilen 60 Starlink Uydusu İnternet Hızını 100 Mbps’e Çıkardı

Pandemide Ortalama İnternet Kullanımı 10 Saati Aştı

Teknoloji Haber Bülteni DigiToll İçin Tıklayınız..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz