VPN hizmet sağlayıcısı NordVPN, 2020 yılının Kasım ayında başlattığı ‘Ulusal Gizlilik Testi’nin sonuçlarını açıkladı. 192 ülkeden 48 bin 63 katılımcı ile gerçekleştirilen testte Türkiye, siber güvenlik becerileri konusunda 21 ülke arasında sondan ikinci sıraya yerleşti. Araştırmanın, Türklerin dijital yaşamın pek çok alanında düşük bir performans gösterdiğini ortaya koyduğu ifade edildi.
VPN hizmet sağlayıcısı NordVPN, 2020 yılının Kasım ayında başlattığı ‘Ulusal Gizlilik Testi’nin sonuçlarını açıkladı. Araştırma kapsamında; 192 ülkeden 48 bin 63 katılımcı, çevrimiçi gizlilik becerilerini ve bilgilerini değerlendiren 20 soruya yanıt verdi. Ülkeleri ayrı ayrı değerlendiren araştırmaya, sadece katılımcı sayısının 400’den fazla olduğu ülkeler dahil edildi. Test sonuçlarına göre; Türkiye, siber güvenlik becerileri konusunda 21 ülke arasında sondan ikinci sıraya yerleşti. Teknoloji endüstrisinde yükselen bir yıldız olarak lanse edilen Türkiye’nin, günlük hayattaki çevrimiçi güvenlik konusunda sınıfta kaldığı ifade edildi. Araştırmanın, Türklerin dijital yaşamın pek çok alanında düşük bir performans gösterdiğini ortaya koyduğunun da altı çizildi.
Aktarılan diğer detaylara göre; yüzlerce Türk kullanıcı, NordVPN tarafından düzenlenen teste katıldı ve dijital gizlilik bilgilerini, becerilerini ve alışkanlıklarını ölçtü. Türk kullanıcıların aldıkları puanın, 100 üzerinden 46.7 olduğu belirtildi. Söz konusu puan değeri, global ortalamanın 18.5 puan aşağısında kaldı. Böylece Türkiye, 21 ülkenin katıldığı ‘Ulusal Gizlilik Testi’ araştırmasında 20. sıraya oturabildi. Almanların ise siber güvenlik konusunda en iyi bilgi ve becerilere sahip olduğu ve 100 üzerinden 71.2 puan aldığı kaydedildi.
Türklerin dijital alışkanlıkları, 100 üzerinden 33.6 puan aldı
Diğer yandan; NordVPN’in araştırması, Türk kullanıcıların gösterdiği performans düşüklüğünün nedeninin, sosyal medya üzerindeki davranışlar olduğunu gösterdi. Bununla birlikte; Türkiye’nin, sosyal medyayı en pervasız şekilde kullanan ulus olduğu dile getirildi. Katılımcıların yüzde 52.2‘si; sosyal medya üzerinde e-posta adreslerini, telefon numaralarını ve tam isimlerini herkese açık bir şekilde paylaştığını belirtti. Küresel düzeyde ise bu oranın sadece yüzde 15.2 seviyesinde olduğu görüldü. NordVPN’de dijital gizlilik uzmanı olan Daniel Markuson, konuya ilişkin açıklamasında “Daha kötüsü; Türk kullanıcıların yarısı (yüzde 49.6) benzer veya -daha kötüsü- aynı şifreleri, birden fazla çevrimiçi hesapta kullanmanın siber güvenlik açısından bir intihar olduğunu bilmiyor” ifadelerini kullandı. Küresel düzeyde bu hatayı yapanların oranı ise yalnızca yüzde 13.9 seviyesindeydi.
Sonuç kısmında; Türklerin dijital alışkanlıkları, 100 üzerinden 33.6 puan aldı. Teorik siber güvenlik bilgileri bakımından ise Türkiye’deki kullanıcıların 100 üzerinden 49.4 puan aldığı belirtildi. Bariz bir çevrimiçi tehditle karşı karşıya kalındığında ne yapılması gerektiği ile ilgili genel farkındalığa sahip olma noktasında da Türklerin 100 üzerinden 63.2 puan aldığı kaydedildi. Bu skorun, hala küresel ortalamanın 21 puan altında olduğunun da altı çizildi.
NordVPN tarafından yapılan araştırma ayrıca, dijital gizlilik bilinci bakımından en iyi 10 ülkeden 9’unun Avrupa’da bulunduğunu ortaya koydu. Listenin birinci sırasında 100 üzerinden 71.2 puanla Almanlar, ikinci sırasında 69.5 puanla Hollandalılar, üçüncü sırasında ise 68.9 puanla İsviçreliler yer aldı. Bu bulgular, Cousera’nın yürüttüğü araştırmayı da destekler nitelikteydi. Söz konusu araştırmada; Avrupalıların teknoloji becerileri, son derece yüksek olarak belirlenmişti. İnternet sektörüne hakim şirketlerin yuvası olan Amerika Birleşik Devletleri ise 100 üzerinden 68.5 puan alarak listenin dördüncü sırasına yerleşti.
Çevrimiçi gizlilik farkındalığı bakımından tüm dünya, oldukça tatmin edici sonuçlarla testi geçti
Paylaşılan diğer verilere göre; çevrimiçi gizlilik farkındalığı bakımından tüm dünya, oldukça tatmin edici sonuçlarla testi geçti. ‘Ulusal Gizlilik Testi’nde; 192 ülkeden 48 bin 63 katılımcının küresel puanı, 100 üzerinden 65.2 oldu. Şirket, dünya genelindeki kullanıcıların çevrimiçi tehditleri nasıl değerlendirmesi ve bunlara nasıl tepki vermesi gerektiğini bilme konusunda 100 üzerinden 84.2 puan aldığını kaydetti. Teorik olarak çevrimiçiyken nasıl güvende kalınacağını bilme konusunda alınan küresel puanın ise 100 üzerinden 72.2 olduğu bildirildi. Öte yandan; kullanıcıların, küresel düzeyde çok zayıf siber güvenlik alışkanlıklarına sahip olduğu ve bildiklerini uygulamadığı görüldü. Sahip olunan dijital alışkanlıklar bakımından küresel skor, 100 üzerinden 47.1 puan seviyesinde kaldı.
Şaşırtıcı bir şekilde; Japonya, Rusya ve Hindistan gibi teknoloji sektöründeki başarılarıyla tanınan üç ülke, ilk 15’e dahi giremedi. Bunun en büyük nedeninin, dijital kullanım alışkanlıkları olduğu belirtildi. NordVPN dijital gizlilik uzmanları, bu durum hakkında “İnsanlar rahatlığı seçiyor ve gizlilik şartlarını kabul edip uygulamalara izin verirken kendilerinden aslında ne istendiğine dikkat etmiyorlar. İnsanlar sosyal medyada ilgi çekici hikâyeler anlatmak istediği için abartılı ve aşırı paylaşımların yarattığı tehlikeyi unutuyor” değerlendirmesini yaptı.
Dijital gizlilik uzmanları ayrıca; çevrimiçi ortamlarda gerçekten gizli ve güvenli olmak için yalnızca tehditlere nasıl tepki verileceğini bilmenin yeterli gelmeyeceğine ve siber güvenlik tehditlerini önlemek için aynı zamanda, çevrimiçi davranışlara da dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti. Tarayıcı geçmişini temizlemenin, dünyanın yarısının düşündüğü gibi kullanıcıları gizli hale getirmediğinin altı çizildi. Ancak iyi kullanım alışkanlıkları ve VPN ile anti virüs gibi kapsamlı siber güvenlik araçlarının, bu gizliliği elde etmeye katkı sağlayacağı dile getirildi.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Türkiye ve ABD’nin Katılımıyla Uluslararası Siber Güvenlik Tatbikatı Başladı
Yeni Yılda Sosyal Ama Siber Güvende Kalın: 2021 Yılı Siber Güvenlik Önerileri
ESET, 2021 Yılı İçin ‘Siber Güvenlik Eğilimleri Raporu’nu Yayınladı