Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

1 Ekim’de resmî olarak yürürlüğe giren Sosyal Medya Düzenlemesi ile alakalı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurma konusunda gereken adımların atılacağını açıkladı. Karaismailoğlu söz konusu durum hakkında geri adım atılmayacağını ve yasanın gerekliliklerinin yerine getirileceğini de belirtti. 

Mecliste kabul edilerek yasalaşan Sosyal Medya Düzenlemesi hakkında gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Artık resmi olarak yürürlüğe giren Sosyal Medya Düzenlemesi ile birlikte merkezi yurt dışında bulunan sosyal ağ sağlayıcılara, Türkiye’de temsilcilik bulundurma ile birlikte vergi ödeme zorunluluğu koşulmuştu. Bu bağlamda gündemde tartışma konusu yaratan konu hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu bazı açıklamalarda bulundu. Karaismailoğlu yasanın gerektirdiklerinin yerine getirileceğini ve geri adım atılmayacağını açıkladı. 

Daha önce Facebook gibi kullanıcı sayısı milyonları aşan bazı platformların temsilcilik açmayacağı gibi haberlerin gün yüzüne çıkması üzerine Bakan Karaismailoğlu, söz konusu direnişin bir sonuca ulaştırmayacağını belirtti. Sosyal ağ sağlayıcıların farklı beklentilere girmesinin yanlış olacağını açıklayan bakan, Türkiye’nin bir kurallar devleti olduğunun altını çizdi. 

Karaismailoğlu’nun Sosyal Medya Düzenlemesi ile temsilcilik bulundurma hakkındaki açıklaması:

“Önümüzde aşamalı bir süreç var. Biz ne gerekiyorsa yapacağız. Farklı beklentilere girmek çok yanlış. Neden böyle yapıyorlar anlamıyorum ama burası da bir kurallar devleti. Yasa yürürlüğe girdi ve uymayanlara bazı yaptırımlar var. Temsilci bulundurmak zorundalar. Şimdi bekleyeceğiz. Her aşama ne gerektiriyorsa birer birer yapacağız. Yani yasanın getirdiklerini sonuna kadar uygulayacağız. Umarım iş oraya kadar gitmez. Aynı zamanda da arkadaşlarımız bu platformlarla görüşmelerini hala sürdürüyorlar. O konuda devam eden bir süreç var. İletişim sürüyor”

Sosyal Medya Yasası ile neler getiriyor?

  • Yasaya göre, 1 milyondan fazla kullanıcısı olan Twitter, Facebook, Instagram gibi şirketler Türkiye’de temsilcilik açacak.
  • Temsilcilik açmayanlara, para cezasından reklam yasağına uzanan ve bant daraltılması ile sonuçlanabilecek kademeli yaptırımlar uygulanacak.
  • Kişilik hakları ihlal edilenler, uygunsuz içeriğin kaldırılması ya da erişimin engellenmesi için sosyal medya temsilcisine başvuracak.
  • Temsilcinin, başvuruya en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermesi gerekiyor. Şikayetlerle ilgili olarak 6 ayda bir rapor yayınlamak da temsilciliğin görevleri arasında.
  • Cevap yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 5 milyon lira, rapor vermeyenlere 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak.
  • Mahkeme kararına rağmen, 24 saat içinde uygunsuz içerikleri kaldırmayan sosyal ağlar, doğacak zarardan sorumlu olacak.

İlginizi Çekebilir:

Facebook Yönetiminin, Sosyal Medya Düzenlemesi Kapsamında Türkiye’de Temsilci Bulundurmama Kararı Aldığı İddia Edildi 

Spotify Yetkililerinin, RTÜK Lisansı Almayı Kabul Ettiği İddia Edildi 

Teknoloji Haber Bülteni DigiToll İçin Tıklayınız..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz