‘UYARSİS (Ulusal Mobil Uyarı Sistemi)’ ile ilgili yönetmelik, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Sistemin, afet ve acil durumlarda vatandaşlara anlık bildirim hizmeti sunacağı ifade edildi. Uyarı sisteminin ayrıca, spesifik bir coğrafi alan içerisinde de kullanılabileceği dile getirildi.
Çalışmaları tamamlanan ‘UYARSİS (Ulusal Mobil Uyarı Sistemi)’ ile ilgili yönetmelik, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. “Ulusal Mobil Uyarı Sisteminin Kurulmasına ve İşletimine İlişkin Yönetmelik” başlığı altında yayınlanan yönetmeliğin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlandığı bildirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, konuya ilişkin resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “Yönetmelikle, afet, acil durum, kamu düzeni, milli güvenlik ve ulusal siber güvenliğe tehdit oluşturabilecek durumlarda kullanıcıların coğrafi olarak belirli bölgelerde uyarı bildirimleri almalarını sağlayan mobil uyarı sisteminin kurulması ve işletilmesi düzenleniyor” ifadelerine yer verdi.
Sayan, ulusal uyarı sistemiyle operatörlerin SMS gönderim kapasitelerinin de artırılacağına ve ülke genelinde tüm mobil kullanıcılara kısa bir süre içinde ulaşılabileceğini de sözlerine ekledi. Sisteme ilişkin açıklamada Sayan ayrıca, “Sistem sadece ülke genelinde değil, anlık olarak bir bölgede, bir ilde veya ilçede bulunan kişilere de ulaşabilecek. Bu sayede afet veya acil durum meydana geldiğinde, coğrafi alan içindeki kişilerin erken uyarı mesajlarını alabilmesi mümkün olacak. Ayrıca uyarı sistemi, afet, acil durum ve güvenlikten sorumlu kurumların kullanımına da açılabilecek. Uyarılar için CMAS (Ticari Mobil Uyarı Sistemi), CBS (Hücresel Yayın), SMS (kısa mesaj) ve çağrı öncesi anonsu gibi yöntemler kullanılacak” ifadelerini kullandı.
İşletmeler, ‘UYARSİS’ için gerekli teknik alt yapıyı 3 ay içerisinde geliştirecek
Aktarılan detaylara göre; ‘Ulusal Mobil Uyarı Sistemi (UYARSİS)’, afet ve acil durumlarda vatandaşlara anlık bildirim hizmeti sunacak ve kullanıcıların olabildiğince hızlı bir biçimde bilgilendirilmesini mümkün kılmayı hedefleyecek. Sistem; Türkiye genelinde değil, spesifik bir coğrafi alan içerisinde de kullanılabilecek. Böylelikle ilgili bölgede yaşanan afet ve acil durumda, yalnızca o bölgede yaşayan kişilere bildirim gönderilebilecek. İşletmeler, ‘UYARSİS’ için gerekli teknik alt yapıyı 3 ay içerisinde kuracak ve işletecek.
Halihazırda piyasada bulunan uyumlulaştırılabilir cihazlar ve 3 ay içerisinde piyasaya sürülecek olan uyumlulaştırılabilir cihazlar; 6 ay içinde üretici, imalatçı veya ithalatçı tarafından ‘Ticari Mobil Uyarı Sistemi’ni kullanacak şekilde uyumlulaştırılacak. Yönetmeliğin gereklerini karşılamayan cihazlar, 3 ay sonra piyasaya sürülemeyecek. Üretici, imalatçı ve ithalatçılar, piyasaya sürülmeyen cihazların uyumlulaştırılmasından sorumlu tutulamayacak.
Teknoloji haber bülteni DigiToll’ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Doğal Afetlerde Sosyal Medyada Hızla Yayılan Yanlış Bilgiden Korunmak İçin Yapılması Gerekenler!
Akut’tan Doğal Afet Anında Konumunuzu İnternetsiz Gönderebileceğiniz Uygulama: Güvendeyim
Gerçek Zamanlı Tsunami Tahmini Yapabilen Yapay Zeka Destekli Bir Algoritma Geliştirildi