NASA, yani Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum, ünlü milyarder Richard Branson’ın sahip olduğu şirket Virgin Galactic ile uzay turizmi konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu.
NASA, ünlü milyarder Richard Branson’ın sahip olduğu şirket Virgin Galactic ile uzay turizmi konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu. Virgin Galactic’in uzay turizmi için NASA ile anlaşmaya varmasının ardından şirketin hisse değeri, yüzde 16 arttı.
NASA’daki ticari uzay uçuşu geliştirme direktörü Phil McAlister, “Suborbital, yani alt yörünge uzay uçuş araçların geliştirilmesi için hiçbir NASA fonunun kullanılmaması dikkat çekici; fakat piyasaya bir alıcı olarak katılabiliriz. ABD havacılık ve uzay endüstrisi; teknik ve finansal açıdan güvenli, güvenilir ve uygun maliyetli uzay sistemleri geliştirebileceğini bir kez daha kanıtlamış oldu” açıklamasında bulundu.
Virgin Galactic CEO’su George Whitesides ise şirketin NASA’nın planları hakkında heyecanlandığını söyledi. Ayrıca, yapılan açıklamada “Kamu-özel sektör ortaklıkları, uzayı yaygın kullanıma açmanın bir anahtarı ve bizler, insan uzay araştırmalarının geleceğinden oldukça fazla ilham alıyoruz” sözleri yer aldı.
Uzay Turizmi Konusunda Yapılan Anlaşmanın Detayları ise Şöyle;
Yapılan anlaşmanın bir parçası olarak yörüngeye gitmek isteyen adayların özenle seçilmesi gerekiyor. Adayları belirleyebilecek olan uzay turizmi şirketi, aynı zamanda adaylar için “Astronot Hazırlık Programı” isimli bir eğitim programı da düzenleyecek.
Bununla beraber şirket, Amazon’un Blue Origin’i gibi uzay turizminde öncü olmayı hedefleyen farklı şirketler ile de rekabet içerisine girdi. Virgin Galactic, “SpaceShipTwo” isimli uçağı ile müşterilerine yerçekimsiz ortamda gezi deneyimi sunmayı hedefliyor. Yolcuları bir şehirden başka bir şehire daha hızlı taşımak için noktalar arası bir seyahat planı üzerinde de çalışılıyor.
Yapılan anlaşma, Virgin Galactic ve NASA arasındaki ikinci anlaşma olma niteliği taşıyor. İlk anlaşmanın yapıldığı Mayıs ayında yüksek ‘Mach’ değerlerini yakalayabilen (yani süpersonik; ses hızının (1 Mach) üzerinde olan hızları belirtmek amacıyla kullanılan terimdir. Deniz seviyesindeki havada sesin hızı yaklaşık olarak 340 m/s, 1,087 ft/s, 761 mph ya da 1,225 km/h olarak kabul edilir.) ve sivil kullanım için de ideal bir uçağın geliştirilmesi hedeflenmişti.
NASA açısından bakıldığında diğer şirketler ile özel ortaklıklar kurmak, kendi projelerinin finansmanını sağlayabilmek için oldukça faydalı oluyor. Geçen ay Elon Musk’a ait SpaceX de benzer şekilde, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ikinci denemenin ardından 2 adet astronot göndererek NASA ile 9 yıllık iş birliğinin asıl sonucuna ulaşmıştı.
Uzay ajansının gelirinin büyük bir kısmını, özel şirketler ile hazırlanan ortak vizyon çerçevesindeki projeler oluşturuyor. Henüz tam olarak netleşmese de bu seyahat için bilet fiyatının, 250 bin dolar civarı olabileceği düşünülüyor.
İlginizi Çekebilir:
NASA ve SpaceX, İlk Kez Dokunmatik Ekran Kullanımı ile Uzaya Astronot Gönderecek
Tom Cruise ve Elon Musk, Uzayda Film Çekmeye Hazırlanıyor
Juice Uzay Aracı Jüpiter’e 7 Yılda Ulaşacak
Teknoloji Haber bülteni DigiToll ‘ü izlemek için tıklayın.