Okuma Süresi
1 dakika

Uzay görevleri karbondioksit salınımı bakımından oldukça etkili, ancak şu an ki fırlatma sayılarına bakıldığında çok büyük bir problem yaratmayan bu görevler; uzay turizminin gelişmeye başlamasıyla iklim değişikliğinde çok büyük rol oynayacak.

SpaceX, Blue Origin ve Virgin Galactic gibi şirketlerin ilk sıralarda olduğu uzay turizmi endüstrisinin ilerleyen yıllarda küresel ısınma ve çevre problemlerine neden olacağı öngörülen bir rapor yayınlandı.

Şu an için uzaya gönderilen roket sayıları düşük ancak ilerleyen süreçlerde özellikle de uzay turizminin hayata geçireleceği düşünüldüğünde bu sayının çok büyük değerlere ulaşacağı bilinen bir gerçek.  Her bir Falcon 9 görevinde atmosfere salınan karbondioksit miktarının 395 transatlantik uçuş sonucunda salınan CO2’ye eşdeğer olduğu düşünüldüğünde, ileride ortaya çıkacak CO2 miktarının üst seviyelerde gezeceği tahminler arasında.

Common Dreams tarafından yaptırılan araştırma sonucunda, sadece bir Falcon 9 fırlatma görevi esnasında atmosfere 336.5 Kg CO2 salınıyor, bu değerin de 73 adet otomobilin bir yıl boyunca atmosfere salacağı CO2’ye eşdeğer olduğu belirtilmiş. SpaceX’in sadece Starlink uydularını yörüngeye yerleştirmek için uzaya yollayacağı 24 Falcon 9 roketi görevinin ortaya çıkaracağı sera gazı miktarı ise bu anlamda bir hayli fazla.

İklim değişikliği konusunda büyük ölçüde olumsuz olarak yansıyacak değerler, ilerleyen süreçlerde uzay endüstrisi ve uzay görevleri faaliyetleri ile oldukça artacak. Elon Musk, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Mars’ta yaşanılabilir bir şehir kurmak için 1.000 adet Starship’e ihtiyaç olduğunu belirtmişti.