Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Hyperloop girişimlerinden olan ulaşım sistemi Virgin Hyperloop, ‘un 1000 km/sa hıza ulaşacağını gösteren yeni videolar yayınladı. Şirketin “21. yüzyıl seyahatinin standardını belirleyeceğini” söylediği yeni sistemin, insanların birkaç dakika içinde şehirler arası seyahat etmesine izin vereceği iddia ediliyor.

Pazartesi günü Hyberloop’un resmi Twitter hesabından yapılan yeni bir paylaşım, Hyperloop ulaşım sisteminin nasıl çalıştığını ortaya koydu. Yayınlanan videoda, ‘sıfır emisyonlu’ yolcu bölümleri dikkat çekiyor. Şirketin aktardığı detaylara göre, ‘dünyanın en hızlı treni’ olan Hyperloop yolcu jetlerinden de hızlı. 

Virgin Hyperloop 1000 km/sa hıza ulaşacak

Virgin Hyperloop’un yolculu  ilk deneme testi 2020’nin Kasım aylarında gerçekleşmişti. XP-2 adlı hyperloop kapsülü saatte 160 km hıza çıkarak testleri başarıyla tamamlamıştı. Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk’ın fikir önderliğini yaptığı ‘Hyperloop’un şimdi ise yeni tanıtım videosu dudak uçuklattı. Çünkü şirket, Virgin Hyperloop’un 1000 km/sa hıza ulaşacağını ve geleceğin ulaşım teknolojisi olduğunu belirtiyor. 

Virgin Hyperloop ‘ta bulunan kapsüller, tren vagonları gibi fiziksel olarak birbirine bağlı olmak yerine, konvoylar halinde seyahat edecek. Bu da farklı hedeflere gidebilecekleri anlamına geliyor. Kapsüller, bir arabanın otoyoldan çıkış rampasında çıkışına benzer şekilde konvoydan ayrılabilir ve sistem videoya göre “yön başına saatte on binlerce yolcuyu” taşıyabilir.

Geçen kasım ayında yolcularla ilk başarılı testini gerçekleştiren şirket, daha önce 400’den fazla boş test yaptıklarını belirtmişti. Şimdi yapılan test sırasında ise kapsülün pistte sadece 160 km/sa hıza ulaştığını söyledi. Virgin H yperloop, test izninin 500 metre uzunluğunda olduğunu ve kapsüllerin ne kadar hızlı gidebileceğini sınırladığını da dile getirdi. 

Bu teknoloji henüz mümkün değil

İngiltere’deki Birmingham Demiryolu Araştırma ve Eğitim Merkezi endüstri üyesi Marcelo Blumenfeld Virgin Hyperloop teknolojisi için, “şirketin videodaki gibi çalışan bir sistem geliştirmek için uzun bir yolu var” dedi. Blumenfeld, Çarşamba günü yaptığı açıklamalarda “Şu anda mümkün değil. Ne zaman mümkün olacağı konusunda henüz bir fikrimiz yok.” ifadelerini kullandı. Blumenfeld Hyperloop teknolojisinin önümüzdeki birkaç on yılda bir noktada faaliyete geçeceğine inanıyor, ancak şirketlerin ne tür bir ulaşım sistemi geliştirmeye çalıştıklarına karar vermeleri gerektiğini belirtiyor. 

Geleceğin ulaşımı hyperloop mu?

Bir hyperloop esasen günümüz için fütüristtir. Bir vakum tüpünün içine yerleştirilmiş bir kapsülü 1000 km/sa kadar yüksek hızlarda hareket edebilen bir bölmeyi gören deneysel bir kavram. Virgin’in sistemi, Japonya ve Almanya’daki yüksek hızlı trenlerde kullanılana çok benzeyen manyetik kaldırma içeriyor. Buradaki fikir, manyetik levitasyonun bir tren vagonunu bir rayın üzerine kaldırması ve mıknatısların da treni itmesidir.

Hyperloop sisteminin arkasındaki düşünce, şehirleri birbirine bağlayabilmesi ve insanların 1000 km/sa (mevcut yolcu jetlerinden biraz daha hızlı) hızla taşınmasına yardımcı olabilmesidir. Altyapı, yer üstünde veya yer altında inşa edilebilir, ancak tünel açma yoğun ve zorlu bir süreç olduğundan bu daha pahalı bir seçenektir.

Virgin Hyperloop, gelecekteki ticari sistemlerinin 25 ila 30 kişi kapasiteli bölmelere sahip olacağını ve 2025 veya 2026’da projelendirmeyi amaçladığını aktarıyor. Gelecekte neler olacak, birlikte göreceğiz.

İlginizi Çekebilir:

Virgin Galactic, Uzaya Yolcu Taşımak İçin Federal Havacılık İdaresi (FAA)’nden Onay Aldı! 

Çin, Saatte 620 Kilometre Hız Yapabilen Bir Manyetik Raylı Tren Prototipi Tanıttı 

44MP ön kameralı Vivo V21 ile ilk karşılaşma! Vivo V21e ve Vivo V21 kutu açılımı:

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz