Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Kuruluşunun 19.yılını kutlayan Wikipedia, 19 Nisan 2017’den bu yana Türkiye’de erişime kapalıydı. Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla dün akşam saatlerinde tekrar kullanıma açılmasıyla birlikte Wikipedia’nın kurucusu olan vakıf Wikimedia’dan resmi açıklama yapıldı. Yapılan açıklamayla kararı kutlayan Wikimedia Vakfı’nın açıklaması şu şekilde;

“Türkiye halkının, Türkiye kültürü ve tarihi hakkındaki dünyanın en büyük çevrimiçi tartışma ortamına yeniden katılmasından ve Vikipedi’nin Türkiye ve dünya hakkında enerjik bir kaynak olmaya devam etmesinden dolayı çok heyecanlıyız.”

Tekrar Hoşgeldin Türkiye!

Wikimedia Vakfı yetkilisi Katherine Maher, “Türkiye halkıyla yeniden bir araya gelmekten mutluluk duyuyoruz” dedi. Maher açıklamasına “Wikimedia olarak herkesin temel hakkı olan bilgiye erişim hakkını korumaya kararlıyız. Bu önemli gelişmeyi her yerde bilgi arayan Türk katılımcı topluluğumuzla paylaşmaktan heyecan duyuyoruz.” açıklamasını yaptı. Tekrar hoşgeldin Türkiye! , mesajıyla başlayan açıklamanın devamında Wikimedia yetkilileri, Anayasa Mahkemesi’nin Resmi Gazete’de yayımlanan kararını incelemeye devam ettiklerini belirtti.

Vakıf ayrıcı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi vurgusunda da bulundu. Erişim engelinden sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuran Wikimedia, Temmuz ayında AHİM’in başvuru için dava önceliği tanıdığını belirtiyor. Wikimedia’nın Türkiye’ye karşılık olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurma gerekçesi, bireylerin bilgiye erişim haklarının kısıtlanıyor olması gösterildi.

Wikimedia, “Türkiye ve dünyada ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz” açıklamasıyla, isteyen herkesin bu ansiklopediye katkı sunabildiğini ve bilgi paylaşımında bulunabileceğini vurgulayan vakıf aslında yaşanan süreçle ilgili  görüşlerini de metin arasında açıklamış bulundu.

Wikipedia’nın özgür ansiklopedisinin dünyanın her tarafından yazılan ve düzenlenen bilgilerden oluştuğunu hatırlatan vakıf, istisnasız herkese düzenleme hakkı tanındığının da altını çizdi. Aynı şekilde herkesin dünyanın bütün ülkeleri, kültürleri, ilgi alanları hakkında bilgiye ulaşılabildiği vurgulandı. Ayrıca, gönüllülerin dünyadaki gerçek bilgileri doğrulamak ve paylaşmak için çalıştıklarını söyleyen vakıf, söz konusu kolektif yazma, tartışma ve konuşma sürecine dahil olmadıklarını ve bu sayede Wikipedia’yı tarafsız kıldığını belirtti.

Açıklamayla beraber Wikipedia hakkında istatistikler de paylaşıldı. Wikipedia üzerindeki makalelerin yaklaşık yüzde 85’i İngilizce dilinde hazırlanan metinlerden oluşuyor diyen vakıf yetkilileri, 335.000 tane Türkçe makalenin hali hazırda sitede mevcut olduğunu ve bunun Türkçe konuşan insanlar için gönüllüler tarafından hazırlandığını vurguladı. Açıklamasını ise şu şekilde bitirdi: “Alınan kararla birlikte bugünden itibaren Türkiye’deki editörlerimiz çevrimiçi olarak ücretsiz bilgi paylaşımına katkıda bulunmaya devam edebilecekler.”

En Güzel Doğum Günü Hediyesi 

Türkiye’de erişim yasağının kaldırılmasının ardından Wikipedia Twitter’dan Açıklama yaptı. “Wikipedia’nın 19. doğum günü için aldığımız en iyi hediye Türkiye’de engellenmenin kalkmasıydı. ??” mesajını paylaştı.

 

Dünya basını Wikipedia’nın açılmasını nasıl gördü?

Wikipedia’nın açılışıyla Twitter’da oluşan bayram esintileri (Liste)

Biz yokken Wikipedia’da neler değişti?