Anayasa Mahkemesi’nin uzun süredir Türkiye’de erişimi yasaklı olan Wikipedia’yla ilgili verdiği kararın ardından platformun kurucusu Jimmy Wales, Twitter üzerinden kısa bir açıklama yaptı. Wales, Türk bayrağıyla birlikte çektiği bir fotoğrafına “Tekrar hoş geldin Türkiye!” notunu düşerek alınan kararı takipçileriyle paylaştı.
İnternet ansiklopedisi Wikipedia’ya erişim, 2 senedir Türkiye’de yasaklı durumdaydı. Türkiye, 2017 yılında Wikipedia’da yayınlanan 2 adet İngilizce makalenin “Suriye’deki iç savaşı desteklemesi” gerekçesiyle kaldırılmasını talep etmişti. İnternet ansiklopedisinin bu makaleleri kaldırmaması sebebiyle de platforma Türkiye’den erişim tamamen yasaklanmıştı.
Bunun üzerine platformun sahibi olan Wikimedia Vakfı, sitenin erişime kapatılmasının ifade özgürlüğüne aykırı bir durum olması gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel olarak başvuruda bulunmuştu.
Anayasa Mahkemesi’nden çıkan kararın ardından platformun kurucusu Jimmy Wales, Twitter hesabı üzerinden Türk bayrağıyla birlikte çektiği bir fotoğrafını paylaştı ve üzerine “Tekrar hoş geldin Türkiye!” notunu düştü. Wales bununla birlikte bir sonraki tweet’inde mahkeme kararını takipçileriyle paylaşarak Türkiye’deki herkese “Wikipedia’ya tekrar hoş geldiniz” dediğini ifade etti.
Welcome back, Turkey! pic.twitter.com/txeAnBMpLE
— Jimmy Wales (@jimmy_wales) December 26, 2019
Olayla ilgili “BBC Türkçe” hesabı tarafından yapılan bir haberi de sayfasında paylaşan site kurucusu, pek çok Türk kullanıcıdan olumlu dönüşler aldı. Wales’ın tweet’ine yanıt veren bazı Türk kullanıcılar “Geri dönmeniz çok güzel!”, “Sonunda ödevlerimi yapabileceğim” ve “İstanbul’a hoş geldin Jimmy! Kadıköy’e gelirsen sana bir içecek ısmarlamak isterim” ifadelerini kullandı.
Wales, tweet’lere verdiği yanıtlardan birinde birkaç ay önce İstanbul’da olduğunu belirtti.
Ne olmuştu?
Wikimedia’nın Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun ardından mahkeme başvurunun, niteliği sebebiyle Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerektiğini bildirmiş ve başvuruyu Genel Kurul’a sevk etmişti. Kurul ise yaptığı görüşme sonrasında Wikipedia’ya konulan erişim engelinin hak ihlali olduğuna karar vermişti.
Platformun sahibi olan vakıf, geçtiğimiz aylarda erişim yasağının ifade özgürlüğüne aykırı olması gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de başvurmuştu.
Anayasa Mahkemesi’nin wikipedia kararı hakkındaki haberi okumak için tıklayınız.