Okuma Süresi
6 dakika

Xiaomi’nin Redmi Note serisi, yüksek performans ve iyi kameralarla son dönemde daha iyi hale geldi. Note 8 Pro ise daha güçlü işlemci ve dört kamerayla geliyor. Ancak şu anda orta segmentte pek çok seçenek olmasına rağmen Redmi Note 8 Pro, şu anda satın alınabilecek en iyi orta sınıf akıllı telefon mu gelin hep birlikte görelim.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro, Redmi Note 8 ile birlikte piyasaya sürüldü ve bu yılın başlarında açıklanan Note 7 serisini takip ediyor. Redmi Note 8 Pro etkileyici kamera ve yenilenen tasarım ile şirketin popüler Note serisinde büyük bir yükseltme. Şimdiyse Redmi Note 8 Pro’nun masaya getirdiği her şeye bir göz atalım.

Tek elle kullanmanız için yeterli

Telefonun K20 serisi telefonlara benzeyen bir tasarımı var. Benzerliğin sebebi parmak izi sensörü ve LED flaş ile ayrılmış kamera modülünün arkadaki merkezi konumu.

Note 8 Pro, kavisli köşeleri sayesinde iyi bir tutuşa sahip. Telefonun genişliği de tek elle kullanmanız için yeterli. Ancak, Note 7 Pro’dan oldukça ağır. Önceden uygulanmış bir ekran koruyucu ile de gelmiyor.

Telefonu elimize aldığımızda biraz ağır hissettik, bu yüzden sayıları kontrol ettik ve Note 8 Pro’nun Note 7 Pro’dan 24 gram daha fazla olduğunu gördüm. Daha büyük ekran, ağırlığı artırmada rol oynuyor, ancak oynayabileceğiniz geniş ekranlı bir alan elde ediyorsunuz. Bu yüzden ağırlık konusunda şikayetçi değiliz.
Telefonun ön tarafında su damlası çentikli 6,53 inç Full HD + (2340 x 1080 piksel) çözünürlüklü ekran bulunuyor. Xiaomi, Note 8 Pro’daki çerçeveleri bile daralttı. Bu, telefona % 91,4’lük bir ekran / kasa oranı kazandırdı.

Artık hepimiz telefonlarımızda video izlemeyi ve oyun oynamayı seviyoruz ve bu büyük ekran tam da bunu yapmamızı sağlıyor. Telefondaki ekran aynı zamanda HDR oynatma için de onaylanmış. Bu da izleme deneyiminiz, oyun oynamanız veya film izlemeniz için bu fiyat aralığında iyi bir donanıma sahip olduğu anlamına geliyor.

Redmi Note 8 Pro, yanlışlıkla düşmelere, günlük aşınma ve yıpranmaya karşı koruma için hem ön hem de arka tarafta Gorilla Glass 5 ile kaplanmış. Ek olarak, telefonun sokakta, masada olağan su sıçramalarına karşı korunması için P2i nano kaplaması var.

Kasanın altında başka neler var?

Xiaomi’nin yeni Redmi Note’u özeldir çünkü en azından bir süre için Note serisi için şirketin go-chip üreticisi olmayan MediaTek yonga seti tarafından destekleniyor. Ancak, MediaTek’in Helio G90T yonga seti, oyun yeteneklerine odaklanan birinci sınıf performans sağlamak için yakın zamanda açıklandı.

G90T, 12nm’lik bir mimari işlemle üretiliyor ve Mali-G76 MC4 GPU tarafından destekleniyor. Yeni yonga seti, Snapdragon 665 yonga seti tarafından desteklenen Redmi Note 7 Pro’dan % 34 daha fazla güç sağlayabiliyor. Benchmark puanları G90T’nin Snapdragon 710, 712 ve hatta 730G’den bazı yönlerde öne geçtiğini gösteriyor.

Redmi Note 8 Pro, üç farklı modelde geliyor. Bunlar 6 GB RAM + 64 GB depolama alanı, 6 GB RAM + 128 GB depolama alanı ve 8 GB RAM + 128 GB depolama alanı. Depolama alanına microSD kart ile 256 GB’a kadar ekleme yapabilirsiniz.

Gerçek dünyada Redmi Note 8 Pro, sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Uygulamalar ve OnePlus 7 Pro’dan gelen arayüzde hiçbir gecikme yok. Hızda da büyük bir fark hissedemedim. Uygulamalar, özellikle PUBG Mobile ve Call of Duty: Mobile gibi ağır oyunlar, fazla zaman sürmeden açılıyor. Ancak, fotoğraf makinesinin başlatılması biraz uzun sürebiliyor. Bir kez hazır olduğunda, herhangi bir deklanşör gecikmesi olmadan arka arkaya çekim yapabiliyor.

Note 8 Pro, Android 9.0 tabanlı MIUI 10 ile çalışıyor. Bunun kısa süre sonra MIUI 11’e yükseltilmesi planlanıyor. Kilit ekranı duvar kağıdı, telefonun kilidini her açtığınızda (üçüncü taraf içerik sağlayıcısı tarafından yapılıyor) değişirken, UI’nın kendisi de Xiaomi’nin indirmenizi önerdiği uygulamalar ve oyunlarla dolu. Neyse ki ayarlar uygulamasından önerileri kapatabilirsiniz.

MIUI, çekici ve sorunsuz bir kullanıcı deneyimi arayanlar için mükemmel. Ancak birçok üçüncü taraf entegrasyonuyla, gizlilik meraklıları için iyi bir seçenek olmayabilir.

Xiaomi ayrıca, telefona dört ila altı derece soğutmak için çift pirolitik tabakalarla eşleştirilmiş LiquidCool teknolojisini de ekledi.

Ancak uzun oyun oturumları sırasında cihazın çok ısınabileceğini fark ettik. Telefonu, bir saatlik PUBG Mobile ve Call of Duty: Mobile oturumlarından geçirdikten sonra, yüzey sıcaklığının 45 derecenin üzerine çıkmadığını belirledik. Sıcaklık 50 derecenin üzerine çıkmadıkça, cihaz aşırı ısınmıyor. Bu yüzden endişelenmenize gerek yok.

Telefonun, oyun oynarken veya video izlerken yatay modda tutulduğunda, sinyallerin engellenmesini önleyen WiFi X anteni de var.

Redmi Note 8 Pro ayrıca Amazon Alexa ile birlikte geliyor; Helio G90T yonga seti, sanal asistanlar için ikili uyandırma kelimesini destekleyen dünyanın ilk yongası. Teknik olarak, kullanıcılar sırasıyla Amazon ve Google’ın asistanlarını başlatmak için “Alexa” veya “Hey Google” diyebilirler.

Batarya konusunda, Note 8 Pro, kutuda verilen adaptörle 18W hızlı şarj etmeyi destekleyen 4.500mAh pille geliyor. Ancak batarya ömrünün Redmi Note 7 Pro’dan daha uzun sürdüğünü düşünüyorsanız, hayal kırıklığına uğramayacaksınız. Aslında, batarya ömrü daha yüksek kapasiteye rağmen selefininki kadar iyi. Bunun nedeni MediaTek Helio G90T işlemci. Daha büyük bir üretim sürecine dayanıyor ve Redmi Note 7 Pro’daki Snapdragon 675’ten daha fazla güç tüketme eğiliminde. Bunu 15 dakikalık PUBG Mobile çalışması sırasında Note 7 Pro’dan çok daha fazla güç tükettiği oyun testimiz sırasında farkettik. Ancak, daha yüksek kapasite nedeniyle, oyun seanslarımızdaki yüzde düşüş büyük oranda aynıydı. Netflix’te 30 dakika Breaking Bad izledikten sonra, pil yüzde 6 azalırken, 15 dakikalık PUBG Mobile pili yüzde 6 azalttı.


Geniş açı aradan kendini belli ediyor

Redmi Note 8 Pro, Xiaomi’nin Samsung GW1 sensörünü kullanan birincil 64MP kameradan oluşan dört kameralı kurulumla gelen ilk telefonu. 120 derecelik görüş alanına sahip 8MP ultra geniş açılı lens ve f / 2,2 diyafram açıklığı, minimum odak uzaklığı 2 cm olan 2MP makro lens ve portre resimleri oluşturmak için 2MP derinlik sensörü var.

Geniş açılı lens, en çok hoşuma giden oldu. Geceleri, pek bir faydası olmuyor ama gün ışığında güzel kareler çekebilirsiniz. Kameradaki Gece Modu dijital olarak 2X oranında yakınlaştırmanıza izin veriyor, ancak geniş açılı lensi bu modda kullanamıyorsunuz. Makro lens akıllı telefonlarda nadir bir durum ama kendimi bu modu en az kullanırken buldum.

Note 8 Pro’daki kamera sistemi 10x dijital zoom ya da 4K video çekim yapabilir. Hatta 960fps ağır çekim videoları da kaydedebiliyor. Ön tarafta, çentik içine yerleştirilmiş 20MP selfie kamerası da var.

64MP kamera fotoğraflara bir miktar işlem ekliyor. Sonuç olarak, kontrast ve doygunluk genellikle artırılıyor. Hızlı deklanşör tepkisi ve otomatik netleme ile fotoğraflar oldukça net çıkıyor.

Aşırı işleme, iPhone 11 ile çekilen aynı kareler ile karşılaştırıldığında daha belirgin. iPhone, gökyüzünün mavi rengini daha bir ortaya çıkarabiliyor.

Note 8 Pro’nun geniş açılı lensi, birincil kameradan çok daha geniş bir alanı kapsıyor, ancak renk üretimi çok farklı. Her iki durumda da, bina AI tarafından tanındı ve gerekli algoritmalar donanıma kondu. O zaman bile ultra geniş objektifteki fotoğraf birincil olandan oldukça farklı görünüyor. Birincil kamera da ultra geniş lenslerden çok daha keskin.

Ultra geniş lensteki bozulma seviyesi bizim istediğimizden daha yüksek. Görüntü, çerçevedeki kişiyi oldukça yapay görünmesi için uzatabiliyor. Gün batımından sonra çekildiği göz önüne alındığında, birincil kamera kullanılarak çekilen çekime kıyasla netlik de eksik.

Düşük ışıkta çekim yaparken Gece Modu oldukça kullanışlı. Birkaç saniye beklemeniz gerektiğinden ve yalnızca durağan nesneler çekebildiğiniz için her kareyi bu modda çekemeyebilirsiniz. Gece modu düşük ışıkta canlı fotoğraflar üretebiliyor. Bu, Note 8 Pro’nun Note 7 Pro’dan görünür şekilde daha iyi olduğu bir alan. Elde edilen fotoğraflar keskin, canlı ve çok az gürültü içeriyor.

Note 8 Pro’nun 2MP makro lensi, nesneye 2 cm’e kadar yaklaşmanıza izin veriyor. Sonuç olarak, geniş açılı kameralarda daha uzun netleme mesafesi sayesinde daha önce mümkün olmayan süper yakın çekim fotoğraflar çekebilirsiniz. Bir makro lens ile nesneleri çok yakından çekseniz de istediğiniz kadar ayrıntı yakalayamazsınız. Netlik, birincil lenslerden çok daha az ve düşük ışıkta kullanmak iyi bir fikir değil.

Sonuca bağlıyorum

Kağıt üzerinde, Redmi Note 8 Pro, önceki jenerasyon için devasa bir yükseltme gibi gözüküyor. Diğer model de zaten fiyatı için gayet iyi bir akıllı telefondu.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro, hemen hemen her alan için Note 7 Pro’ya göre bir yükseltme. En azından kağıt üstünde. Gerçek dünyada, oyun performansı ve Alexa entegrasyonu pek çok kişiyi memnun edecektir.

Kamera kalitesi, yeni bir sensöre rağmen aşağı yukarı aynı kalıyor ve kötü bir şey değil. Buna ek olarak Note 8 Pro’nun uzun oyun oturumları sırasında aşırı ısınabileceği sonucuna da vardık. Telefon yine de 50 derecenin üzerine çıkmıyor.

Batarya ömrü, daha büyük bir bataryaya rağmen, selefi kadar iyi. Görünüşe göre, Xiaomi MediaTek işlemciyle ilerlemeyi seçerek cesur bir adım attı ve karşılığını da aldı.

Teknolojideki son gelişmeler, Xiaomi’nin rekabeti ortadan kaldırabilecek yeni bir yonga seti ile deneme yapmasına olanak sağladı.

Xiaomi şu anda diğer akıllı telefon üreticilerinden daha iyi bir şey yapıyorsa, tekliflerinin fiyat / performans oranında olması yüzünden.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro’ya yaklaşık 2100 TL’ye sahip olabilirsiniz.

Artıları

Yükseltilmiş dört kamera kurulumu
18W hızlı şarj
HDR ekran
Yeni Aura tasarımı
Özel microSD kart yuvası
Oynamak için geniş ekran
Oyunları en yüksek grafiklerde çalıştırıyor
Hem gün ışığında hem de düşük ışıkta keskin, ayrıntılı fotoğraflar
Sağlam yapı kalitesi

Eksileri

MIUI 11 güncellemesi hala gelmedi
Uzun oyun oturumları sırasında ısınıyor
Ekranda sıcak bir belirti var