Okuma Süresi
1 dakika

Yapay zekalar ilerleyen süreçlerde hastalıkların tespitinde ve tedavisinde sıkça kullanılması beklenen teknolojiler içerisinde yer alıyor. Bilim insanlarının yeni geliştirdiği bir makine algoritması şimdiden bu durumu gerçekleştirmeye başlamış durumda. Yapay zeka, kalp hastası insanların EKG’lerini inceleyerek bir sene içerisinde hayatını kaybedecek insanları yüksek bir doğruluk oranıyla tespit etti.

Yapay zeka ile yapılan bu çalışmanın ardından, çalışma ile ilgili etik tartışmaları devam ediyor.

ABD’de de gerçekleştirilen bir yapay zeka çalışması sonucu yayınlanan bir makale tıp dünyasında şimdiden tartışmalara yol açtı. New Scientist’te yayınlanan makalede, kalp hastası bir insanın EKG sonuçlarına bakarak bir yıl içinde hayatını kaybedecek insanları tespit eden bir makine öğrenme algoritması duyuruldu.

ABD’de de Geisiger bölgesel sağlık grubunun geliştirdiği yapay zeka, kardiyologların bu zamana kadarki tahminlerinden daha iyi bir tahmin sonucu ortaya çıkardı. Geliştirilen algoritmanın doğruluk payı ise yüzde 85’le geleneksel yöntemi geçti.

Yapılan çalışmada, kardiyologların kararlarını taklit edebilmek için benzer faktörleri örnek alan bir algoritma geliştirildi. Algoritmayı geliştirmek için gerçek 400.000 doktorun izlenimleri kaydedildi. Bu ayrıntı düzeyi, algoritmanın kardiyologlardan daha iyi tahmin edebilmesini sağladı.

Araştırmacılar, bir yıl içerisinde hangi insanların hayatta kalacağı, hangilerinin öleceği ile ilgili iki grup için algoritmayı ayarladı. Sonuç ise yapay zekanın yüzde 85 doğru tahmin oranıyla tamamlandı.

İlerleyen yıllarda tıp hayatına girme ihtimalinin yüksek olduğu yapay zekalarla alakalı problem ise tıp etiği konusu üzerinde. Ancak ortaya çıkacak daha iyi bir tahmin mekanizması, hastaların farklı şekilde tedavilerle daha uzun süre yaşamasını sağlayabilir.